Zdravé luštěniny
Spotřeba luštěnin je u nás hodně nízká -asi dva kilogramy na osobu. Jedním z důvodů je jejich dlouhá příprava a možné nadýmání.
S nadýmáním si můžeme snadno poradit. Utlumíme jej pomocí bylinek jako je bazalka, yzop nebo šalvěj. Další možnost je label SessionId - dát luštěniny naklíčit.
Luštěniny jsou velice dobrým zdrojem bílkovin. Tyto bílkoviny nejsou provázeny cholesterolem, naopak hladinu cholesterolu v krvi pomáhají snižovat. Získání stejného množství bílkovin je ve srovnání s masem pětkrát až desetkrát levnější. Zkombinujeme-li luštěniny s obilovinami, získáme naprosto kompletní bílkovinu s aminokyselinami. Taková kombinace navíc ani nemusí být přítomna ve stejném jídle, stačí v průběhu dne. Nejvíce bílkovin ze všech luštěnin obsahuje sója -44 g/100 g.
Množství tuku v luštěninách se pohybuje kolem 1-2 gramů/100 g, jedinou výjimkou je sója s 20 gramy/100 g. Jedná se o tuk s převahou vysoce nenasycených mastných kyselin, které jsou pro organismus výhodné. Vysoké množství tuku se ale týká jen sóji, výrobky z ní jsou vyrobené z odtučněných surovin.
Luštěniny jsou na vlákninu velmi bohaté. Sto gramů konzervovaných fazolí je zdrojem 7 g vlákniny, což je čtvrtina doporučené denní dávky. Konzervovaná čočka obsahuje 3,5 g vlákniny a hrách 6,2 g. Luštěniny jsou dodavatelem značného množství vitaminů skupiny B, sója obsahuje navíc nedostatkový vitamin E. V rámci minerálních látek je důležitá přítomnost hořčíku, draslíku, vápníku, železa, mědi a zinku.
Zdroj:
http://www.coop.cz/magazin/3_2001/zdrave_lusteniny.html
|