|
Deník Recepty - pečení A sem pište recepty na nějaké dobré koláče, buchty apod.:o)
[<<Předchozích 10] Články 11 až 20 z 43 [Dalších 23 >>]
|
|
perníčky
85 dkg hl. mouky
30 dkg ml. cukru
1 Stella tuk (nebo Kukana 100%)
4 vejce, 4 lžíce medu
1 lžička sody prášek do perníku
2-3 lžičky perníkového koření (i víc, tím se nic nepokazí)
2 lžíce kakaa a 2 lžičky skořice
Vše smíchat a nechat minimálně přes noc odležet zabalené v sáčku v lednici
|
| Více ... |
| Vložil: Li. dne 11.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Kytičkový jablečný koláč | Recepty - pečení |
|
 Náplň: asi 1,5 kg jablek nastrouhat a smíchat s 2 vanilkovými pudinky, osladit (podle kyselosti jablek) Těsto: 500g polohrubé mouky, 250g Hery, 100g cukru, 1 vejce, tři lžíce mléka a 1 prášek do pečiva - vše smíchat na vále (jde to rychle protože je to hodně tukové těsto - podobné lineckému)
Teď přijde to nejpracnější - kytičkovou formičkou vykrojíme 35 kytiček (vykrojíme jim i střed)- ale i to jde docela dobře (těsto vyvaluji mezi mikroteny). A pak už to jde rychle - vezme se velký plech s vyšším okrajem, zbylé těsto se po částech vyválí a vyloží se s ním dno plechu. Na těsto přijde jablková náplň, kterou urovnáme po celé ploše a shora rozložíme do 5 x 7 kytiček. Upečeme v troubě (kytičky zrůžoví). Po vystydnutí nakrájíme na čtverce tak, aby uprostřed byla kytička a pocukrujeme. Jsou stráááášně dobré, hezké na pohled, docela trvanlivé - po rozležení ještě chutnější (jako linecké) a hodí se k jakékoliv příležitosti, kdy se chceme "vytáhnout".(A ještě se zbavíme jablek, která už začínají padat.)
|
| Více ... |
| Vložil: listopad dne 10.12.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Pivní dalamánky | Recepty - pečení |
|
| Recept nemám vypilovaný, takže jen jeden poznatek, nepéct z čistě celozrnné mouky, když tak namíchat s normální. Jakékoliv poznatky sem! 1 kostka droždí (20g) 1 lžíce oleje 2 dcl černého piva 300 g žitné hladké mouky 1 vejce sůl, kmín, 1 žloutek na potření
Droždí rozmačkáme v misce, zalijeme 1/2 piva (lehce zahřát) a rozmícháme s 1 lžící mouky - necháme vzejít kvásek. Smícháme se zbytkem mouky, 1 vejcem a pivem s 1 lžící oleje a solí. Necháme vykynout, rozdělíme na 12 bochánků. Znova necháme na plechu vykynout, potřeme žloutkem, posypeme solí a kmínem a pečeme.
Do těsta můžeme zamíchat na kousky nakrájené uzené maso nebo slaninu. |
| Více ... |
| Vložil: Severka + P 14 + L 10 + N 8 dne 1.7.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Nafoukanci 2 - šlehačkové pečivo | Recepty - pečení |
|
Jestli můžu mít komentář - dělám těsto stejně jako Šplechťule, většinou na vánoce, ale nedělám jen tvary, ale vykrájím kolečka a plním náplní ze sekaných ořechů, rozinek máčených v rumu, které taky trochu nasekám a strouhaného perníku, nebo když nemám, jen strouhanky, zalité trochou horkého mléka a rumem. Konzistence náplně je tužší, aby nevytékala. Kolečka přehnu a po okrajích namačkám k sobě, lze použít takové to udělátko na plněné těstoviny. Peču do růžovy a taky obaluju v moučkovém cukru s vanilkovým. Je to stráááášně dobrý. |
| Více ... |
| Vložil: rain dne 16.5.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Medovník 2 | Recepty - pečení |
|
• 4 zloutky • 75 cukru na peceni (jemny) • 150g hrube mouky • 1/2 lzicky jedle sody nebo prasku do peciva • 100g medu • 2 lzice vody • snih ze 4 bilku • cca 2 lzicky pernikoveho koreni (napr. Kotanyi) (jinak v korenich do perniku se objevuji dle zvyklosti nektere z nasled. slozek: pepr, skorice, anyz, zazvor, hrebicek, kardamom, nove kor., fenikl) • hracickove mohou udelat z cukru karamel • na posyp: nastrouhany pernik na strouhani Zloutky s cukrem utreme do peny, pridame 2 lzice teple vody, pak rozpusteny med (je-li cukernaty, musi se ohrat). Dale primichame mouku s korenim a praskem do peciva. Nakonec jemne vmichame snih z bilku. Peceme ve vymazane a vysypane dortove forme v mirne troube. (zpocatku vice zprudka aby testo vybehlo; podle konkretnich podminek lze testo zvrchu prykryt kusem alobalu) Hotovy dort rozkrojime na 3 placky (narizneme nozem po okraji a zbytek reznou niti jako knedliky). Slepime kremem placky k sobe (nezapomente nechat stranou krem na potreni zvrchu a z boku. Pak potreme kremem boky dortu a posypeme je strouhanym pernikem (napr. pres cednicek na caj - pozor prace pro 4 ruce!). Nakonec potreme kremem vrsek dortu a opet zasypeme pernikem. Nechame v chladu odlezet asi puld dne aby sel medovnik dobre krajet a vrstvy byly dobre spojene.
Krém do medovníku • 1/4 l mleka • 2 navrsene pol. lzice vanilkoveho pudingu • 15dkg cukru (opet jemny) • 15dkg masla • 8dkg strouhanych vlasskych orechu Utreme maslo s cukrem do peny, pridame orechy a postupne vmichame vychladly puding z vyse uvedeneho mnozstvi mleka a pudingoveho prasku.
|
| Více ... |
| Vložil: listopad dne 15.5.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Nafoukanci | Recepty - pečení |
|
500g poloh.mouky, 250g tuku, 1/4 smetany na šlehání, vanilkový cukr
Mouku, nastrouhaný tuk a smetanu zpracujem na těsto. Necháme odpočinout cca 30 min., potom vyválíme plát asi 3-5 mm silný a vykrajujeme z něho formičkou různé tvary. Přeneseme je na plech a v předehřáté troubě zprudka upečem. Ještě horké obalujeme v van. cukru, u šplechťule se obaluje v skořicovém cukru. |
| Více ... |
| Vložil: šplechťule, Marek 10/03 dne 15.5.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Cikánské řezy | Recepty - pečení |
|
180g plh mouky, 100g tuku, 40g práškového cukru, 3 žloutky, skořice, tuk na plech
Sníh:
3 bílky, 140g pískového cukru, 100g strouhaných ořechů, 50g strouhané čokolády na vaření
Z mouky, tuku, cukru, žloutků a špetky skořice uděláme těsto, necháme chvíli odležet, pak rozválíme plát, který přeneseme na vymazaný plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Pak si uděláme sníh, Do tuhého sněhu z bílků zašleháme část cukru, ještě šleháme a nakonec vmícháme ořechy a čokoládu. Hmotu rozetřeme na zapečené těsto a dopečeme. Po vychladnutí krájíme na řezy |
| Více ... |
| Vložil: šplechťule, Marek 10/03 dne 15.5.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
 Ingredience: Těsto: 4 hrnky hladké mouky, 4 vejce, 1 hrnek cukru, 2 lžíce oleje, 1 lžička jedlé sody, 4 velké lžíce medu, 1 hrnek mletých ořechů, 4 lžíce zakysané smetany Krém: 1/2 l zakysané smetany nebo jogurtu, 1 hrnek moučkového cukru, citrónová kůra, černý čaj (uvařený)
Postup přípravy: Mouku nasypeme do mísy, přidáme do ní ušlehané vejce s cukrem. Med ohřejeme v mikrovlnné troubě, přidáme do něj sodu s kapkou octa, přidáme do mísy. Nakonec vmícháme olej a ořechy. Vše důkladně promícháme a vypracujeme v tuhé těsto (jako linecké). Necháme v ledničce 30 minut odpočinout. Potom pečeme na vymazaném plechu korpusy. Podle talíře si uděláme placku, z tohoto množství těsta jich vyšlo sedm. Upečené korpusy natřeme černý čajem a mezi korpusy vmažeme krém. Posypeme citrónovou kůrou a takto po vrstvíme celý dort. Z drobků, které zbydou, uděláme drobenku, kterou nasypeme na dort. Necháme přes noc v ledničce a druhý den můžeme podávat.
já jsem teda zkoumala ten, co si ho kupuju, je jen z pěti nebo šesti vrstev a krém je prostřídanej něčím, co mi doooost připomíná máslo smíchaný s medem |
| Více ... |
| Vložil: rain dne 11.5.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
1 van. puding 1/2 l mléka 1 pomeranč 300g sýra Mascarpone želatinu 1 ušlehanou šlehačku 30g inst. kávy 50 ml koňaku 50 g cukru 1 dortový (třípatrový) korpus
Svaříme 1 dl vody, kávu a cukr, přidáme koňak. První plát dáme na dno formy. Částí sirupu ho potřeme. Dále uvaříme puding a ještě teplý smícháme se sýrem, pomerančovou šťávou, želatinou. Nakonec vmícháme šlehačku. Polovinu směsi vlijeme na piškot, přikryjeme druhým plátem, který opět potřeme kávovým sirupem a zalijeme druhou částí krému. Navrch dáme zbývající korpus, lehce přitlačíme, opět potřeme sirupem a dáme ztuhnout a uležet (nejlépe do druhého dne) do lednice. |
| Více ... |
| Vložil: listopad dne 18.3.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Kávový dezert | Recepty - pečení |
|
| Levnější a jednodušší varianta Tiramisu, ovšem ne tak dobrá jako pravé Tiramisu Ušlehejte tři žloutky se třemi lžícemi moučkového cukru. Přidejte tři Lučiny s trochou rumu (podle chuti). Do vzniklé pěny lehce zamíchejte jednu ušlehanou šlehačku. Uvařte silnou kávu. V té máčejte piškoty. Piškoty vyskládejte v míse. Na ně navršte část krému. Dále pokračujte piškoty, krém atd. Zakončete krémem. Ten lehce posypte kakaem a celou mísu dejte na několik hodin do ledničky. |
| Více ... |
| Vložil: listopad dne 18.3.2004 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 10] Články 11 až 20 z 43 [Dalších 23 >>] |
|