Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník Recepty
Co nám chutná


[<<Předchozích 20] Články 2130 z 64 [Dalších 34 >>] 
 Kaštanový likérRecepty

Kaštanový likér Recepty

Kaštanový likér
2x tyčinka Ledové kaštany,
4 čtverečky hořké čokolády,
1 šlehačka,
½ l rumu
1 slazené kondenzované mléko.
Šlehačku vaříme s kaštanama a čokoládou, necháme vychladit a do toho nalijeme slazené kondenzované mléko a rum. Promíchat, hotovo. Čím uleženější, tím lepší

Více ...
Vložil: Lenka a Rianka7/05 dne 16.12.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Medové perníčky IIRecepty

320 g hladké mouky 120g cukru moučka 125 g másla 7 g sody 50 g medu 1 vajíčko (je-li těsto tužší můžeme přidat žloutek) strouhaná citronová kůra po 1/4 lžičce od každého koření (mlété skořice, badyánu, hřebíčku a anýzu) Jeden den uděláš těsto a necháš do druhého dne uležet. druhý den vyválíš na pomoučeném vále (já to dělám na mikrotenových sáčcích). Peeme v trobě rozehřáte na 180-200 stupňů 8-10 minut. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se povrch pěkně leskl.

Více ...
Vložil: Iveta, Ondra a Vojtíšek dne 26.11.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Perníčky - ZitaRecepty

Těsto na perníčky

400 g hladké mouky

150 g mletého cukru

60 g másla

2 celá vejce

2 polévkové lžíce medu

1 prášek do perníku

Smícháme, vypracujeme těsto a vykrajujeme. Klademe na vymaštěný plech a potíráme žloutkem. Potom peču na 150-180 stupňů.

Zdobím rozpuštěnou bílou a hnědou čokoládou ze sáčků. Zatím byly perníčky vždycky měkké.

 

Více ...
Vložil: Zita + JDA dne 26.11.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Medové perníčkyRecepty

Medové perníčky

Těsto:
5 dkg másla nebo Hery
25 dkg cukru
10 dkg rozpuštěného medu
4 vejce
65 dkg hladké mouky
Perníkové koření – 2 zarovnané lžičky ( anýz, fenykl, skořice, hřebíček)
2 rovné lžičky jedlé sody – čím je čerstvější, tím budou perníčky měkčí!!!!

Postup: Máslo, cukr, med a vejce smícháme a utřeme v míse. Pak přidáme jedlou sodu a koření. Na závěr přimícháme hladkou mouku.Přidáváme tak dlouho, až nebude těsto lepit. Pokud chceme perníčky tmavší, můžeme přidat i trochu potravinářského kakaa. Můžeme nechat v chladu odpočinout, ale nemusíme.
Na pomoučeném vále vždy z části těsta vyválíme placku silnou 3-5mm, ze které vypichujeme jednotlivé tvary. Pečeme na plechu potřeném tukem nebo voskem, lze použít i pečící papír. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hned po upečení je třeba potřít perníčky rozšlehaným vejcem.

Poleva:
1 bílek
14 dkg moučkového cukru ( je nutno alespoň dvakrát prosít)
dle potřeby citronová šťáva
Postup:Nejprve bílek procedíme skrz jemné sítko nebo silonovou punčochu. Bílek s cukrem utřeme v misce, dle potřeby přidáme cukr nebo citr. šťávu.Poleva se musí lesknout. Nalijeme jí do mikroténového sáčku, kterému jsme odstřihli růžek a zdobíme. Správná poleva se neroztéká ( málo cukru) ani z perníčků neodpadá ( přidat citr. šťávu). Také lze použít potravinářské barvivo na její obarvení.

Více ...
Vložil: Senedra dne 23.11.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Velikonoční nádivkaRecepty

Slaná bábovka – nádivka

8-10 rohlíků

3-4 vajíčka

5 dkg měkké Hery

1/2 sklenky mléka

kousek pečeného masa ( kuřecí, vepřové, králičí, uzené….lze vynechat)

sůl, pepř, majoránka, česnek, výrazné koření ( gyros, kari…),olej, strouhanka

Toto je recept typu – přesně od oka – používám ho na zpracování zbytků pečeného masa nebo starších rohlíků

 

Postup: rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme pokrájené maso, veškeré koření – množství a skladba se řídí dle chuti, rozmačkaný česnek, mléko a vajíčka. Necháme asi hodinku natáhnout a pak zpracujeme.Pokud chceme bábovku nadýchanější, tak přidáme pouze žloutky a z bílků vyšleháme sníh, který nakonec přidáme do hmoty.Jestliže je hmota moc řídká, přidáme strouhanku. Hmotu přendáme do zapékací mísy nebo pekáčku, kterou vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až se utvoří zahnědlá kůrka a strouhanka po okrajích zhnědne. Podáváme teplé se špenátem a vařenými bramborami nebo samotné studené.

Varianta – nepřidáme výrazné koření, ale uzené maso a pokrájený porek nebo spařené mladé kopřivy a bude se jednat o velikonoční nádivku.

 

 

Více ...
Vložil: Senedra dne 22.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 KLOUZÁKYRecepty

 

1 kg brambor

5 lžic hrubé mouky

6 lžic krupice

1 vejce

2 až 3 lžíce smetany nebo mléka

 

Nastrouhat brambory, slít z nich vodu. Pokropíme metanou (mlékem), osolíme, přidáme vejce, krupici a mouku. Babička taktéž přidávala trochu strouhanky :-) Těsto promícháme, nesmí být moc řídké, to by se pak klouzáky rozvařily.

Vytvoříme knedlíčky velikosti vejce a ty vkládáme do osolené vroucí vody. Po zavaření je oddělíme ode dna a vaříme asi ještě 10 minut.

Podává se s osmaženou cibulkou a smaženým vajíčkem.

Více ...
Vložil: Bellana dne 11.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 COURAČKARecepty

 

Kysané zelí

Brambory

Litr mléka

Smetana ke šlehání

Hladká mouka

Kmín

Sůl

Ocet

 

Kysané zelí dáme povařit (ne moc vody), osolíme, okmínujeme. Když je zelí měkké, rozmícháme v hrnečku trochu mléka s hladkou moukou a přidáme k zelí – vytvoří se taková kaše. Tu zalijeme mlékem, pro mlsouny i šlehačkou, a přivedeme do varu. Na konec přidáme uvařené brambory, dochutíme trochou octa a je hotovo.

Více ...
Vložil: Bellana dne 11.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 MakovecRecepty

Měkoučký makovec (do dortové formy)

10dkg strouhaných vařených brambor
10dkg mletého máku
15dkg cukru písek
20dkg polohrubé mouky
10dkg rozpuštěné Hery
1/2 lžičky skořice
1 prášek do pečiva
1 vejce
- mléko na zředění těsta dle potřeby

Vše smíchat a vlít do vymazané a vysypané dortové formy. Pokud chcete na
pekáč, použijte dvojitou dávku. Makovec lze po upečení proříznout a promazat
marmeládou a vršek polít cukrovo-citronovou polevou - citronek+cukr moučka.

Více ...
Vložil: Jíťa1 + Anežka dne 2.3.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 LasagneRecepty

1 balíček těstovin lasagne - široké pláty (u některých značek spotřebujete celý, u jiných ne, záleží na velikosti vašeho pekáčku a počtu strávníků) 1 mražená zelenina (různé varianty – např. hrášek, mrkev, kukuřice nebo jindy s houbami, brokolicí, špenátem , prostě co dům dá) 1-2 rajčata nakrájené na kostičky Cca 20 dkg anglické slaniny pro vůni masíčka (když budete dělat masové, tak mleté maso) Cca 20 dkg nivy + 15 dkg eidamu nebo cca 30 dkg jakéhokoliv tvrdého sýra na strouhání 1 sladká smetana 1 kostka slepičího bujónu Provensálské koření, sůl, pepř, když jsou se špenátem tak i sušený česnek. Začneme tak, že do menšího hrnce dáme vařit asi 0,5 l vody s kostkou bujonu, v bodu varu přilijeme sladkou smetanu a přisypeme provensálské koření a necháme chvíli provařit a do této tekutiny dáme nastrouhanou nivu nebo jiný sýr který máme, ale ne všechen, necháme si trochu na posypání navrch. Vedle v pánvi, nejlépe woku rozehřejeme trochu olivového nebo jiného oleje, přihodíme na kostičky nakrájenou slaninu, kdo rád tak i cibulku a zpěníme dozlatova, pak přihodíme veškerou zeleninu co máme a necháme pěkně prohřát, ochutíme kořením, odstavíme a začneme s vrstvením. Vrstvení: připravíme si pekáček, nejlépe obdélníkový ať nemusíme lasagne lámat, dno poklademe plátky těstovin, na ně po celé ploše rozprostřeme zeleninovou směs, přikryjeme zase těstovinami a přiměřeně polijeme tou hmotu z bujonu a smetany se sýrem, to samé opakujeme dokud máme v pekáčku místo a máme směs, zakončíme vrstvou těstovin, trošku uplácneme rukou a celé zalijeme zbytkem smetany s bujonem, posypeme zbylým sýrem, přiklopíme víkem a dáme péct do trouby na cca 150-180 dokud se nám tekutina neodpaří a pak necháme krátce zapéct bez víka pro zlatou barvičku. Pokud děláte lasagne s masem, použijte směs mletého masa, které orestujete jako bolognes, tj. s cibulkou česnekem, majoránkou a pokrájenými rajčaty a pepřem. To samé lze udělat s caneloni - dlouhé duté trubky, které směsí plníme, dáváme do pekáčku na sebe a zalijeme.

Více ...
Vložil: Cecill + Natálie 13.10.07 dne 28.2.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Vepřový/kuřecí řízek s mandlovou kůrčičkouRecepty

Pro 4 osoby 50 g strouhaného sýra 100 g mandlových lupínků 1 vejce Sůl 4 řízky Hl. mouka na obalení 3 lžíce másla Troubu vyhřejeme na 180 st.. Sýr smícháme s mandlemi, rozkvedláme vejce a osolíme ho. Maso omyjeme, naklepeme a osolíme. Řízky postupně obalíme v mouce, vajíčku a mandlích se sýrem, přitlačíme aby obal neopadával. V pánvi rozpuštěné máslo máme připravené na opečení řízků – cca 2 min z každé strany, potom je vyrovnáme na plech nebo do pekáčku a dáme do trouby péct asi na 15 min. Chutná báječně s bramborovou kaší.

Více ...
Vložil: Cecill + Natálie 13.10.07 dne 18.2.2005| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 20] Články 2130 z 64 [Dalších 34 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.