Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník STRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM


 Články 16 z 6 
 Průjem u dítěteSTRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM

Co by mělo jíst dítě, když má průjem?

Dietní opatření se liší podle věku dítěte a také podle toho, zda je kojeno. U kojeného dítěte pokračujeme v kojení. Mateřské mléko totiž obsahuje látky, které ochraňují střevní sliznici a pomáhají jí zbavit se původce průjmu. Zvýšené ztráty tekutin, ke kterým při průjmu dochází, doplňujeme rehydratačním roztokem s obsahem minerálů (například rehydratační roztok „Kulíšek“), který je dostupný v lékárnách. Doporučuje se v množství
10 ml na 1 kg hmotnosti dítěte při každé stoličce, společně s kojením, jak již bylo řečeno. Roztok vždy podáváme chlazený na 4–8 °C po malých dávkách, po lžičkách. Nelze ho ochucovat šťávami nebo džusy.

U nekojeného dítěte je vhodné v prvních čtyřech hodinách podat rehydratační roztok v množství alespoň 30–50 ml na 1 kg hmotnosti dítěte. Poté pokračujeme v podávání mléka, které dítě pilo před onemocněním.

Ztráty tekutin doplňujeme rehydratačním roztokem v menším množství:
10 ml na 1 kg hmotnosti dítěte po každé průjmové stoličce. Mléko je velmi vhodné připravit místo ve vodě, v rýžovém odvaru. Neztrácí kalorickou hodnotu a dítě ho lépe tráví.

Starší kojenec, zvyklý na nemléčné příkrmy, může při průjmu dostávat zeleninovou polévku, rýžovou nebo bramborovou kaši, banánové či jablečné pyré, rýži s masem. Jídlo nesmí být mastné, tučné.

U dítěte staršího jednoho roku postupujeme zpočátku stejně jako u mladšího nekojeného, tedy podáváme rehydratační roztok, a po čtyřech hodinách přecházíme na mixované brambory, jablečné, mrkvové, banánové pyré, rýži s drůbežím masem, housky, rohlíky, suchary, starší pečivo. Základem diety je tedy opět omezení tuků. Mléko a mléčné výrobky podáme až když se četnost a množství stoliček zmenší.

Podávání čaje bývá úspěšné při lehkém průjmu, kdy nedochází k větším ztrátám minerálů a odvodnění dítěte. Těžší stav čaj neřeší. Stejně tak podávání minerálek.

Sladké nápoje jako jsou džusy, kola a jiné, nejsou pro svůj vysoký obsah cukru k léčbě průjmu vhodné. Naopak průjem zhoršují. Navíc obsahují jen velmi malé množství potřebných minerálů.

Zvláštní dietní mléka s nízkým obsahem mléčného cukru – laktózy – (Alidiar, Nestlé al 110, Nutrilon low lactosae) jsou v některých případech vhodná k přechodu na normální stravu. Rozhodnutí o jejich užití v léčbě průjmu patří do rukou lékaře.

Ke kratšímu trvání průjmu přispívají léky, které na sebe naváží nežádoucí látky v postižených střevních kličkách a pomohou je tak rychleji vyloučit z těla (například Smecta).

K léčbě jsou vhodné ale nejsou nutné. Děti je někdy špatně tolerují.

Více ...
Vložil: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 dne 7.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Průjem u dítěte - receptySTRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM

ODVAR Z RÝŽE

Ingredience:
2,5 dkg rýže
500 ml vody vhodné pro kojence


Postup přípravy:
Rýži rozvaříte doměkka a rozmixujete. Převařenou vodou doplníte do 500 ml.

Rýžový odvar můžete osladit 2 dkg Glucopuru (hroznového cukru). Rýžový odvar lze připravit také z instantní nemléčné rýžové kaše. Další možností léčby průjmu je odvar z mrkve nebo kombinace rýžového a mrkvového odvaru. Mrkev musí být čerstvá s nízkým obsahem dusičnanů!


MRKVOVÝ ODVAR

Ingredience:
1 středně velká karotka
500 ml vody vhodné pro kojence


Postup přípravy:
Omytou dobře očištěnou čerstvou karotku nastrouhejte najemno a rozvařte (asi 30 min.). Rozmixujte a doplňte převařenou vodou do 500 ml. Ničím neochucujte!

K jednoduché přípravě mrkvového odvaru můžete použít kojeneckou výživu ve skleničce – mrkvovou polévku, kterou menšímu kojenci zředíte vodou, budete-li jí dávat po lahvi, nebo neředěnou podáte po lžičce.

V lékárnách i v marketech je také k dostání rehydratační roztok ORS 200 s přídavkem mrkve a rýže pro kojence od čtvrtého měsíce.

Nedaří-li se průjem zvládnout, stolice jsou časté a zejména přidruží-li se zvracení, může u dítěte rychle dojít k odvodnění organizmu a rozvratu vnitřního prostředí. Vyhledejte proto vždy lékaře.


Více ...
Vložil: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 dne 7.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Hypoalergenní dietaSTRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM

Hypoalergenní výživa
se od běžné kojenecké výživy liší tím, že se jednotlivé složky zavádějí do jídelníčku důsledně postupně, během tří týdnů (viz kapitolu „Třístupňový způsob zavádění nemléčných příkrmů u dětí ohrožených alergiemi“), abychom rozpoznali případnou nesnášenlivost některé potraviny. Hypoalergenní výživa rovněž předpokládá vyvarovat se kravskému mléku, případně ho nahradit mlékem hypoalergenním a nepoužívat potraviny, na které jsou známy časté alergické reakce (viz kapitolu „Potraviny vhodné pro přípravu nemléčných příkrmů, které obvykle nevyvolávají alergické reakce“).

RÝŽOVÁ KAŠE S HYPOALERGENNÍM MLÉKEM

Ingredience:
70 g rýže
70 ml vody
200 ml hypoalergenního mléka (označeného HA), připraveného podle návodu na obalu
1 kávová lžička rostlinného oleje
1/2 kávové lžičky hroznového cukru
Postup přípravy:
Rýži vsypeme do horké vody a vaříme asi 5 minut. Pak přilijeme horké HA mléko a dovaříme na kaši. Kaši můžeme přisladit hroznovým cukrem, dobře promícháme a po ochlazení vmícháme lžičku oleje. K přípravě rýžové kaše můžeme použít také instantní rýžovou kaši bezmléčnou.

Kaši můžeme zkombinovat například s brokolicí nebo mrkví, jak je uvedeno v předchozích receptech. Jen mléko musí být hypoalergenní.


KRUPIČNÁ KAŠE S HYPOALERGENNÍM MLÉKEM

Ingredience:
20 g dětské krupičky
200 ml hypoalergenního mléka (označeného HA), připraveného podle návodu na obalu
1 kávová lžička rostlinného oleje
1/2 kávové lžičky hroznového cukru
Postup přípravy:
Do vařícího mléka přisypáváme krupici za stálého míchání. Přivedeme k varu a krátce povaříme. Ochladíme a vmícháme lžičku oleje. Kaši můžeme případně přisladit 1/2 kávové lžičky hroznového cukru.


OBILNÁ BEZMLÉČNÁ KAŠE

Ingredience:
20 g prosných vloček nebo jemných ovesných
150 ml vody
1 kávová lžička rostlinného oleje
případně 1/2 lžičky hroznového cukru
Postup přípravy:
Ohřejeme vodu, vmícháme obilné vločky, přivedeme k varu za stálého míchání, uvaříme na kaši a po ochlazení vmícháme lžičku oleje. Případně doslazujeme hroznovým cukrem (1/2 lžičky).


Více ...
Vložil: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 dne 7.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Hypoalergenní výživa 2STRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM

Do jídelníčku hypoalergenní výživy patří samozřejmě všechny již zmíněné kaše, přesnídávky, pyré, nákypy, polévky a vůbec všechna jídla, která neobsahují kravské mléko nebo je k jejich přípravě použito speciálně upravené tzv. hypoalergenní mléko (HA) a neobsahují potraviny, které mohou způsobovat alergické reakce (jsou uvedeny v samostatné kapitole).

RÝŽOVÁ KAŠE S MRKVÍ

Ingredience:
8 polévkových lžic nemléčné rýžové kaše
140 ml kojenecké vody
5 odměrek HA mléka
2 středně velké mrkve
Postup přípravy:
Do převařené vody vmícháme mléko a rýžovou kaši. Uvařenou mrkev rozmačkáme vidličkou a důkladně vmícháme do kaše.


RÝŽOVÁ KAŠE S OVOCEM

Ingredience:
100 g rýžové kaše z hypoalergenního mléka (označené na obalu HA)
20 g hruškového, jablečného nebo banánového pyré
Postup přípravy:
Uvařenou rýžovou kaši smícháme s ovocným pyré.

Starším kojencům od devíti měsíců můžeme přidat do kaše kousky ovoce, aby si procvičili žvýkání. Kaši můžeme postupně kombinovat s více druhy ovoce, ale vždy tak, že jednotlivé druhy ovoce zavádíme postupně, abychom rozpoznali případnou alergii.


KRUPIČNÁ KAŠE S OVOCEM

Ingredience:
100 g krupičné kaše připravené z hypoalergenního mléka (na obalu označené HA)
40 g ovocného pyré (hruškového, jablečného, banánového, meruňkového)
Postup přípravy:
Uvařenou krupičnou kaši smícháme s ovocným pyré, případně ovocnými kousky, jako u rýžové kaše s ovocem. Můžeme přidat lžičku rostlinného oleje.


OBILNÁ BEZMLÉČNÁ KAŠE S OVOCEM

Ingredience:
100 g obilné kaše bezmléčné
40 g ovocného pyré (hruškového, jablečného, banánového, meruňkového)
Postup přípravy:
Uvařenou kaši smícháme s ovocem jako u rýžové kaše.
Kaše můžeme místo ovocem ochutit ovocnou šťávou (hroznovou, jablečnou, hruškovou).

Více ...
Vložil: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 dne 7.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Recepty pro obézní dětiSTRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM

POLÉVKA HOVĚZÍ S TĚSTOVINAMI (4 PORCE)

Ingredience:
60 g hovězího masa
60 g mrkve
60 g petržele
60 g celeru
20 g polévkových nudlí
petrželová nať


Postup přípravy:
Omyté libové maso nakrájíme na kostičky a vložíme do osolené vody.
Přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na nudličky a vaříme do měkka.
Nudle připravíme zvlášť.

Polévku necháme vychladnout, odstraníme z ní tuk, pak znovu prohřejeme a přidáme nudle. Ozdobíme petrželkou.


PÓRKOVÁ POLÉVKA (4 PORCE)

Ingredience:
140 g pórku
40 g brambor
20 g oleje


Postup přípravy:
Pórek a brambory nakrájíme. Kolečka pórku zpěníme na oleji a zalijeme
horkou vodou. Osolíme, přidáme kostičky brambor, povaříme.


POLÉVKA S VAJEČNOU JÍŠKOU (4 PORCE)

Ingredience:
80 g mrkve
80 g petržele
80 g celeru
10 g hladké mouky
1 vejce
20 g oleje
pažitka


Postup přípravy:
Hladkou mouku opražíme na oleji, přidáme vejce, zamícháme. Zalijeme
horkou vodou, osolíme a přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu. Hotovou polévku ozdobíme pažitkou.


Více ...
Vložil: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 dne 7.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Recepty pro obézní dětiSTRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM

MASO V MRKVI (4 PORCE)

Ingredience:
20 g libového masa
240 g mrkve
20 g oleje


Postup přípravy:
Maso nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji, osolíme, podlijeme a dusíme. Mrkev nakrájíme, přidáme k masu a dusíme do měkka.

 

DUŠENÉ KEDLUBNY (4 PORCE)

Ingredience:
600 g kedluben
5 g hladké mouky
20 g oleje
petrželka


Postup přípravy:
Připravíme světlou jíšku z oleje a hladké mouky. Zředíme ji horkou vodou
a osolíme. Přidáme nakrájené kedlubny a dusíme do měkka. Podle chuti
přisladíme a osolíme. Ozdobíme nasekanou petrželkou

 

ČOČKOVÝ SALÁT (4 PORCE)

Ingredience:
200 g čočky
80 g cibule
10 g oleje
40 g kyselé okurky
saturejka, ocet


Postup přípravy:
Čočku, která byla přes noc namočená, slijeme, znovu zalijeme, přidáme
saturejku, uvaříme do měkka. K vychladlé čočce přidáme nakrájenou cibuli a kyselou okurku. Přidáme malé množství oleje a podle chuti ocet.

 

Více ...
Vložil: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 dne 7.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 Články 16 z 6 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.