|
Deník sladké dobroty pečené koláče, buchty a podobné dobroty
Články 1 až 10 z 14 [Dalších 4 >>]
|
| ŽRAVÁ BÁBOVKA PODLE JIŘKY | sladké dobroty pečené |
|
3 lžíce jahodové zavařeniny, 2 vejce, 1 sklenka mléka (od hořčice- mívají asi 15dcl), 3/4 sklenky oleje, 15dkg cukru, 25dkg pol. mouky, 1 pr. do pečiva, 2 lžíce kakaa
vše smícháme, vlijeme do vamazané a moukou vysypané formy a pečeme
vláčné a moc dobré :-) |
| Více ... |
| Vložil: nervni dne 22.11.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Štola s tvarohem | sladké dobroty pečené |
|
doba přípravy je cca cca 1 hod.
Ingredience:
450 g polohrubé mouky
250 g tvarohu ( kostka )
250 g másla ( Hera )
200 g cukru - krupice
50 g kokosu
2 celá vejce
ořechy, rozinky, kandované ovoce, mandle ( dle chuti každého )
1 prášek do pečiva
Příprava:
Všechny ingredience dáme na vál a spojíme. Vál si posypeme moukou a vyválíme obdélník. Přehneme do tvaru štoly a dáme péci do trouby. Pečeme cca 45 minut na 170°C. Ještě horkou pomažeme máslem a posypeme moučkovo-vanilkovým cukrem. Můžeme ihned jíst, vydrží dlouho vláčná. Ale u nás nikdy nevydrží.
Já jsem tam dala namísto části mouky špaldovou, nedala jsem tam kokos, jednak nevím, jestli tu někde je pak mi tam nějak nešel. Sušeného ovoce a rozinek jsem měla směs - co dům dal a den jsem to máčela v rumu. |
| Více ... |
| Vložil: MirkaM dne 22.11.2007 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Arménský medový dort | sladké dobroty pečené |
|
Suroviny na výrobu krému:
Plechovka slazeného kondenzovaného mléka, kterou je třeba předem(celou, neotevřenou) mírně vařit 2 hodiny ve vodě, aby mléko zkaramelizovalo.
250 g másla;
1 vanilkový cukr;
20 dkg cukru;
Suroviny na výrobu těsta:
100 g másla;
Hrnek krystalového cukru;
2 - 3 polévkové lžíce medu (podle chuti);
4 vejce;
2 lžičky jedlé sody ;
Hladká mouka podle potřeby, aby se těsto dalo válet válečkem.
+ rozsekané vlašské ořechy
Pracovní postup:
100 g másla necháme rozpustit na pánvi a přidáme 2 lžíce medu. Do misky rozklepneme čtyři vejce, přidáme 2 lžičky jedlé sody, a smícháme na pánvi s rozehřátým máslem a medem. Stále mícháme, dokud hmota nezhoustne a trochu nezbělá, zároveň dáváme pozor, aby se nám nevytvořily hrudky. Pokud se hrudky vytvoří, musíme je odstranit. Hmotu pak necháme 10 – 15 min vychladnout, ale stále mícháme, aby se nevytvořily hrudky! Poté přidáme hladkou mouku dle potřeby tak, aby se těsto nelepilo, ale dalo se válet válečkem na velmi tenké placky o velikosti plechu na pečení.
Placky se válí na pečícím papíře namazaném máslem a s tímto papírem se dají péct. Na celý dort je třeba udělat celkem 4 placky. Pečou se v troubě vyhřáté na maximum, cca 250 stupňů, krátce - přibližně 2 minuty a před dalším použitím musí vychladnout.
Dále je třeba vyrobit krém, kterým se budou placky slepovat. Celá neotevřená plechovka slazeného kondenzovaného mléka se mírně vaří ponořená 2 hodiny v hrnci s vodou, mléko tím lehce zkaramelizuje. Pak se nechá vychladnout. Do šlehací mísy vložíme celé máslo v pokojové teplotě, přidáme 20dkg krystalového cukru, vanilkový cukr, vlijeme lehce zkaramelizované mléko a šlehačem vyšleháme na hustý krém. Krém necháme zchladit alespoň 10 min v mrazáku nebo v lednici. Poté jej postupně mažeme na vychladlé placky. Každou namazanou vrstvu posypeme mletými ořechy. Vznikne dort, který bude mít 4 vrstvy střídajících se placek s krémem.
Nyní seřízneme dort do určitého tvaru (většinou do tvaru obdélníku). Odříznuté okraje rozválíme válečkem a vzniklou drtí posypeme spolu s mletými ořechy vrstvu krému na poslední, horní placce.
Dort je lepší nechat uležet den v chladničce a podává se nakrájený na čtverce(obdélníky)
Tento recept nemám vyzkoušený, ale já jsem ještě placky potírala, před namazáním krémem, smetanou s instantní kávou a navrch jsem to sypala strouhaným perníkem s kávou a oříšky. A do krému jsem dávala med – asi to nahradí to kondenzované mléko.
|
| Více ... |
| Vložil: MirkaM dne 18.12.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| koláč od Mirky | sladké dobroty pečené |
|
1 hrnek polohrubé mouky 1 hrnek cukru 1/2 kostky tuku na pečení, lepší je máslo z toho zaděláme drobenku, půlku nebo trochu méně odebereme a přidáme 1 hrnek polohrubé mouky 2 vejce 1/2 hrnku mléka 1 prdopeč těsto by mělo být trochu tekuté - dáme na plech, přidáme ovoce, posypeme drobenkou a dáme péct. Hrnek používejte velký, min.3dcl, aby toho bylo dost. Teď to dělám s hruškama, posypu to sekanými vlašskými ořechy a dám na to hromádky tvarohu přímo z vaničky a pak teprve drobenku.
|
| Více ... |
| Vložil: nervni dne 3.11.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| ŠVÉDSKÝ KOLÁČ | sladké dobroty pečené |
|
| od Bruni 1/2 kg polohrubé mouky 1/4 kg Hery (nebo jiného tuku na pečení) 1/4 práškového cukru 1/2 prdopeče
z toho se udělá drobenka
náplň: 2 tvarohy 2 vejce trocha cukru 1/4 l mléka rozinky
Drobenka se rozdělí přesně na dva díly, jeden se dá na Nevymazaný plech, pak se to poleje tvarohovou náplní a posype druhým dílem drobenky. Pečeme ve vyhřáté troubě.
|
| Více ... |
| Vložil: nervni dne 3.11.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Čokoládová torta bez múky. | sladké dobroty pečené |
|
Ak máte radi čokoládu, určite vám zachutí.
175 g čokolády na varenie
175 g masla
170 g práškového cukru
6 vajec
175 g mletých mandlí
1 pl brandy
+ cukor na posypanie, šľahačka na ozdobenie
Čokoládu v miske dáme do vodného kúpeľa a na hladko rozpustiť. Maslo a práškový cukor trieť asi 3 minúty, potom za stáleho miešania pridať žĺtky. Do toho naliať čokoládu, pridať mandle a brandy. Bielky s troškou soli vyšľahať na tuhý sneh. Najprv opatrne vmiešať do masy 1/3 snehu, potom zvyšok.
Zmes vyliať do vymastenej tortovej formy. Piecť 15 minút pri 190 stupňoch, ptotom 30-40 minút pri 180 stupňoch.
Vrch torty ostane taký popraskaný, ale tak to má byť. Torta sa po vychladnutí len pokrája na porcie, porcia sa dá na tanierik, posype práškovým cukrom a ozdobí kôpkou šľahačky |
| Více ... |
| Vložil: ZuziP dne 28.9.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Sacherova torta | sladké dobroty pečené |
|
Na cesto:
150 g čokolády na varenie
125 g masla
štipka soli
50 g múky
50 g škrobovej múčky (Zlatý klas, Slovamyl)
1 čl prášku do pečiva
50 g mletých mandlí
vanilkový cukor
Na potretie:
200-300 g riedkeho marhuľového džemu (čím viac džemu, tým je torta šťavnatejšia)
Navrch:
200 g polevy (Ja som urobila polevu redšiu, aby bola po stuhnutí trošku mäkkšia a pri krájaní nepraskala: 150 g čokolády na varenie, 2 lyžice práškového cukru, 1 lyžica kakaa, 1,5 dcl smotany)
Čokoládu rozpustiť s maslom. Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešať na penu. Bielky so soľou vyšľahať na tuhý sneh. Múku zmiešať s práškom do pečiva, škrobovou múčkou a mandľami. Do toho pridať penu zo žĺtkov, čokoládu a pomaly vmiešať sneh.
Vliať do vymastenej a vysypanej tortovej formy, piecť pri 180 stupnoch asi 45 minút, potom 15 minút nechať vo vypnutej rúre.
Džem zohriať, ja som ho ešte rozmixovala ponorným mixérom a prelisovala cez sitko (ale to netreba) a taký teplý natrieť na vrch torty.
Ja som tortu v strede rozrezala a aj tam „nadžemovala“ – torta je tak šťavnatejšia. Teplý džem je redší a do cesta vsiakne – mne osobne to takto chutí.
Potom pripraviť polevu a celú tortu ňou obliať. Nožom môžete naznačiť porcie na poleve, prípadne ozdobiť polovičkami orechov. Nechať stuhnúť. |
| Více ... |
| Vložil: ZuziP dne 28.9.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Pudinková bábovka | sladké dobroty pečené |
|
Budem potřebovat: 4vanil.pudinky,1prášek do pečiva,1sklenička mouč.cukru,1sklenička oleje,4celé vejce,tuk a mouku na formu.
Ušleháme žloutky s cukrem a přimícháme pudinkové prášky a prášek do pečiva ,dá se to i rozdělit na půl s čoko. pudinkama to když to chcete mít barevné.Pak za stálého míchání přiléváme olej a na konec vetřeme sníh z bílků.Lejeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do vyhřáté trouby.Nádoba musí být dostatečně veliká hodně to naběhne. |
| Více ... |
| Vložil: Holajda/Jiřinka98 a dvojčata02 dne 25.9.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Jednoduchy tvarohovy kolac | sladké dobroty pečené |
|
Potrebujeme:
1 kg tvarohu (4 stvrtkilove balicky) 3 vajcia 6 lyzic krupice 12 lyzic praskoveho cukru 1/2 masla prasok do peciva hrozienka
Vsetko okrem bielok zmiesat, z bielok urobit sneh, primiesat, vyliat na vymasteny a vysypany plech a piect.... Po peceni je kolac este chvilu makky, akoby nedopeceny. Staci ho nechat chvilu stat. Je to mnam pre tych, co maju radi tvaroh.
|
| Více ... |
| Vložil: ZuziP dne 24.9.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| ŠVÉDSKÝ KOLÁČ: | sladké dobroty pečené |
|
1/2 kg polohrubé mouky 1/4 kg Hery 1/4 kg práškového cukru 1/2 prdopeče
- vytvořit drobenku
2 tvarohy 2 vejce trochu cukru 1/4 l mléka rozinky
- umíchat řídký tvaroh
Drobenku rozdělíme na dva díly, jeden dáme na NEVYMAZANÝ plech, polijeme rovnoměrně tvarohem, posypeme druhým dílem drobenky a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. |
| Více ... |
| Vložil: nervni dne 23.9.2005 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
Články 1 až 10 z 14 [Dalších 4 >>] |
|