|
Deník Recepty Co nám chutná
[<<Předchozích 40] Články 41 až 50 z 64 [Dalších 14 >>]
|
| Slaná pochoutka – rohlíčky, šátečky, polštářky | Recepty |
|
250 g hladké mouky
180 g hery
1 lžíce octa
1 lžíce studené vody
½ lžičky soli
½ žloutku na potření
Z osolené mouky a změklého tuku a octa rozředěného vodou vypracujeme na válu hladké pružné těsto. Těsto vyválíme na plát asi ½ cm tlustý, přeložíme jej a znovu rozválíme, postup opakujeme asi 5x. pak těsto rozválíme na čtverec o stranách velkých asi 36x36 cm a rádýlkem utvoříme 16 stejných čtverců, které přepůlíme na trojůhelníčky (na šátečky můžeme nechat i malé čtverce a pak je jen v polovině překlopit a přichytit po stranách přitisknutím, okraje můžeme pro ozdobu i nastříhat nůžkami, na polštářky vykrajujeme třeba ozubená kolečka, která můžeme smáčknout dvě na sebe a dovnitř třeba ukrýt nějakou dobrotu)
Trojůhelníčky srolujeme přes širší stranu a vytvoříme z nich rohlíčky, které klademe na plech a necháme je 15 min odpočinut.
Croissanty potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v dobře vyhřáté troubě do Faltova.
Posypat můžeme seznamem, dýní, slunečnicí, kmínem, mákem, hrubou solí a dle chutí dovnitř můžeme vložit kousek sýra, šunky nebo jiné dobroty
|
| Více ... |
| Vložil: Cecill + Natálie 13.10.07 dne 15.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
250g hl.mouky 1/2hrnku vlažné vody/spíš teplejší/ 20dkg droždí 1/2dcl oleje 1/2lžičky soli Postup:Prosátou mouku dáš do mísy .Do ní vodu,olej,sůl,droždí hodím přímo do toho a dám na teplé místo na 15až20 minut.Pak vypracuju těsto a nechám hoďku kynout. Poté ho hodím na jemně vymazaný plech/roztáhnout rukama. Udělej si z protlaku,trochy kečupu a rozmačkaného česneku pastu,přidej tam koření na pizzu a pak už jen to na co máš chuť. Péct asi 8minut při 300°c |
| Více ... |
| Vložil: patpet+Viktorie 27.7 dne 14.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
6-8 nožiček tenkých párků
4 menší rajčata ( šťavnatá)
1 větší cibule
majolka, jogurt nebo zakysaná smetana
sůl, pepř
Postup: Párky případně oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka, přidáme pokrájená rajčata, najemno nakrájenou cibuli, asi 2 lžíce majolky a 2 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany. Dle chuti osolíme, opepříme, promícháme, necháme vychladit a podáváme s čerstvým pečivem
|
| Více ... |
| Vložil: Senedra dne 14.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
2 balíčky piškotů (stačí bohatě jeden :-))
2 pomazánková másla
2 šlehačky
200 g moučkového cukru (úplně stačí polovina - na můj vkus sladké až až)
silná káva
rum¨
Pomazán. másla, šlehačku a cukr vyšleháme v krém. Dno nádoby vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chlabu na 24 hodin uležet. Před podáváním posypeme kakaem.
Já jsem si to ještě vylepšila o mandarinky z plechovky, které jsem dala v silné vrstvě na piškoty. Bylo to trošku kyselkavé a výborné!! Určitě vyzkoušejte, jednodušší recept snad není. :-) |
| Více ... |
| Vložil: Bobinka+Kristy06+Terka08 dne 12.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Na těsto: ¼ kg másla nebo Hery ¼ kg měkkého tvarohu ( nejlépe v kostce) ¼ kg cukru krupice ¼ kg polohrubé mouky 1 prášek do pečiva předehřáté trouby.
5 vajec Dále: Olej a mouka na vymazání a vysypání formy. Oříšky, rozinky, strouhaný kokos nebo kakao na dochucení. Postup: V míse utřeme rozměklé máslo s cukrem, pak přidáme žloutky. Po vypracování zapracujeme tvaroh. Dále vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a na závěr lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Pozor – těsto je poměrně tuhé, asi jako krém. Část těsta lze obarvit kakaem, mohou se přidat rozinky, oříšky ( celé i strouhané), strouhaný kokos… Těsto přendáme do vymazané a vysypané formy ( můj tip – vysypávám ji strouhaným kokosem), nahrneme k okrajům a dáme péct do středně vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut. Ještě horkou bábovku vyklopíme, můžeme pocukrovat nebo použít polevu. Moje varianta – strouhané lískové oříšky nebo strouhaný kokos...
|
| Více ... |
| Vložil: Senedra dne 11.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
40 dkg kuřecích prsíček
1 plechovka ( menší) ananasových kousků
olej, sůl, pepř, případně slabý zeleninový nebo kuřecí vývar ( lze udělat z Masoxu)
Postup: Prsíčka nakrájíme na menší kousky ( lze dopředu naložit do oleje). Na hluboké pánvi rozpálíme oleje a kuře v něm opracujeme, až zešedne. Přelijeme šťávou z ananasu, poměrně hodně osolíme, opepříme a na mírném ohni asi 30 minut dusíme. Postupně přiléváme další šťávu nebo vývar. Přidáme většinu ananasových kostek a ještě asi 15 minut dusíme. Podáváme s rýží a poléváme vypečenou šťávou |
| Více ... |
| Vložil: Senedra dne 11.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Slaná bábovka - nádivka | Recepty |
|
8-10 rohlíků
3-4 vajíčka
5 dkg měkké Hery
1/2 sklenky mléka
kousek pečeného masa ( kuřecí, vepřové, králičí, uzené….lze vynechat)
sůl, pepř, majoránka, česnek, výrazné koření ( gyros, kari…),olej, strouhanka
Toto je recept typu – přesně od oka – používám ho na zpracování zbytků pečeného masa nebo starších rohlíků
Postup: rohlíky nakrájíme na kostičky, přidáme pokrájené maso, veškeré koření – množství a skladba se řídí dle chuti, rozmačkaný česnek, mléko a vajíčka. Necháme asi hodinku natáhnout a pak zpracujeme.Pokud chceme bábovku nadýchanější, tak přidáme pouze žloutky a z bílků vyšleháme sníh, který nakonec přidáme do hmoty.Jestliže je hmota moc řídká, přidáme strouhanku. Hmotu přendáme do zapékací mísy nebo pekáčku, kterou vymažeme olejem a vysypeme strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až se utvoří zahnědlá kůrka a strouhanka po okrajích zhnědne. Podáváme teplé se špenátem a vařenými bramborami nebo samotné studené.
Varianta – nepřidáme výrazné koření, ale uzené maso a pokrájený porek nebo spařené mladé kopřivy a bude se jednat o velikonoční nádivku. |
| Více ... |
| Vložil: Senedra dne 11.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
3/4 sklenky oleje 2 1/2 sklenky polohr.mouky 2 sklenky cukru 1 sklenka mléka 1 sklenka celého máku 2 vejce 1 prdopeč (prášek do pečiva) citrónová kůra(důležitá na ovoňání)
Postup:vše zamíchat dohromady a péct na 150st 1 hodinu ve vymazané a hrubou moukou vymazané formě
|
| Více ... |
| Vložil: Senedra dne 11.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Těsto:
400 g hladké mouky
100 g hrubé mouky
80 – 100 g tuku ( Hera, máslo…)
sůl
80 – 100 g moučkového cukru
1 vejce
asi 2 – 3 dl mléka
20 g droždí ( půlka kostičky)
vanilínový cukr
Navíc – hl. mouka na posypání válu, 1/2 vejce na potření
Mouku prosyjeme, smícháme se solí, cukrem, přidáme vejce a rozpuštěný tuk. Část mléka ohřejeme na teplotu 37°C, přidáme trochu cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek, který pak přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme těsto. Dle potřeby přidáme hl. mouku nebo mléko. Těsto je hotové, když se nelepí k míse a měchačce. Přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 45 – 60 minut kynout. Po vykynutí poprášíme vál hladkou moukou, těsto na něm ještě trochu zpracujeme a vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný plech. Okraje přehneme a těsto poklademe ovocem. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 45 minut, během pečení potíráme okraje rozšlehaným vejcem.Podáváme po vychladnutí.
Náplň:
Asi 3/4 kg meruněk
1 tvaroh
1 vanička Lučiny bez příchutě
1 vanilinový cukr
1 vajíčko
trocha mléka
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Tvaroh a Lučinu rozmícháme s mlékem, cukrem a vajíčkem. Tuto hmotu rozetřeme po těstě a na ní nasypeme meruňky. Mohou být i nakyslé. Lze i trochu posypat krájenými mandlemi.
Drobenka:
70- 100 g másla nebo Hery
100 g cukru moučka
120 g hladké mouky
Cukr a mouku nasypeme do mísy a přidáme na kousky pokrájený tuk. Prsty nebo vidličkou rozmačkáme přísady, dle potřeby jednotlivé přidáme. Drobenkou posypeme celý koláč.
Pokud se místo meruněk použijí borůvky, tak nedáváme tvarohovou hmotu, ale lehce je poprášíme mletou skořicí. |
| Více ... |
| Vložil: Senedra dne 11.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Ovocný koláč z podmáslí | Recepty |
|
Těsto:
200 g polohrubé mouky
200 g hrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
180g cukru krupice
1 vejce
250ml podmáslí
125 ml rostlinného oleje
tuk a hrubá mouka na vymazání plechu
Dále:
Asi 500g ovoce
100 g másla nebo Hery
200 g hladké mouky
200 g cukru moučka
Postup: mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme cukr, vejce, podmáslí a olej. Vše promícháme a vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem a drobenkou vyrobenou z ostatních přísad. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 – 45 minut. ( hotový koláč lze poznat tak, že drobenka zezlátne).
Osobní tip – použila jsem meruňky pokrájené na osminky, prosypala je borůvkami a trochu lesních jahod J |
| Více ... |
| Vložil: Senedra dne 11.2.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 40] Články 41 až 50 z 64 [Dalších 14 >>] |
|