Glykemický index
Při zpracování přijaté potravy se jako první vstřebávají cukry (sacharidy), které zvyšují hladinu krevního cukru (glukózy). Některé sacharidy zvyšují hladinu krevního cukru více, jiné méně. Tuto schopnost vyjadřuje glykemický index. Zvýšení hladiny krevního cukru přitom závisí nejen na množství cukrů v potravině, ale i na složení ostatních součástí stravy. Hodnota glykemického indexu navíc závisí na tepelném zpracování potravin (jeho délce). Čím déle se potravina vaří, tím se hodnota glykemického indexu zvyšuje. Kombinací s tukem nebo okyselením (citronovou šťávou, octem) glykemický index snížíte.
Jídla s vysokým glykemickým indexem zvýší koncentraci glukózy v krvi (glykemii) a tím vyprovokují vyplavení více inzulínu. Čím více inzulínu, tím má organismus větší tendenci k ukládání tuku. Po uložení energie z krve do tukových zásob, nastane pokles inzulínu a organismus začne signalizovat hlad. Pokud sníte hodně jednoduchých cukrů najednou, může se stát, že množství vyplaveného inzulinu sníží hodnotu krevního cukru více, než byla jeho původní hodnota a Vy pak dostanete vlčí hlad.
V některých případech může vzniknout i tzv. závislost na sladkém, protože vedle inzulinu se vyplavují i endorfiny (vnitřní morfiny, které vyvolávají pocit blaženosti).
Omezení sladkostí nemusí ve Vašem životě znamenat zřeknutí se účinků endorfinů. Endorfiny se vyplavují také při sportu, při perličkové masáži a při spoustě jiných příjemných činností.
Proto buďte aktivní, běžte si zacvičit nebo alespoň na procházku. Přemýšlejte nejen o tom, KOLIK toho sníte, ale také CO.
http://www.fit-slim.cz/?nodeId=128
|