|  | Deník ReceptyCo nám chutná
[<<Předchozích 20] Články 21 až 30 z 64 [Dalších 34 >>]
 [<<Předchozích 20] Články 21 až 30 z 64 [Dalších 34 >>]
	| 
|  |  | 
|  |  
| Kaštanový likér2x tyčinka Ledové kaštany,
 4 čtverečky hořké čokolády,
 1 šlehačka,
 ½ l rumu
 1 slazené kondenzované mléko.
 Šlehačku vaříme s kaštanama a čokoládou, necháme vychladit a do toho nalijeme slazené kondenzované mléko a rum. Promíchat, hotovo. Čím uleženější, tím lepší
 |  |  | Více ... |  | Vložil: Lenka a Rianka7/05 dne 16.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |  |  
	| 
| 
|  |  | Medové perníčky II | Recepty |  |  | 320 g hladké mouky
120g cukru moučka
125 g másla
7 g sody
50 g medu
1 vajíčko (je-li těsto tužší můžeme přidat žloutek)
strouhaná citronová kůra
po 1/4 lžičce od každého koření (mlété skořice, badyánu, hřebíčku a anýzu)
Jeden den uděláš těsto a necháš do druhého dne uležet. druhý den vyválíš na pomoučeném vále (já to dělám na mikrotenových sáčcích). Peeme v trobě rozehřáte na 180-200 stupňů 8-10 minut. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se povrch pěkně leskl. |  | Více ... |  | Vložil: Iveta, Ondra a Vojtíšek dne 26.11.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |  |  
	| 
|  |  |  Těsto na perníčky 400 g hladké mouky 150 g mletého cukru 60 g másla 2 celá vejce 2 polévkové lžíce medu 1 prášek do perníku Smícháme, vypracujeme těsto a vykrajujeme. Klademe na vymaštěný plech a potíráme žloutkem. Potom peču na 150-180 stupňů. Zdobím rozpuštěnou bílou a hnědou čokoládou ze sáčků. Zatím byly perníčky vždycky měkké.   |  | Více ... |  | Vložil: Zita + JDA dne 26.11.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |  |  
	| 
|  |  | Medové perníčky
 Těsto:
 5 dkg másla nebo Hery
 25 dkg cukru
 10 dkg rozpuštěného medu
 4 vejce
 65 dkg hladké mouky
 Perníkové koření – 2 zarovnané lžičky ( anýz, fenykl, skořice, hřebíček)
 2 rovné lžičky jedlé sody – čím je čerstvější, tím budou perníčky  měkčí!!!!
 
 Postup: Máslo, cukr, med a vejce smícháme a utřeme v míse. Pak přidáme jedlou sodu a koření. Na závěr přimícháme hladkou mouku.Přidáváme tak dlouho, až nebude těsto lepit. Pokud chceme perníčky tmavší, můžeme přidat i trochu potravinářského kakaa. Můžeme nechat v chladu odpočinout, ale nemusíme.
 Na pomoučeném vále vždy z části těsta vyválíme placku silnou 3-5mm, ze které vypichujeme jednotlivé tvary. Pečeme na plechu potřeném tukem nebo voskem, lze použít i pečící papír. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hned po upečení je třeba potřít perníčky rozšlehaným vejcem.
 
 Poleva:
 1 bílek
 14 dkg moučkového cukru ( je nutno alespoň dvakrát prosít)
 dle potřeby citronová šťáva
 Postup:Nejprve bílek procedíme skrz jemné sítko nebo silonovou punčochu. Bílek s cukrem utřeme v misce, dle potřeby přidáme cukr nebo citr. šťávu.Poleva se musí lesknout. Nalijeme jí do mikroténového sáčku, kterému jsme odstřihli růžek a zdobíme. Správná poleva se neroztéká ( málo cukru) ani z perníčků neodpadá ( přidat citr. šťávu). Také lze použít potravinářské barvivo na její obarvení.
 |  | Více ... |  | Vložil: Senedra dne 23.11.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |  |  
	| 
| 
|  |  | Velikonoční nádivka | Recepty |  |  | Slaná bábovka – nádivka8-10 rohlíků 3-4 vajíčka 5 dkg měkké Hery 1/2 sklenky mléka kousek pečeného masa ( kuřecí, vepřové, králičí, uzené….lze vynechat) sůl, pepř, majoránka, česnek, výrazné koření ( gyros, kari…),olej, strouhanka Toto je recept typu – přesně od oka – používám ho na zpracování zbytků pečeného masa nebo starších rohlíků   Postup: rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme pokrájené maso, veškeré koření – množství a skladba se řídí dle chuti, rozmačkaný česnek, mléko a vajíčka. Necháme asi hodinku natáhnout a pak zpracujeme.Pokud chceme bábovku nadýchanější, tak přidáme pouze žloutky a z bílků vyšleháme sníh, který nakonec přidáme do hmoty.Jestliže je hmota moc řídká, přidáme strouhanku. Hmotu přendáme do zapékací mísy nebo pekáčku, kterou vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až se utvoří zahnědlá kůrka a strouhanka po okrajích zhnědne. Podáváme teplé se špenátem a vařenými bramborami nebo samotné studené.  Varianta – nepřidáme výrazné koření, ale uzené maso a pokrájený porek nebo spařené mladé kopřivy a bude se jednat o velikonoční nádivku.     |  | Více ... |  | Vložil: Senedra dne 22.3.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |  |  
	| 
|  |  |  
 1 kg brambor 5 lžic hrubé mouky 6 lžic krupice 1 vejce 2 až 3 lžíce smetany nebo mléka   Nastrouhat brambory, slít z nich vodu. Pokropíme metanou (mlékem), osolíme, přidáme vejce, krupici a mouku. Babička taktéž přidávala trochu strouhanky :-) Těsto promícháme, nesmí být moc řídké, to by se pak klouzáky rozvařily.  Vytvoříme knedlíčky velikosti vejce a ty vkládáme do osolené vroucí vody. Po zavaření je oddělíme ode dna a vaříme asi ještě 10 minut. Podává se s osmaženou cibulkou a smaženým vajíčkem.  |  | Více ... |  | Vložil: Bellana dne 11.3.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |  |  
	| 
|  |  |  
 Kysané zelí Brambory Litr mléka Smetana ke šlehání Hladká mouka  Kmín Sůl Ocet   Kysané zelí dáme povařit (ne moc vody), osolíme, okmínujeme. Když je zelí měkké, rozmícháme v hrnečku trochu mléka s hladkou moukou a přidáme k zelí – vytvoří se taková kaše. Tu zalijeme mlékem, pro mlsouny i šlehačkou, a přivedeme do varu. Na konec přidáme uvařené brambory, dochutíme trochou octa a je hotovo.  |  | Více ... |  | Vložil: Bellana dne 11.3.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |  |  
	| 
|  |  | Měkoučký makovec (do dortové formy)
 10dkg strouhaných vařených brambor
 10dkg mletého máku
 15dkg cukru písek
 20dkg polohrubé mouky
 10dkg rozpuštěné Hery
 1/2 lžičky skořice
 1 prášek do pečiva
 1 vejce
 - mléko na zředění těsta dle potřeby
 
 Vše smíchat a vlít do vymazané a vysypané dortové formy. Pokud chcete na
 pekáč, použijte dvojitou dávku. Makovec lze po upečení proříznout a promazat
 marmeládou a vršek polít cukrovo-citronovou polevou - citronek+cukr moučka.
 
 |  | Více ... |  | Vložil: Jíťa1 + Anežka dne 2.3.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |  |  
	| 
|  |  | 1 balíček těstovin lasagne - široké pláty (u některých značek spotřebujete celý, u jiných ne, záleží na velikosti vašeho pekáčku a počtu strávníků)
1 mražená zelenina (různé varianty – např. hrášek, mrkev, kukuřice nebo jindy s houbami, brokolicí, špenátem , prostě co dům dá)
1-2 rajčata nakrájené na kostičky
Cca 20 dkg anglické slaniny pro vůni masíčka (když budete dělat masové, tak mleté maso)
Cca 20 dkg nivy + 15 dkg eidamu nebo cca 30 dkg jakéhokoliv tvrdého sýra na strouhání
1 sladká smetana
1 kostka slepičího bujónu
Provensálské koření, sůl, pepř, když jsou se špenátem tak i sušený česnek.
Začneme tak, že do menšího hrnce dáme vařit asi 0,5 l vody s kostkou bujonu, v bodu varu přilijeme sladkou smetanu a přisypeme provensálské koření a necháme chvíli provařit a do této tekutiny dáme nastrouhanou nivu nebo jiný sýr který máme, ale ne všechen, necháme si trochu na posypání navrch.
Vedle v pánvi, nejlépe woku rozehřejeme trochu olivového nebo jiného oleje, přihodíme na kostičky nakrájenou slaninu, kdo rád tak i cibulku a zpěníme dozlatova, pak přihodíme veškerou zeleninu co máme a necháme pěkně prohřát, ochutíme kořením, odstavíme a začneme s vrstvením.
Vrstvení: připravíme si pekáček, nejlépe obdélníkový ať nemusíme lasagne lámat, dno poklademe plátky těstovin, na ně po celé ploše rozprostřeme zeleninovou směs, přikryjeme zase těstovinami a přiměřeně polijeme tou hmotu z bujonu a smetany se sýrem, to samé opakujeme dokud máme v pekáčku místo a máme směs, zakončíme vrstvou těstovin, trošku uplácneme rukou a celé zalijeme zbytkem smetany s bujonem, posypeme zbylým sýrem, přiklopíme víkem a dáme péct do trouby na cca 150-180 dokud se nám tekutina neodpaří a pak necháme krátce zapéct bez víka pro zlatou barvičku.
Pokud děláte lasagne s masem, použijte směs mletého masa, které orestujete jako bolognes, tj. s cibulkou česnekem, majoránkou a pokrájenými rajčaty a pepřem.
To samé lze udělat s caneloni - dlouhé duté trubky, které směsí plníme, dáváme do pekáčku na sebe a zalijeme. |  | Více ... |  | Vložil: Cecill + Natálie 13.10.07 dne 28.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |  |  
	| 
| 
|  |  | Vepřový/kuřecí řízek s mandlovou kůrčičkou | Recepty |  |  | Pro 4 osoby
50 g strouhaného sýra
100 g mandlových lupínků
1 vejce
Sůl
4 řízky
Hl. mouka na obalení
3 lžíce másla
Troubu vyhřejeme na 180 st.. Sýr smícháme s mandlemi, rozkvedláme vejce a osolíme ho. Maso omyjeme, naklepeme a osolíme. Řízky postupně obalíme v mouce, vajíčku a mandlích se sýrem, přitlačíme aby obal neopadával. V pánvi rozpuštěné máslo máme připravené na opečení řízků – cca 2 min z každé strany, potom je vyrovnáme na plech nebo do pekáčku a dáme do trouby péct asi na 15 min. Chutná báječně s bramborovou kaší.
 |  | Více ... |  | Vložil: Cecill + Natálie 13.10.07 dne 18.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |  |  |
 |  |