|
Deník STRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM
Články 1 až 6 z 6
|
| Průjem u dítěte | STRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM |
|
Co by mělo jíst dítě, když má průjem?
Dietní opatření se liší podle věku dítěte a také podle toho, zda je kojeno. U kojeného dítěte pokračujeme v kojení. Mateřské mléko totiž obsahuje látky, které ochraňují střevní sliznici a pomáhají jí zbavit se původce průjmu. Zvýšené ztráty tekutin, ke kterým při průjmu dochází, doplňujeme rehydratačním roztokem s obsahem minerálů (například rehydratační roztok „Kulíšek“), který je dostupný v lékárnách. Doporučuje se v množství 10 ml na 1 kg hmotnosti dítěte při každé stoličce, společně s kojením, jak již bylo řečeno. Roztok vždy podáváme chlazený na 4–8 °C po malých dávkách, po lžičkách. Nelze ho ochucovat šťávami nebo džusy.
U nekojeného dítěte je vhodné v prvních čtyřech hodinách podat rehydratační roztok v množství alespoň 30–50 ml na 1 kg hmotnosti dítěte. Poté pokračujeme v podávání mléka, které dítě pilo před onemocněním.
Ztráty tekutin doplňujeme rehydratačním roztokem v menším množství: 10 ml na 1 kg hmotnosti dítěte po každé průjmové stoličce. Mléko je velmi vhodné připravit místo ve vodě, v rýžovém odvaru. Neztrácí kalorickou hodnotu a dítě ho lépe tráví.
Starší kojenec, zvyklý na nemléčné příkrmy, může při průjmu dostávat zeleninovou polévku, rýžovou nebo bramborovou kaši, banánové či jablečné pyré, rýži s masem. Jídlo nesmí být mastné, tučné.
U dítěte staršího jednoho roku postupujeme zpočátku stejně jako u mladšího nekojeného, tedy podáváme rehydratační roztok, a po čtyřech hodinách přecházíme na mixované brambory, jablečné, mrkvové, banánové pyré, rýži s drůbežím masem, housky, rohlíky, suchary, starší pečivo. Základem diety je tedy opět omezení tuků. Mléko a mléčné výrobky podáme až když se četnost a množství stoliček zmenší.
Podávání čaje bývá úspěšné při lehkém průjmu, kdy nedochází k větším ztrátám minerálů a odvodnění dítěte. Těžší stav čaj neřeší. Stejně tak podávání minerálek.
Sladké nápoje jako jsou džusy, kola a jiné, nejsou pro svůj vysoký obsah cukru k léčbě průjmu vhodné. Naopak průjem zhoršují. Navíc obsahují jen velmi malé množství potřebných minerálů.
Zvláštní dietní mléka s nízkým obsahem mléčného cukru – laktózy – (Alidiar, Nestlé al 110, Nutrilon low lactosae) jsou v některých případech vhodná k přechodu na normální stravu. Rozhodnutí o jejich užití v léčbě průjmu patří do rukou lékaře.
Ke kratšímu trvání průjmu přispívají léky, které na sebe naváží nežádoucí látky v postižených střevních kličkách a pomohou je tak rychleji vyloučit z těla (například Smecta).
K léčbě jsou vhodné ale nejsou nutné. Děti je někdy špatně tolerují.
|
| Více ... |
| Vložil: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 dne 7.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Průjem u dítěte - recepty | STRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM |
|
|
Ingredience: 2,5 dkg rýže 500 ml vody vhodné pro kojence
Postup přípravy: Rýži rozvaříte doměkka a rozmixujete. Převařenou vodou doplníte do 500 ml.
Rýžový odvar můžete osladit 2 dkg Glucopuru (hroznového cukru). Rýžový odvar lze připravit také z instantní nemléčné rýžové kaše. Další možností léčby průjmu je odvar z mrkve nebo kombinace rýžového a mrkvového odvaru. Mrkev musí být čerstvá s nízkým obsahem dusičnanů!
Ingredience: 1 středně velká karotka 500 ml vody vhodné pro kojence
Postup přípravy: Omytou dobře očištěnou čerstvou karotku nastrouhejte najemno a rozvařte (asi 30 min.). Rozmixujte a doplňte převařenou vodou do 500 ml. Ničím neochucujte!
K jednoduché přípravě mrkvového odvaru můžete použít kojeneckou výživu ve skleničce – mrkvovou polévku, kterou menšímu kojenci zředíte vodou, budete-li jí dávat po lahvi, nebo neředěnou podáte po lžičce.
V lékárnách i v marketech je také k dostání rehydratační roztok ORS 200 s přídavkem mrkve a rýže pro kojence od čtvrtého měsíce.
Nedaří-li se průjem zvládnout, stolice jsou časté a zejména přidruží-li se zvracení, může u dítěte rychle dojít k odvodnění organizmu a rozvratu vnitřního prostředí. Vyhledejte proto vždy lékaře.
|
| Více ... |
| Vložil: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 dne 7.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Hypoalergenní dieta | STRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM |
|
Hypoalergenní výživa se od běžné kojenecké výživy liší tím, že se jednotlivé složky zavádějí do jídelníčku důsledně postupně, během tří týdnů (viz kapitolu „Třístupňový způsob zavádění nemléčných příkrmů u dětí ohrožených alergiemi“), abychom rozpoznali případnou nesnášenlivost některé potraviny. Hypoalergenní výživa rovněž předpokládá vyvarovat se kravskému mléku, případně ho nahradit mlékem hypoalergenním a nepoužívat potraviny, na které jsou známy časté alergické reakce (viz kapitolu „Potraviny vhodné pro přípravu nemléčných příkrmů, které obvykle nevyvolávají alergické reakce“).
RÝŽOVÁ KAŠE S HYPOALERGENNÍM MLÉKEMIngredience: 70 g rýže 70 ml vody 200 ml hypoalergenního mléka (označeného HA), připraveného podle návodu na obalu 1 kávová lžička rostlinného oleje 1/2 kávové lžičky hroznového cukru
Postup přípravy: Rýži vsypeme do horké vody a vaříme asi 5 minut. Pak přilijeme horké HA mléko a dovaříme na kaši. Kaši můžeme přisladit hroznovým cukrem, dobře promícháme a po ochlazení vmícháme lžičku oleje. K přípravě rýžové kaše můžeme použít také instantní rýžovou kaši bezmléčnou.
Kaši můžeme zkombinovat například s brokolicí nebo mrkví, jak je uvedeno v předchozích receptech. Jen mléko musí být hypoalergenní.
KRUPIČNÁ KAŠE S HYPOALERGENNÍM MLÉKEMIngredience: 20 g dětské krupičky 200 ml hypoalergenního mléka (označeného HA), připraveného podle návodu na obalu 1 kávová lžička rostlinného oleje 1/2 kávové lžičky hroznového cukru
Postup přípravy: Do vařícího mléka přisypáváme krupici za stálého míchání. Přivedeme k varu a krátce povaříme. Ochladíme a vmícháme lžičku oleje. Kaši můžeme případně přisladit 1/2 kávové lžičky hroznového cukru.
OBILNÁ BEZMLÉČNÁ KAŠEIngredience: 20 g prosných vloček nebo jemných ovesných 150 ml vody 1 kávová lžička rostlinného oleje případně 1/2 lžičky hroznového cukru
Postup přípravy: Ohřejeme vodu, vmícháme obilné vločky, přivedeme k varu za stálého míchání, uvaříme na kaši a po ochlazení vmícháme lžičku oleje. Případně doslazujeme hroznovým cukrem (1/2 lžičky).
|
| Více ... |
| Vložil: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 dne 7.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Hypoalergenní výživa 2 | STRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM |
|
Do jídelníčku hypoalergenní výživy patří samozřejmě všechny již zmíněné kaše, přesnídávky, pyré, nákypy, polévky a vůbec všechna jídla, která neobsahují kravské mléko nebo je k jejich přípravě použito speciálně upravené tzv. hypoalergenní mléko (HA) a neobsahují potraviny, které mohou způsobovat alergické reakce (jsou uvedeny v samostatné kapitole).
RÝŽOVÁ KAŠE S MRKVÍIngredience: 8 polévkových lžic nemléčné rýžové kaše 140 ml kojenecké vody 5 odměrek HA mléka 2 středně velké mrkve
Postup přípravy: Do převařené vody vmícháme mléko a rýžovou kaši. Uvařenou mrkev rozmačkáme vidličkou a důkladně vmícháme do kaše.
RÝŽOVÁ KAŠE S OVOCEMIngredience: 100 g rýžové kaše z hypoalergenního mléka (označené na obalu HA) 20 g hruškového, jablečného nebo banánového pyré
Postup přípravy: Uvařenou rýžovou kaši smícháme s ovocným pyré.
Starším kojencům od devíti měsíců můžeme přidat do kaše kousky ovoce, aby si procvičili žvýkání. Kaši můžeme postupně kombinovat s více druhy ovoce, ale vždy tak, že jednotlivé druhy ovoce zavádíme postupně, abychom rozpoznali případnou alergii.
KRUPIČNÁ KAŠE S OVOCEMIngredience: 100 g krupičné kaše připravené z hypoalergenního mléka (na obalu označené HA) 40 g ovocného pyré (hruškového, jablečného, banánového, meruňkového)
Postup přípravy: Uvařenou krupičnou kaši smícháme s ovocným pyré, případně ovocnými kousky, jako u rýžové kaše s ovocem. Můžeme přidat lžičku rostlinného oleje.
OBILNÁ BEZMLÉČNÁ KAŠE S OVOCEMIngredience: 100 g obilné kaše bezmléčné 40 g ovocného pyré (hruškového, jablečného, banánového, meruňkového)
Postup přípravy: Uvařenou kaši smícháme s ovocem jako u rýžové kaše. Kaše můžeme místo ovocem ochutit ovocnou šťávou (hroznovou, jablečnou, hruškovou).
|
| Více ... |
| Vložil: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 dne 7.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Recepty pro obézní děti | STRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM |
|
POLÉVKA HOVĚZÍ S TĚSTOVINAMI (4 PORCE)
Ingredience: 60 g hovězího masa 60 g mrkve 60 g petržele 60 g celeru 20 g polévkových nudlí petrželová nať
Postup přípravy: Omyté libové maso nakrájíme na kostičky a vložíme do osolené vody. Přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na nudličky a vaříme do měkka. Nudle připravíme zvlášť.
Polévku necháme vychladnout, odstraníme z ní tuk, pak znovu prohřejeme a přidáme nudle. Ozdobíme petrželkou.
PÓRKOVÁ POLÉVKA (4 PORCE)
Ingredience: 140 g pórku 40 g brambor 20 g oleje
Postup přípravy: Pórek a brambory nakrájíme. Kolečka pórku zpěníme na oleji a zalijeme horkou vodou. Osolíme, přidáme kostičky brambor, povaříme.
POLÉVKA S VAJEČNOU JÍŠKOU (4 PORCE)
Ingredience: 80 g mrkve 80 g petržele 80 g celeru 10 g hladké mouky 1 vejce 20 g oleje pažitka
Postup přípravy: Hladkou mouku opražíme na oleji, přidáme vejce, zamícháme. Zalijeme horkou vodou, osolíme a přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu. Hotovou polévku ozdobíme pažitkou.
|
| Více ... |
| Vložil: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 dne 7.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| Recepty pro obézní děti | STRAVA DĚTÍ SE ZDRAVOTNÍM PROBLÉMEM |
|
|
Ingredience: 20 g libového masa 240 g mrkve 20 g oleje
Postup přípravy: Maso nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji, osolíme, podlijeme a dusíme. Mrkev nakrájíme, přidáme k masu a dusíme do měkka.
DUŠENÉ KEDLUBNY (4 PORCE)
Ingredience: 600 g kedluben 5 g hladké mouky 20 g oleje petrželka
Postup přípravy: Připravíme světlou jíšku z oleje a hladké mouky. Zředíme ji horkou vodou a osolíme. Přidáme nakrájené kedlubny a dusíme do měkka. Podle chuti přisladíme a osolíme. Ozdobíme nasekanou petrželkou
Ingredience: 200 g čočky 80 g cibule 10 g oleje 40 g kyselé okurky saturejka, ocet
Postup přípravy: Čočku, která byla přes noc namočená, slijeme, znovu zalijeme, přidáme saturejku, uvaříme do měkka. K vychladlé čočce přidáme nakrájenou cibuli a kyselou okurku. Přidáme malé množství oleje a podle chuti ocet.
|
| Více ... |
| Vložil: Tracy+Domi 06/07+Alenka 12/10 dne 7.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
Články 1 až 6 z 6 |
|