|
Deník Recepty Co nám chutná
Články 1 až 10 z 64 [Dalších 54 >>]
|
| Vaječnák podle Bak | Recepty |
|
4 žloudky 1 vanilkový cukr 25 dkg cukru 1/2 litru smetany 125 ml rumu
Smetanu převařit, nechat chvíli vychladnout a přecedit (kvůli škraloupu). Žloutky, cukr, vanilkový cukr ušlehat a pak přidat smetanu a rum. Zamíchat :o))) |
| Více ... |
| Vložil: Bak dne 19.12.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Borůvkový koláč a punč | Recepty |
|
Borůvkový koláč
400 g hladké mouky, 1,5 prášku do pečiva, 250 g tvarohu, 1 dcl mléka, 1 dcl oleje, 75 g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli
Poleva: 300 g zakysané smetany (2 kelímky), 3 žloutky, 75 g cukru, 1 lžíce škrobu, 1 lžíce citrónové šťávy
Postup: vypracujeme těsto (bez vajec), rozválíme na plech a posypeme borůvkami, malinami nebo rybízem. Zalejeme polevou, kterou jsme našlehali šlehačem
Punč
0,5 dcl rumu, 0,5 dcl pomerančového džusu, 1 dcl červeného vína - dolít na 1 l vařící vodou! |
| Více ... |
| Vložil: Stáňa * dne 11.12.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Anglické rohlíky
Ingredience
těsto: 175 ml vlažné vody, 120 ml vlažného mléka, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky soli, 2 lžíce sušené bramborové kaše, 400 g hl. mouky, 1 kostka čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného
na povrch: trochu oleje, grilovací koření, anglická slanina, kousek tvrdého sýra
Postup
Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program Těsto. Po vykynutí vyklopíme na vál. Rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na kruh, nakrájíme na osm výsečí a každou stočíme do rohlíku. Klademe na plech vyložený papírem na pečení. Každý rohlík potřeme směsí oleje a grilovacího koření, položíme na něj plátek anglické slaniny a posypeme strouhaným sýrem. Ještě chvíli necháme kynout. Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme asi 20 minut do zezlátnutí.
Můj komentář:
Řídila jsem se jím, ale příště bych to udělala trošku jinak. Na to uváděné množství mouky je těch tekutin moc a těsto je hrozně řídké. Takže rozhodně umínit.
Udělala jsem taky 16 kousků, ale klidně bych příště udělala méně, protože se mi zdály docela malé. A taky jeden kousek anglický slaniny je na takovou velikost skoro málo a dva už zase příliš. Taky bych spíš příště udělala tvar bagety a ne rohlíky, protože na ni by se ten plátek slaniny a sýr určitě lépe skládaly než na tvar klasického rohlíku.
Trouba: já má klasickou a při druhém plechu jsem vypnula zhruba v polovině topeni ze spodu, protože pokud jsem chtěla mít tu slaninu křupanou, byl by ten rohlík ze spodu moc upečený. Nebo by se možná musel dát plech až plně nahoru k horní spirále.
|
| Více ... |
| Vložil: Stáňa * dne 4.12.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
|
|
|
|
Tvarohovo-jahodový dort
suroviny:
150 g másla
150 g cukru moučka
1 žloutek
1 vanilkový cukr
2 polévkové lžíce želatiny
250 ml vody
125 ml mléka
2 měkké tvarohy
26 dlouhých piškotů
1 balíček kulatých piškotů
1 šlehačka v prášku (Haas)
150 ml studeného mléka (z chladničky)
jahody
Želatinu namočíme do vody a necháme nabobtnat. Přivedeme k bodu varu (nevaříme) a vlijeme do studeného mléka. Nechat vychladit. Žloutek, máslo, cukr a vanilkový cukr utřeme do pěny. Přidáme tvarohy a pomalu přidávám želatinu a pořádně promícháme. Dortovou formu vymažeme máslem, obložíme dlouhými piškoty (o kousek je zkracuji), dno vyložíme kulatými piškoty. Zalijeme částí tvarohové hmoty, poklademe jahodami, opět zalijeme tvarohovou hmotou. Několik jahod rozmixujeme, přidáme trošku cukru a nacákáme na povrch dortu. Špejlí roztíráme do všech stran. Šlehačku ušleháme podle návodu na sáčku, dáme do zdobícího kornoutu a zdobíme podle vlastní fantazie. Dozdobíme jahodami. Dort dáme zatuhnout do chladničky.
|
| Více ... |
| Vložil: Iveta, Ondra a Vojtíšek dne 18.6.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
 Mrkvové taštičky s džemem
21 dkg hladké nebo polohrubé mouky
14 dkg tuku (Hera, máslo apod.)
14 dkg jemně strouhané mrkve
1 lžíce cukru
½ prášku do pečiva
nastrouhané piškoty
džem – nedoporučuji rybízový, protože tzv. prořezává těsto
Vypracujeme těsto, vyválíme placku a vykrajujeme obdélníčky asi 6 x 8 cm nebo trojúhelníčky. U obdélníčků dáváme džem doprostřed, u trojúhelníčků k jedné straně. Obdélníčky přeložíme a opravdu dobře uzavřeme. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem, protože občas džem vytéká, v troubě vyhřáté na cca 200 C asi 25 minut. Ještě teplé můžeme pocukrovat vanilkovým cukrem.
Je dobré zahustit džem rozstrouhanými piškoty, protože ty ho zahustí a džem pak nevytéká. |
| Více ... |
| Vložil: Stáňa * dne 11.5.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Ciabatta
Dětská krupička………..300g
Polohrubá mouka………200g
Kvasnice sušené………..1 lžička
(dávam asi 15g živých kvasnic)
Cukr…………………….1 lžička
Sůl………………………2 lžičky
Olivový olej…………....3 lžíce
Voda…………………...350 ml
Program u pekárny Professor základní.
Chléb se sýrem a ovšem
Kvasnice………………3/4 lžičky
Světlá mouka………….300g
Cukr……………………1 lžička
Máslo………………….15g
Sůl……………………..1 ¼ lžičky
Vejce…………………..1 střední
Ovesná kaše / vločky…..100g
Strouhaný čedar………..50g
Voda………………..….250 ml
Program u pekárny Professor celozrnný.
Bílý chléb s bramborem
Voda……………………150ml
Ocet…………………….1,5PL Cukr…………………….1,5 lžicky Sůl………………………1,5 lžičky
Kmín……………………1,5 lžičky 2 střední uvařené nastrouhané brambory Hladká mouka…………..500g (Ivana ji míchá v poměru 300 hladká, 100 polohrubá, 100 celozrnná) 1 instantní droždí Program základní.
Pivní chléb
Pivo…………………….300-350 ml piva, černé nebo světlé ( ja dávam tak 330ml) Hladká mouka………….500g hladké mouky
Kmín……………………1 lžíce kmínu, cely nebo drceny, já to dávám půl na půl Cukr…………………….1 lžička cukru (černé pivo je sladké, takže stačí tak 1/2) Sůl………………………1-2 lžičky soli 1 instantní droždí Péct na základní program. |
| Více ... |
| Vložil: zrušeno. dne 27.1.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Těsto: 1 Hera 1 měkký tvaroh 250 g polohrubé mouky
Náplň : 1 kg nastrohaných jablek 1 vanlkový cukr 1 skořicový cukr 50g rozinek 1 lžíce cukru krupice 1 lžíce strouhanky
Suroviny na těsto smícháme, těsto rozdělíme na 2 poloviny. Jednu polovinu rozválíme a dáme na plech, ze surovin uděláme "náplň" kterou pokryjeme 1/2 těsta. Poté rozválíme 2/2 těsta a přikryjeme náplň. Před pečením potřeme roušlehaným vejcem. |
| Více ... |
| Vložil: Majka + 2x2 dne 19.12.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
15 dkg tvarohu 15 dkg tuku ( hery ) 15 dkg hladké mouky
vypracujeme v hladké těsto, rozválíme a dáme na plech. Pokmínujeme, posolíme (můžeme použít i sezam. semínka) . Rádýlkem "rozřežeme" na tyčinky či kostičty.
Můžem přidat i nastrouhané vařené brambory v poměru kolik brambor, tolik mouky navíc.
Pečeme při 200 C |
| Více ... |
| Vložil: Majka + 2x2 dne 19.12.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
Články 1 až 10 z 64 [Dalších 54 >>] |
|