|
Deník BIO
Články 1 až 10 z 31 [Dalších 21 >>]
|
| RECEPTY Z POHANKY LOUPANÉ - KRUP | BIO |
|
Nutriční hodnoty pohanky
1 332 KJ/100g, 11,5% bílkovin, 2,3% tuků, 65% sacharidů, 3,8% vlákniny, 28 Ca, 98 Mg (32% DDD), 82 P, 112 K, 0,005 rutinu (mg/100g).
Obecné zásady přípravy
Před přípravou propláchneme studenou vodou. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 30 minut necháme stát, nemícháme.
Použití pohanky
Pohanka je vhodná do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, k zapékání a jako příloha.
Kapustová polévka s pohankou a kopřivou
5 lžic pohankových krup, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hladké mouky (např. pohankové), 200 g kapusty, sůl, zeleninový bujón, mletý pepř, muškátový květ, hrst nasekaných mladých kopřiv
Do rozehřátého oleje vmícháme mouku, lehce ji osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme a uvedeme do varu. Přidáme nakrájenou kapustu, pohankové kroupy, sůl a vaříme, až kapusta i pohanka změknou. Polévku okořeníme, vložíme bujón a necháme přejít varem.
Kari pohanka
1/3 uvařených krup, 2 středně velké cibule, 350 g kukuřice, zeleninový nebo masový vývar, olej, kari koření, černý pepř, vegeta, zázvor
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme kukuřici, osolíme, přidáme uvedené koření, zalijeme trochou vývaru a krátce podusíme. Přidáme pohanku, podlijeme vývarem a mícháme do odpaření vývaru.
Pohanka se zeleninou
350 g pohankové lámanky, 1 cibule, česnek, 2 papriky, olivový olej, mletá sladká paprika, sůl, 2 mrkvičky, 100 g mrazeného hrášku nebo kukuřice, 3 rajčata, kousek tvrdého sýra, petrželka, kopřiva, zeleninový vývar
Drobně nakrájenou cibuli, česnek a papriky nakrájené na nudličky zpěníme na oleji, poprášíme je mletou paprikou, podlijeme trochou vody a krátce podusíme. Pohanku přebereme, spaříme vařící vodou, scedíme, necháme dobře okapat a osmahneme na oleji. Podlijeme vývarem a dusíme. Další vodu přidáváme podle potřeby. K poloměkké pohance vmícháme vidlicí (nejlépe dvouzubou) připravenou paprikovou směs, mrkvičku nakrájenou na kostičky a dusíme, až vše změkne. Rajčata oloupeme, nakrájíme na kostičky, lehce osmahneme na oleji, osolíme, vložíme hrášek (kukuřici), nasekanou petrželku a podusíme. Pohanku rozdělíme na talíře, přidáme rajčatovou směs a vše posypeme strouhaným sýrem.
Pohankové trio
Uvaříme 500 g pohankových krup, rozdělíme na 3 části, přičemž každou připravíme v jiném barevném provedení. Na talíře dáváme kopečky všech tří barevných variant pohanky, posypeme strouhaným sýrem a jemně polijeme kečupem nebo omáčkou. Pohankové trio mužeme rovnež servírovat jako efektní přílohu k masu, nebo zeleninovým pokrmům.
Rajská pohanka
pohankové kroupy, 2 cibule, 1 rajský protlak, kečup, olej, 3 stroužky česneku, 1 vetší červená paprika, vývar zeleninový (masový), vegeta, černý pepř
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rajský protlak, trochu kečupu, na nudličky nakrájenou papriku, osolíme, okořeníme, zalijeme vývarem a krátce povaříme. Pak přidáme pohanku, všechno dobře promícháme, podle potřeby ješte dochutíme kečupem nebo kořením.
Špenátová pohanka
uvařené pohankové kroupy, 2 cibule, 1 mražený špenát, 4 stroužky česneku, 350 g zeleného hrášku, 1 zelená paprika, vývar, olej, černý pepř
Na oleji osmahneme cibuli, přidáme špenát, podle potřeby podlijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme hrášek, nakrájenou papriku, protlačený česnek, osolíme a opepříme. Nakonec přidáme pohanku, dobře promícháme, podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Zeleninové rizoto s houbami
250 g loupaných pohankových krup, 450 ml vody (vývaru), olej, 1 větší cibule, sušené houby (nebo 250 g čerstvých žampionů), 2 stroužky česneku, 250 g čerstvé (mražené) míchané zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice, paprika), bylinková sůl, sojová omáčka, petrželka, sůl, pepř
Pohanku umyjeme studenou vodou, zalijeme vodou (vývarem), přidáme 1 lžíci oleje, příp. sůl, pomalu uvedeme do varu a za občasného míchání vaříme 3 - 4 minuty. Odstavíme z ohně, přikryjeme poklicí, necháme vychladnout (zabalené v dece, na sporáku, v teplé troubě; je dobré připravit si pohanku několik hodin dopředu, příp. již večer předtím, protože potřebuje více času aby nabobtnala, čehož nedosáhneme ani prodlužováním varu). Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme předem namočené sušené houby, nebo na plátky nakrájené žampiony, opepříme, podlijeme trochou vody (vývaru) a mírně podusíme. Přidáme zeleninu, česnek a společne vaříme až jsou zelenina i houby měkké. Pak přidáme trochu sojové omáčky, bylinkové soli, pepř, zamícháme vychlazené kroupy a nakrájenou čerstvou petrželku. Společně všechno necháme na mírném sporáku dobře prohřát, případně ještě dochutíme. Podáváme posypané strouhaným sýrem a polité kečupem. Mužeme rovněž zapéct v troubě. Jako příloha je vhodná sterilovaná okurka nebo salát z čerstvé zeleniny. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RECEPTY Z POHANKOVÉ KRUPICE | BIO |
|
Nutriční hodnoty pohanky
1 332 KJ/100g, 11,5% bílkovin, 2,3% tuků, 65% sacharidů, 28 Ca, 98 Mg (32% DDD), 82 P, 112 K (mg/100g).
Použití pohanky
Je obdobné jako u pšeničné krupice. Vhodná do tradičních kaší, zavářek, halušek, knedlíků, lívanců, polenty, pomazánek, pudinků i moučníků.
Jemná pohanková pomazánka
250 ml mléka, 110 g pohankové krupice, 1 tvaroh, 1 lučina, 1 bílý jogurt (majolka), 2 stroužky česneku, 1 větší cibule, pepř, citrónóvá šťáva, sůl, petrželka
Mléko osolíme, z krupice uvaříme hustší kaši a necháme vychladnout. Vymícháme tvaroh s lučinou a jogurtem (nebo majolkou), zředíme citrónovou šťávou, přidáme utřený česnek a nadrobno nakrájenou cibuli. Všechno smícháme s vychladlou pohankovou kaší, dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme posekanou petrželku (pažitku).
Pohanková krupičná kaše
300 ml mléka, špetku soli, 1 lžíce cukru, 25 g krupice, 1 nastrouhané jablko, hrst slunečnicových semínek (nebo oríšku), kakao (Granko), skořice, máslo
Mléko se špetkou soli a lžící cukru přivedeme do varu. Připravíme podobně jako klasickou pšeničnou krupicnou kaši. Do horké kaše zamícháme nastrouhané jablko, oříšky, poklademe plátky másla, případně dochutíme vanilkovým cukrem, kakaem či skořicí.
Pohankovo - tvarohové kroketky
500 ml vody, 1 lžička soli, 200 g pohankové krupice, 150 g tvarohu, 2 vejce, 2 lžičky cukru, 60 g strouhanky, džem, šlehačka (jogurt)
Do vřící osolené vody vsypeme pohankovou krupici, dobře zamícháme a chvilku na malém ohni vaříme na hustou kaši. Odstavíme z plotny a necháme trochu schladit. Postupně přidáme tvaroh, vejce, cukr a strouhanku. Dobře spolu promícháme a mokrýma rukama formujeme kulčcky průměru cca 3 cm (můžeme je ješte obalit ve strouhance), které ukládáme na rovnou podložku. Kuličky trochu ve středu stlačíme tak, aby z horní strany vznikla jamka a ze spodní placička. Kroketky po obou stranách smažíme na oleji a ukládáme na talíř prohloubeninou nahoru. Na každou kroketku dáme lžičku džemu, můžeme přidat lískový oříšek a navrch nastříkáme kopeček šlehacky nebo jogurt. Podáváme jako hlavní jídlo sladké, nebo jako dezert. V případě hlavního jídla uvedené množství pokryje 4 - 5 porcí (35 - 40 ks placiček). V případě použití jako dezertu mužeme ze zbylého těsta připravit přílohové krokety.
Z téhož těsta mužeme formovat menší kroketky, které stejně smažíme na oleji. Jsou výbornou přílohovou náhradou bramborových kroket nebo knedlíku. Mohou se podávat s masem, zeleninou, kečupem a strouhaným sýrem nebo omáčkami.
Ruzyňská směs
200 g jater, 110 g pohankové krupice, 1 lžíce pohankové mouky, 3 stroužky česneku, 1 vejce, petrželka, sůl, vegeta, bazalka, 3 cibule,130 g mrkve, 200 g hrášku (sóje), 150 g brokolice (i mražené), vývar ze zeleniny (masa), 1 rajský protlak, 1 lučina, 1 smetana, pepř, provensálské bylinky
Játra umeleme nebo rozmixujeme, přidáme pohankovou krupici, vejce, utřený česnek, vegetu, osolíme, podle potřeby zahustíme pohankovou moukou a vmícháme nasekanou petrželku. Těsto protřeme přes síto (na halušky) a uvaříme ve vodě. Knedlíčky vytáhneme na větší mísu a zakapeme olejem. Na široké pánvi osmahneme cibuli, přidáme další nakrájenou zeleninu, zalijeme vývarem, dochutíme vegetou, pepřem, osolíme a všechno dusíme do měkka. Znovu zalijeme vývarem, jen krátce necháme projít varem, pak zeleninu vyjmeme a smícháme s knedlíčky. Do šťávy zbylé po zelenině přidáme protlak, zjemníme lučinou a smetanou, opepříme a necháme projít varem. Nakonec přidáme provensálské bylinky. Zeleninovou směs s knedlíčky upravíme na talíře, polijeme omáčkou a posypeme sýrem. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RECEPTY Z PŠENICE ŠPALDY | BIO |
|
Nutriční hodnoty špaldy
1 480 KJ/100g, 16% bílkovin, 2,5% tuků (vysoký podíl nenasycených mast-ných kyselin), 68% sacharidů, 41 Ca, 250 Mg (83% DDD), 290 K, 0,6 vit.B1 (43% DDD), 0,12 vit.B2, 4,3 vit.B3 (24% DDD), 0,37 vit.E (mg/100g).
Obecné zásady přípravy
Před přípravou obiloviny propláchneme, vložíme do studené vody (můžeme pře-dem namočit a doba vaření se mírně sníží), osolíme a vaříme pod poklicí bez míchání. Po uvaření necháme 5 minut dojít. Po 30 minutách vaření je zrno křupavé, po 60 minutách je rozvařené a vhodné do pomazánek, nákypů, omáček. Lze připravit i větší množství a použít druhý den nebo zamrazit. Vaření nad parou nedoporučujeme, v tlakovém hrnci ano.
Použití špaldy
Špalda je vhodná do polévek, k zapékání, dušení, do pomazánek, salátů, kaší i jako příloha nebo k naklíčení.
Cibulová polévka se špaldou
30 g špaldy, 4 středně velké cibule, 3 lžicky oleje, 1dcl oloupaných mandlí, sůl, bílý pepř, 1 l masového vývaru, 1 houska, sýr na strouhání
Namočenou špaldu vaříme ve vodě 10-15 minut. Pak většinu vody scedíme, zalijeme vývarem a dovaříme na měkko. Na polovině oleje osmahneme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky posekané mandle, sůl, pepř a zalijeme vývarem se špaldou. Necháme projít varem a posypeme petrželkou. Na druhé polovině oleje opražíme housku nakrájenou na tenké nudličky, které dáváme do talíře a zalijeme polévkou. Nakonec můžeme přidat do každé porce 1 lžíci strouhaného sýra.
Salát ze špaldových těstovin s bílou ředkví
180 g celozrnných špaldových těstovin, 4 natvrdo uvařená vejce, 2 rajčata, 1 menší cibule, 1/2 pórku, 150 g kukuřice (sterilované nebo mražené), 180 g bílé ředkve, 6 PL bílého vinného octa, 4 PL olivového oleje, sůl, mletý pepř, trochu moučkového cukru a voda, zelená petrželka, pažitka
Nudle uvaříme v dostatečném množství osolené vody, slijeme přes sítko, opláchneme studenou vodou a necháme okapat. Omytá rajčata nakrájíme na osminky. Omytý a očištěný pórek nakrájíme na dlouhé tenké proužky, protáhneme vroucí vodou, opláchneme studenou vodou a necháme okapat. Oloupanou ředkev rozpůlíme, nakrájíme na tenké proužky (nebo hrubě nastrouháme na dlouhé nudle) a osolíme. Kukuřici slijeme přes sítko a necháme okapat. Z octa, oleje, pepře, špetky cukru a trochy vody připravíme nálev, který promícháme s nudlemi, pórkem, kukuřicí a ředkví. Dáme na chvíli do lednice. Mezitím oloupeme natvrdo uvařená vejce, rozkrájíme je na osminky. Vychlazený salát rozložíme na talíře, střídavě obložíme rajčaty a vejci a posypeme nakrájenou pažitkou nebo petrželkou. Podáváme jako lehkou večeři.
Špalda zapékaná s masem
200 g uvařené špaldy, 200 g mletého masa, 300 g cibule, 2-3 feferonky, 20 g rajského protlaku, olej, mletá červená paprika, petrželka, máta, sůl, masový (zeleninový) vývar, 100 g strouhaného sýra
Na malém množství oleje krátce opražíme mleté maso. Cibuli nakrájíme na kolečka a rozdělíme na čtyři části. Na olejem pokapaný pekáč dáme 1/4 pokrájené cibule, polovinu uvařené špaldy, navrstvíme masovou směs, druhou část cibuli, zbývající množství špaldy a ukončíme opět cibulí. Zbylou část cibule osmahneme na oleji, přřdáme rajský protlak, mletou červenou papriku. Zředíme vývarem, přidáme posekanou feferonku, mátu a zalijeme připravenou směs. Zapékáme ve vyhřáté troubě. Před dopékáním posypeme strouhaným sýrem, necháme roztéct a vybereme z trouby. Podáváme jako samostatné jídlo s chlebem, bramborovou kaší, vařenými brambory a zeleninovým salátem.
Špaldová směs s cizrnou a sušenými švestkami
200g uvařených špaldových zrn (nebo krup) , 100 g uvařené cizrny, menší celer, středně velkou mrkev, 2 cibule, 1 lžička rozinek, 6 sušených švestek, 3 hřebíčky, 6 lžic bílého vína, 1 lžíce mandlí (nebo vlašských ořechu), olej, sůl, vegeta, petrželka, zeleninový vývar
Cizrnu i špaldu necháme přes noc namočené ve vodě a pak je odděleně uvaříme na měkko. Sušené švestky a rozinky zalijeme vínem. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nastrouhaný (nebo tence nakrájený) celer, mrkev a posekané mandle. Všechno chvíli orestujeme, přidáme uvařenou cizrnu a špaldu, ochutíme vegetou a solí. Přidáme rozinky a švestky pokrájené na nudličky, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme cca 10 - 15 minut. Nakonec přidáme zelenou petrželku a podle chuti přidáme vegetu, nebo sůl. Podáváme jako přílohu k zeleninovým a masovým pokrmům, nebo hlavní jídlo se zeleninovou oblohou. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RECEPTY ZE ŠPALDOVÉ CELOZRNNÉ MOUKY II | BIO |
|
Špaldové sušenky s medovými pukanci
300 g špaldové hladké mouky, na špičku nože soli, 100 g moučkového cukru, 1 vanilínový cukr, 1 vejce, 200 g rostlinného tuku, 100 ml smetany na šlehání, 150 g mléčné (nebo bílé) čokolády, 1 lžíce rumu, 50 g špaldových pukanců, 25 g rozinek, trochu oříšků, 2-3 lžíce medu
Mouku, sůl, cukr, vanilínový cukr, vejce a tuk smícháme a dobře vypracujeme na hladké těsto. Necháme 1 hodinu odpočinout ve chladu. Těsto rozválíme na tloušťku cca 5 mm, vykrajujeme kolečka (nebo jiné tvary) a klademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme v troubě při teplotě 190°C cca 12 minut. Při přípravě krému dáme do malého kastrůlku smetanu k šlehání, na kousky polámanou čokoládu a mícháme dokud se čokoláda do hladka nerozpustí. Přelijeme do misky přidáme rum a necháme vychladnout. Připravíme na pánev trochu medu, zahřejeme, nasypeme pukance, rozinky a oříšky. Dokonale promícháme, aby se uvedené složky dobře obalily v medu a necháme je vychladnout. Zatím vyšleháme studený čokoládový krém, natřeme povrch upečených koleček a ukončíme lžičkou medové směsi, kterou mírně zatlačíme do krému.
Špaldový bramborák
350 g brambor, 50 g mrkve, 80 g špaldové mouky, 1 vejce, 2-3 větší stroužky česneku, 3 lžíce smetany (mléka), 1,5 lžičky majoránky, 1 lžíce nasekané petrželky (bazalky), pepř, sůl (bylinná sůl), 1 cibule, olej, kečup, zakysaná smetana, strouhaný sýr
Cibuli nakrájíme nadrobno a udusíme na trošce oleje. Brambory a mrkev nastrouháme na struhadle (na sýr), přidáme vejce, smetanu, rozetřený česnek, cibuli, nasekanou petrželku a mouku. Ochutíme majoránkou, solí (bylinnou solí) a vymícháme na hustější hladké těsto. Na menší pánvi smažíme bramborák o tloušťce 1 cm a průměru cca 10 cm.
Z uvedené dávky získáme 7 - 8 ks bramboráků. Každý můžeme natřít lžící jemně osolené zakysané smetany nebo jogurtu. Do středu dáme lžičku ostrého kečupu, celý bramborák posypeme strouhaným sýrem a zdobíme čerstvou snítkou petrželky (bazalky). Mužeme podávat samotné nebo s oblohou zeleniny či zeleninovým salátem. Podle vlastní fantazie mužeme k ochucení použít různé náplně z bulguru, masa nebo dušené zeleniny.
Špaldový kynutý knedlík
450 g špaldové mouky, 250 ml mléka, 2 kostky cukru, sůl, 1 vejce, kvasnice
Mléko ohřejeme (max. na 40°C), osladíme, rozdrobíme kvasnice a necháme stát v teple, než kvasnice vyplavou na hladinu. Prosetou mouku osolíme, vmícháme mléko s kvasnicemi a vejce. Těsto mícháme až se nelepí na mísu ani na vařečku. Na pomoučeném prkénku vytvarujeme 2 stejné šišky. Vaříme nad párou asi 25 minut.
Sváteční dort „Starák“
korpus: 5 vajec, 200 g moučkového cukru, špetku soli, 4 lžíce mléka, 1/2 balíčku vanilkového cukru, 200 g hrubé špaldové mouky, trochu prášku do pečiva
Žloutky s cukrem, vanilkovým cukrem a troškou soli umícháme do pěny. Rozředíme mlékem, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opatrně zapracujeme sníh z bílku. Pečeme pomalu v dortové formě (průměr 24 cm, dno potřeme olejem) cca 1/2 hodiny při teplotě 180°C. Upečený dort necháme vychladnout, rozkrojíme ho na 2 pláty se stejnou tloušťkou a jeden z nich potreme malinovým (jahodovým) „želé“ džemem.
náplň: 1 balíček želatiny, 1/4 l červeného vína, 100 g cukru, 1 vanilka, šťáva z 1 citronu, 250 ml šlehačky
poleva: 100 g čokolády, 50 g másla (ztuženého tuku)
zdobení: 250 ml šlehacky, 50 g čokolády
Želatinu společně s vínem, cukrem, vanilkou a citrónovou šťávou ohříváme tak dlouho, dokud se nerozpustí (nesmí se vařit !). Necháme vychladnout a když tekutina začne rosolovatět, opatrne přidáme silně vyšlehanou šlehačku. Natřený dortový plát položíme na vyčištěné dno formy a nasadíme boční okraj. Naplníme krémem, přikryjeme druhou částí korpusu a necháme ztuhnout v ledničce. Po vychlazení opatrně uvolníme okraj dortové formy.
Čokoládu a máslo rozpustíme ve vodní koupeli a dobře promícháme. Šlehačku s čokoládou necháme projít varem, vychladíme a vyšleháme. Vrchní část a boky natřeme čokoládovou polevou a ozdobíme šlehačkou.
Zeleninová polévka se špaldovou zavářkou
1,5 l vody , hrubší stonky petrželové natě, 125 g cukety, 1 celá zelená paprika, 100 g kapusty, 100 g mrkve, 180 g celeru, 3 stroužky česneku, 2 cibule
Do studené vody dáme vařit nekrájenou očištěnou zeleninu. Vaříme 1,5-2 hodiny. Pak ji sítem vybereme, vývar osolíme, ochutíme vegetou a zavaříme špaldovou zavářku. Mrkev a celer nakrájíme na plátky, petrželku jemně nasekáme a všechno přidáme do hotové polévky.
špaldová zavářka I.: 40 ml vody, 100 g špaldové krupice, 1 vejce, sůl, vegeta, petrželka, rozetřená cuketa, 2 stroužky česneku
V menší misce rozmixujeme uvařenou cuketu, přidáme vodu, vejce, sůl, vegetu, rozetřený česnek, nasekanou petrželku a mouku. Všechno dobře promícháme a zpracujeme na hladší těsto, které přes síto na halušky protřeme do vývaru, necháme chvilku povařit a odstavíme z ohně.
špaldová zavářka II.: 500 ml vody, sůl, petrželka vegeta, 1 lžíce másla, 150 g hrubé špaldové mouky, 1 vejce, česnek
Do hrnce dáme vařit vodu, přidáme sůl, vegetu a máslo. Do vřící vody za intenzivního míchání pomalu sypeme mouku s petrželkou a uvaříme kaši. Necháme vychladnout. Pak vmícháme 1 vejce, rozetřený česnek a podle potřeby zahustíme trochou strouhanky. Tvoříme malé knedlíčky, které zaváříme v zeleninovém vývaru. Mužeme je vyvařit i zvlášť ve vodě a pokládat přímo do talíře do horkého vývaru. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Grünkern vzniká ze špaldy tímto způsobem: zrno se sklízí ještě zelené v tzv. mléčné zralosti a dále se restuje nad ohněm z bukového dřeva. Je to opravdová pochoutka.
Krémová polévka z grünkernu
40 g grünkernu, 2 lžíce oleje, 1 l masového (zeleninového) vývaru, 1 vaječný žloutek, 250 ml kysané smetany, naklíčená semínka vojtěšky, sůl, pepř
Grünkern orestujeme na oleji dohněda, nasypeme do vývaru a pomalu vaříme cca 15 minut. Zahustíme žloutkem rozkvedlaným v kysané smetaně. Na talíři sypeme naklíčenou vojtěškou. Podáváme s celozrnným chlebem.
Miniburger z grünkernu
250 g zelených zrn grünkernu, 900 ml masového nebo zeleninového vývaru, 1 cibule, nakrájená petrželka a nať mladé cibulky, 1 houska, sůl, pepř, 1 muškátový oříšek, 2 vejce, šálek strouhanky, 3 stroužky česneku, bazalka, saturejka
Grünkern namočíme nejméně na 2 hodiny do vody. Poté scedíme a vaříme v 900 ml vývaru až do úplného rozvaření. Na oleji orestujeme cibuli a odstavíme ze sporáku. Namočenou a vymačkanou žemli umeleme, přidáme osmaženou cibuli, petrželku, strouhanku, sůl, pepř, 1 vejce a 1 žloutek. Dochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a pepřem. Směs dobře promícháme a na prkénku posypaném strouhankou tvoříme placičky (burgery), které namáčíme v rozšlehaném vaječném bílku a smažíme po obou stranách. Podáváme na listech hlávkového salátu obložené zeleninou společně s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Polévka s knedlíčky ze zelených špaldových zrn
1 l silného vývaru, 250 g uvařených zelených zrn, 30 g másla, 3 lžíce nadrobno nasekané petrželky, 50 g jemně nastrouhané mrkve, 1 vejce, 2 utřené stroužky česneku, pepř, sůl, na špicku nože muškátového oříšku, majoránka, strouhanka
Uvařená a okapaná zelená zrna pšenice špaldy rozmixujeme. Do vychladlé směsi přidáme měkké máslo, 2 lžíce petrželky, nastrouhanou mrkev, vejce, sůl, česnek, muškátový oříšek, majoránku a pepř. Všechno vypracujeme na hladkou hmotu. V případě potřeby přidáme trochu strouhanky. Mokrýma rukama tvarujeme knedlíčky, které vkládáme do vřícího vývaru. Vaříme na mírném ohni a když knedlíčky vyplavou na povrch, ještě je chvíli povaříme a pak odstavíme z ohně. Na talíři posypeme zbylou nakrájenou petrželkou.
Přílohový grünkern
300 g zelených zrn, 3 lžíce oleje, 1 červená cibule nakrájená na tenké plátky, 1/2 l masového nebo zeleninového vývaru, sůl, špetka sušené šalvěje, 1 červená paprika, petrželka, pažitka
Cibuli a grünkern zlehka opražíme na oleji. Zalijeme předem ochuceným vývarem, přidáme šalvěj a přivedeme k varu. Na slabém ohni pak přikryté necháme podusit asi 35 minut, dokud nevznikne sypká hmota. Přidáme na tenké nudličky nakrájenou papriku, nasekanou petrželku a pažitku. Podáváme jako přílohu k masovým, houbovým nebo zeleninovým pokrmům.
Salát s grünkernem a ovocem
200 g grünkernu, 400 ml vody, sůl, 200 g čerstvého nebo kompotovaného ananasu, 1-2 hrušky, 1-2 jablka, 1 pochoutková kysaná smetana, kari koření, pepř, zázvor, ocet, olej, sójová omáčka
Zelená zrna namočíme do vody. Přivedeme k varu a za nižší teploty uvaříme do měkka. Necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme na kostičky ananas, hrušky, jablka a sýr. Ze smetany, koření, octa, oleje, sójové omáčky připravíme zálivku a vše dobře promícháme. Necháme odležet a podáváme vychlazené.
Sladký nákyp z grünkernové krupice
1 l mléka, 200 g grünkernové krupice, špetka soli, 50 g másla, 130 g cukru, 4 vejce, 70 g lískových oříšků, rostlinný tuk, 100 g rozinek, trochu citrónové šťávy
Krupici rozmícháme v chladném mléce a za stálého míchání přivedeme k varu. Pak odstavíme a necháme vychladnout. Máslo s cukrem vymícháme do pěny, přidáme žloutky, rozinky a mleté lískové oříšky. Pomalu zamícháme vychladlou grünkernovou krupici a zakapeme citrónovou šťávou. Z bílku ušleháme tuhý sníh a zamícháme do připravené hmoty. Pečeme ve vymaštěné formě cca 60 minut při 200°C. Podáváme s ovocem a zdobíme jogurtem nebo šlehačkou.
Zelená zrna špaldy s masem
300 g telecího masa, 150 g grünkernu, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 1 barevnou papriku, 350 ml vývaru (vody), 150 g růžiček květáku, šalvěj, rozmarýn, oregano, saturejka, dýňvá semínka
Grünkern vaříme cca 30 minut ve vývaru, odstavíme ze sporáku a necháme přikryté. Mezitím maso nakrájíme na kostičky a prudce osmažíme. Přidáme nakrájenou cibuli a ještě chvíli společně smažíme na malém ohni. Do masa zamícháme uvařený grünkern, přidáme dýňová semínka, malé ružičky květáku a nakrájenou papriku. Všechno dochutíme bylinkami a podle chuti přidáme sůl. Všechno spolu dusíme asi 10 minut. Podáváme s čerstvou zeleninou nebo se zelným salátem.
Zeleninový salát s grünkernem
300 g uvařených zelených zrn špaldy, sůl, pepř, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce cukru, 2 lžíce oleje, 2 lžíce bylinek nakrájených nadrobno, 2 červené papriky, 100 g okurky, 2 rajčata nebo jiná sezónní zelenina
Z oleje, soli, pepře, cukru, citrónové šťávy a bylinek připravíme salátovou marinádu. Cibuli a zeleninu nakrájíme nadrobno, vmícháme grünkern, zalijeme marinádou a dobře promícháme. Necháme chvíli odstát v ledničce. Salát mužeme zjemnit přidáním jednoho bílého jogurtu. Pak podáváme s celozrnným chlebem nebo s vekou. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Nutriční hodnoty prosa
1 446 KJ/100g, 11,7% bílkovin, 3,9% tuků, 68,1% sacharidů, 2,3% vlákniny.
Obecné zásady přípravy
Před přípravou jáhly properte a několikrát spařte horkou vodou (spaření odstraní nahořklou chuť), vařte bez míchání 15 minut a 10 minut nechejte odstát.
Použití jáhel
Z jáhel můžeme připravit polévku, kaši, rizoto, pomazánku, náplň do zeleniny. Lze ochutit naslano i nasladko. Vhodné zejména pro děti.
Bramborová kaše nastavovaná jáhly
500 g brambor, 100 g jáhel, 2 stroužky česneku, majoránka, sůl
Očištěné brambory uvaříme, ještě teplé prolisujeme, přidáme uvařené jáhly a vymícháme kaši. Dochutíme solí, česnekem a majoránkou.
Houbový jahelník
300 g jáhel, 300 g čerstvých nebo hrst sušených hub, 4 rohlíky, 1/4 l mléka, 2 vejce, pepř, kmín, zázvor, majoránka, česnek, sůl
Čisté jáhly uvaříme ve vodě (poměr 1:2,5) na měkko. Čerstvé houby nakrájíme a podusíme. Sušené před vařením namočíme do vlažné vody. Rohlíky nakrájíme a namočíme do mléka. Uvařené jáhly, houby a rohlíky promícháme, přidáme vejce a ochutíme kořením. Směs přeložíme do vymazané zapékací mísy, povrch urovnáme a v horké troubě upečeme dozlatova. Hotový jahelník mužeme posypat sýrem a podáváme se zelným salátem nebo sterilovanou okurkou. Muže se konzumovat i studený (krájený na tenčí plátky).
Jahelník s ovocem a oříšky
250 g jáhel, 0,5 l mléka, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, sůl, 250 g sušené směsi NATURAL (Horácká směs) s větším podílem sušených jablek nebo různé druhy sušeného ovoce a ořechu (sušené švestky, rozinky, sušené jablka, kandované ovoce, vlašské a lískové ořechy, loupané slunečnicové semínka aj.), 4 vejce, 30 g másla
Jáhly propereme, 2-3 krát spaříme, propláchneme a nasypeme do osoleného a oslazeného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí obilek. Ještě do horké hmoty zamícháme ovoce a oříšky a necháme trochu vychladnout. Pak přidáme žloutky ušleháme sníh z bílku a opatrně všechno promícháme. Připravenou kaši přeneseme do vymaštěné zapékací misky nebo pekáče, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátky másla a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Jahelník mužeme připravit i s čerstvým ovocem ( jablka, jahody, trešně ). Politý ovocnou šťávou mužeme podávat jako hlavní jídlo nebo postříkáme šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a podáváme jako dezert.
Jáhlová kaše s medem a oříšky
300 g jáhel, 1 l mléka, trochu soli, cukr, vanilkový a skořice, med, kakao, máslo, oříšky
Jáhly dvakrát prolijeme horkou vodou a necháme okapat na sítě. Pak je zalijeme mlékem, osolíme, přidáme vanilkový cukr a na mírném ohni vaříme do měkka. Hotové osladíme medem, poklademe plátky másla, posypeme skořicí, kakaem a strouhanými oříšky.
Jáhlová zeleninová polévka
20 g cibule, lžíce oleje, 120 g kořenové zeleniny, 60 g jáhel, voda, sůl, petrželka
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu, chvíli dusíme, zalijeme vodou, přidáme sůl a vaříme do poloměkka. Jáhly dobře promyjeme, přidáme k zelenině a společně dovaříme. Do hotové polévky přidáme nakrájenou petrželku.
Jáhlové džgance
80 g jáhel, 400 g hrubé mouky, 60 g anglické slaniny, trochu oleje, 100 g cibule, voda, sůl
Umyté jáhly zalijeme vodou a uvaříme. Z mouky a vody připravíme tuhé těsto, které rozválíme a nakrájíme na široké krátké nudle. Když jsou jáhly skoro uvařené (vody nesmí být hodně), přidáme nudle, osolíme a spolu dovaříme. Uvařené nudle jsou obalené jáhly. Na rozehřátém oleji osmažíme pokrájenou slaninu a cibuli a zamícháme do připravené jáhlové nudlové směsi.
Jáhlový nákyp s tvarohem
100 g jáhel, 1 l mléka, 1 měkký tvaroh, 2 vejce, 3 lžíce oleje, 4-5 lžic rozpuštěného medu, rozinky, slunečnicové semínka, skořice, muškátový květ, šafrán
Čisté jáhly uvaříme v mléce a scedíme je. Necháme vychladnout a přimícháme tvaroh, olej, vejce, med, rozinky a oříšky. Podle chuti okořeníme. Směs urovnáme do vymazané zapékací mísy a zapečeme v troubě. Je výborný k snídani i ke kávě.
Jáhlový salát s jogurtovou zálivkou
200 g uvařených jáhel, 2 barevné papriky, 1 menší čerstvá okurka, 1 červená cibule, 3 rajčata, pepř, sůl, worcestrová omáčka, 1 bílý jogurt, 1 lžička francouzské hořčice, 1 lžička cukru, trochu citrónové šťávy, směs čerstvých ( sušených ) bylinek
Všechnu zeleninu nakrájíme, smícháme s uvařenými jáhly, ochutíme worcestrovou omáčkou, solí a pokapeme olejem. Do jogurtu přidáme hořčici, cukr, citrónovou šťávu a jemně nasekané bylinky. Připravenou zálivkou polijeme porce salátu přímo na talířích nebo zálivku zamícháme do zeleninových jáhel. Salát podáváme zdobený snítkem čerstvé bylinky. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Kuřecí jáhlové rizoto
200 g jáhel, 250 g kuřecích prsíček nakrájených na tenké nudličky, 3 barevné papriky, 1 velká cibule, 6 menších rajčat, olej, sůl, pepř, majoránka, pažitka, strouhaný sýr
Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme čisté jáhly a vše krátce opražíme. Potom jáhly zalijeme horkou vodou, osolíme a dusíme do měkka. Hotové jáhly by měly být sypké. Mezitím na oleji osmažíme kuřecí prsíčka, přidáme nakrájené papriky a rajčata, zalijeme trochou vody, osolíme a krátce dusíme, až se vypaří přebytečná voda. Nakonec vmícháme jáhly, dochutíme majoránkou, pepřem a čerstvou pažitkou. Hotové rizoto na talíři posypeme strouhaným sýrem, zdobíme plněnými olivami a podáváme se zeleninovou oblohou nebo hlávkovým salátem.
Ovocná jáhlová bábovka s ořechy
200 g hladké jáhlové mouky, 400 g uvařených studených brambor, 150 g polohrubé pšeničné mouky, 80 g Hery, 100 g moučkového cukru, 2 vejce, 250 ml mléka, 100 g mletých ořechů, 1 vanilka, trochu prášku do pečiva, rozinky, směs sušených švestek, meruněk, jablek, strouhaná citrónová kůra, skořice
Vařené brambory předem jemně nastrouháme. Sušené ovoce (můžeme použít i kompotované) nakrájíme na menší kousky. Vejce ušleháme s Herou a cukrem. Postupně vmícháme další uvedené přísady. Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Těsto urovnáme a pomalu pečeme v mírně vyhřáté troubě do zlatova.
Pikantní masová směs s jáhly
700 g telecích plátků (nebo vepřové karí) nakrájených na kostky, 550 ml hovězího vývaru, 1/2 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky soli, mletý pepř, 200 g jáhel, 220 g cibule šalotky, 340 g malé mladé tykve bez jader nakrájené na kostičky, 3 lžíce bílého vinného octa, 1 lžíce medu, 220 g vypeckovaných a rozpůlených sušených švestek, 200 g vařené a okapané cizrny (příp. hrachu kapucín)
Ve velkém kastrolu rozpálíme olej a kostky masa v něm 5-8 minut opékáme do zlatova. Přilijeme vývar, okořeníme skořicí, solí a trochou pepře. Uvedeme do varu, pak snížíme teplotu a na mírném ohni hodinu vaříme pod pokličkou. Mezitím si uvaříme jáhly. Nejdříve je dobře umyjeme, spaříme (2-3 ×) vodou a necháme okapat. Pak přidáme 1,5-2 násobný objem vody, trochu osolíme a pomalu vaříme cca 15 minut. Přidáme lžíci oleje a přikryté poklicí necháme 10 minut stát. K masu přidáme cibuli nebo šalotku, tykev (cuketu nebo lilek), vinný ocet a med. Opět přivedeme k varu, zmírníme plamen a necháme vařit do změknutí zeleniny i masa. Do směsi zamícháme švestky a cizrnu, zakryjeme a ještě chvíli povaříme.
Provensálská směs s jahelnými knedlíčky
700 g libového masa (telecí, kuřecí, krutí aj.), 3 cibule, pepř, 3 lžíce oleje, 1 menší lilek, 2 cukety, 2 červené a 2 žluté papriky, 3 stroužky česneku, 250 ml bílého vína, 500 ml masového vývaru, 500 g sterilovaných loupaných rajčat nebo 1 protlak, 100 g lučiny nebo kysané smetany, 1 lžíce škrobové moučky, 2 lžičky provensálského koření, 1 svazek bazalky, 100 g jáhel, 50 g sušené bramborové kaše (3 vařené brambory), 200 ml mléka, lžíce másla, sůl, 2 lžíce pšeničné mouky, 2 vejce
Libové maso osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém tuku. Přidáme cibuli rozkrájenou na čtvrtky, česnek a krátce osmažíme. Přilijeme víno a vložíme cca na 1 hodinu do trouby. Během pečení maso několikrát podléváme vývarem nebo horkou vodou. Mezitím očistíme a nakrájíme zbylou zeleninu na kousky a cca po 30-40 minutách přidáme k masu. Pečeme ještě asi 30 minut. Jáhly propereme, 2-3krát spaříme, propláchneme a nasypeme do osoleného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí obilek. Přidáme máslo, necháme trochu vychladnout. Přidáme žloutky, bramborovou kaši, usekanou bazalku nebo petrželku, pšeničnou mouku a dobře promícháme. Z bílku ušleháme sníh a pomalu ho zapracujeme do těsta. Rukama namočenýma do studené vody vytvarujeme malé knedlíčky, které vyváříme v osolené vodě. Směs masa a zeleniny vyjmeme z pekáče. Do vypečené šťávy dáme rajčata, zjemníme lučinou a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve trošce vody. Krátce povaříme, okořeníme pepřem a provensálskými bylinkami. Podáváme s jahelnými knedlíčky politými omáčkou. Zdobíme bazalkou.
Rajská polévka s jáhlovou zavářkou
700 ml vody, 100 g očištěného celeru, 1 malý rajčatový protlak, sůl, muškátový květ, olej, cukr
zavářka: 50 g jáhel, polohrubá mouka, sůl
Jáhly uvaříme a za tepla rozmixujeme. Celer nakrájíme na drobné kostičky, osmahneme na oleji do zlatova, zalijeme vodou a chvíli povaříme. Přidáme rajský protlak a povaříme. Do vychladlých jáhel zamícháme mouku a připravíme těsto střední hustoty. Lžičkou vykrajujeme noky, které vhazujeme do vřící polévky a krátce povaříme. Nakonec ochutíme sekanou petrželkou a muškátem.
Rychlé zeleninové jáhly
200 g jáhel, 750 ml vody, 500 g mražené zeleninové směsi, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, sojová omáčka, sekaná petrželka
Jáhly uvaříme podle základního receptu. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme zeleninovou směs a chvíli povaříme. Přidáme chladné jáhly, dobře promícháme, ochutíme česnekem, sojovou omáčkou a sekanou petrželkou. Podáváme posypané jemně strouhaným sýrem, pokapané kečupem a ozdobené snítkou petrželky. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RECEPTY Z ČERVENÉ ČOČKY | BIO |
|
Červená čočka jako příloha
200 g červené čočky, 400 ml vody, 1 bobkový list, 1 hřebíček, 1/2 čajové lžičky majoránky, 1 šalotka, 2 stroužky česneku, 1/2 čajové lžičky mořské soli, 2 polévkové lžíce sójové omáčky, černý pepř, čerstvě pomletý.
Červenou čočku přiveďte k varu, přidejte bobkový list, hřebíček, majoránku, šalotku a stroužky česneku a vařte do měkka při mírné teplotě bez zakrytí 10 – 15 minut. Vmíchejte mořskou sůl, sójovou omáčku a čerstvě namletý pepř a nechejte ještě chvíli vařit.
Červenou čočku servírujte s bramborem a ovčím sýrem nebo vmíchejte 100 ml smetany a servírujte s černými olivami a celozrnným pečivem jako předkrm.
Červená čočka – Masoor Dhal
5 porcí
200 g omyté červené čočky, 2 – 3 papričky chilli, 3/4 l vody, 1 polévková lžíce koriandru, 1 čajová lžička pomleté kurkumy, 2 – 3 bobkové listy, 2 čajové lžičky pomletého kmínu, 3 polévkové lžíce tuku, 2 rajčata oloupaná a nakrájená, 3 utřené stroužky česneku, 1 cibule nakrájená na tenké plátky, sůl
Čočku uvařte ve velkém hrnci. Přidejte koření a rajčata. Zmírněte teplotu a společně povařte. Na tuku opečte cibuli a česnek a rozdělte na čočku. Servírujte s rýží.
Červená čočka s česnekem a jarní cibulkou
4 porce
500 g červené čočky, 1 čajová lžička kurkumy, 1/2 čajové lžičky kmínu, 6 – 7 česnekových stroužků, 50 g másla, 4 – 5 jarních cibulek
Čočku omyjte, vařte s kurkumou a kmínem doměkka ve slané vodě asi 15 – 20 minut. Rozmixujte na kaši. Stroužky česneku nakrájejte na jemné proužky a opatrně orestujte na másle, nesmějí zhnědnout, neboť potom chutnají hořce. Vzniklý tuk z restování přelijte přes kaši a na konec ji posypte nakrájenou jarní cibulkou. Servírujte jako přílohu k pečenému masu.
Curry čočka s banánem
4 porce
100 g cibule, 2 stroužky česneku, 100 g kyselých jablk, 2 čajové lžičky oleje, 200 g červené čočky, koriandr, curry prášek, 1/2 l vody, sůl, pepř, 200 g banánů, 100 g celozrnných těstovin, 125 ml zakysané smetany, pažitka
Cibuli nakrájejte na jemno. Stroužky česneku utřete. Jablka oloupejte, vyjměte jádřince a nahrubo nastrouhejte a vše dohromady poduste na oleji. Čočku s koriandrem a curry přiveďte k varu a okořeňte solí a pepřem, při mírné teplotě asi 15 minut přikryté vařte. Přidejte cibuli, česnek a jablka. Oloupejte banány a nakrájejte je na plátky, vmíchejte do čočky a vařte přikryté dalších 5 minut. Tekutina by se měla skoro všechna vstřebat, v opačném případě povařte v odkrytém hrnci. Mezitím uvařte ve slané vodě těstoviny. Podávejte uvařené těstoviny ozdobené curry čočkou, zakysanou smetanou a pažitkou.
Indická čočková polévka
10 porcí
10 polévkových lžic slunečnicového oleje, 2 polévkové lžíce curry prášku, 5 středních mrkví na jemno nakrájených, 5 cibulek na jemno nakrájených, celer na jemno nakrájený, 500 g červené čočky, 5 rajčat, 125 g rajčatového protlaku, 1 1/2 čajové lžičky soli, čerstvě namletý černý pepř, ¼ l sladké smetany, petrželka
Na rozehřátem tuku orestujte curry prášek a zeleninu. Vmíchejte vodu, nakrájená rajčata, rajčatový protlak, sůl a pepř. Přikryté vařte při mírné teplotě asi 10 minut. Čočku uvařte ve slané vodě a přidejte do polévky. Před servírováním přidejte smetanu a posypte koriandrem nebo petrželkou.
Rýže NATURAL s červenou čočkou a jarní cibulkou
2 porce
180 g NATURAL rýže, 1 čajová lžička soli, 70 g červené čočky, 2 jarní cibulky, 40 g másla
Rýži se solí vložte do studené vody, vařte pod pokličko a 10 minut před koncem varu přimíchejte červenou čočku. Mezitím jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka a poduste na másle asi 1 minutu, ochuťte solí. Vmíchejte rýži a čočku.
Rýžovo – čočkový salát se sýrem
10 porcí
375 g Parboiled rýže, 450 ml zeleninového vývaru, 200 g červené čočky, 450 g brokolice, 150 g pórku, 200 g sýru „Mozzarella“, 325 g jogurtu, 125 g zakysané smetany, 45 g hořčice, cukr, pomletý červený pepř, 500 g rajčat, salátové listy k ozdobě
Rýži dejte do vařící slané vody (1 část rýže na 2 části vody) a přikryté vařte při mírné teplotě 15 – 20 minut. Čočku vařte ve vývaru při mírné teplotě přikryté asi 8 – 10 minut, dokud se tekutina nevypaří. Brokolici rozdělte na malé růžičky a blanžírujte ve vařící solené vodě. Vše nechejte vychladnout.
Pórek a mozzarellu nakrájejte najemno. Přimíchejte jogurt, zakysanou smetanu, hořčici, cukr, sůl a pepř. Podle potřeby přidejte trochu octa. Rýži, čočku, brokolici, mozzarellu a pórek smíchejte s omáčkou.
Rajčata nakrájejte na plátky. Salát servírujte na salátové listy a rajčata, posypte červeným pepřem. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Kuskus s kuřetem a hořčičnou omáčkou
4 porce
Krůtí maso, 3 mrkvičky, 3 hrnky celozrnného kuskusu připraveného na páře, 1 hrnek kremžské hořčice, 2 lžíce celozrnné mouky, chřest, olivový olej, skořice, nové koření
Krůtí maso na plátky opečte na olivovém oleji spolu se skořicí a novým kořením, zalijte hrnkem vody a vložte do trouby. Pečte dokud maso není měkké. Mezitím si nakrájejte mrkvičku na dlouhé proužky a spolu s chřestem krátce vložte do vařící vody, vyjměte a osmahněte na olivovém oleji.
Hořčičná omáčka
Připravte si jíšku z celozrnné mouky, nechejte mírně vychladnout a zalijte vodou, přiveďte k varu a za stálého míchání přidávejte hořčici. Vařte do zhoustnutí. Dochuťte citronovou šťávou, solí, popřípadě zjemněte smetanou.
Hotové maso podávejte s kuskusem, polité hořčičnou omáčkou.
Kuskus salát 1
Celozrnný kuskus, uvařená cizrna, okurka, rajčata, černé olivy, jablečný ocet, olivový olej
Jednoduše smíchejte vychlazený uvařený kuskus s cizrnou, nakrájenou zeleninou a olivami. Zakapejte jablečným octem a olivovým olejem. Nechejte 1 hodinu uležet.
Kuskus salát 2
1/2 hrnku celozrnného kuskusu, malá žlutá dýně, zelený pepř, brokolice, zelená mladá cibulka, mrkvička
Dýni a brokolici nakrájejte na vetší kousky a ponořte do vařící vody na 2 minuty (blanšírování). Ostatní zeleninu nakrájejte, smíchejte s blanšírovanou zeleninou a nevařeným kuskusem a zalijte následujícím dresingem. Uložte do chladna na 2 hodiny a podávejte.
Dresing
2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce vinného octa, 1 hrnek vody, cukr, drcený kardamon, drcený koriandr, curry
Kuskus se zeleninou z jihu
250 g celozrnného kuskusu, 100 g uvařené cizrny, 200 g seitanu, 3 nakrájené cibule, 1 červená a 1 zelená paprika, 2 cukety, 1 lilek, 2 rajčata, 2 mrkve, 4 petrželové natě, 3 utřené stroužky česneku, pepř, curry, kmín, bobkový list, tymián, olivový olej, tamari – sojová omáčka, mořská sůl
Kuskus připravte podle základního receptu. Zeleninu očistěte a nakrájejte na velké kousky. Cibuli a mrkev osmahněte na olivovém oleji a přidejte vodu, petrželku a koření, duste. Po 10 minutách přidejte papriku a lilek a o něco později také cukety a rajčata. Mezitím opečte kousky seitanu na troše oleje a ochuťte tamari, přidejte cizrnu a chvíli duste. Servírujte s kuskusem.
Plážový koláč
6 - 8 porcí
1 lžička sezamového oleje, 2 malé cibule, 3 stroužky česneku, 20 g Arame řas, houby, 2 mrkvičky, zeleninové VEGI VEGI, pepř, sůl, 750 g celozrnného kuskusu, voda
Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek. Mezitím uvaříme Arame (cca. 15 min.) ve vařící vodě a potom vložíme k cibulce a česneku (bez vody). Přidáme nakrájené houby a nastrouhanou mrkvičku, vodu z řas, sůl, VEGI VEGI a pepř. Dusíme a nakonec přidáme kuskus. Necháme projít varem. Do vymazané zapékací mísy vložíme směs a zakryjeme. Pečeme 20 min. a odkryté dalších 5 min.
Taboulé
4 porce
2 hrnky celozrnného kuskusu, 1 citrón, 5 šťavnatých rajčat, 1 malá okurka, 1 červená paprika, 2 šalotky, 4 - 6 lístků máty, 1 stroužek česneku, 5 polévkových lžic olivového oleje, bylinná sůl, černý pepř – čerstvě pomletý
Kuskus (nevařený) smíchejte s citrónovou šťávou. Nakrájenou zeleninu, utřený česnek a nasekanou mátu smíchejte s kuskusem. Přidejte lístečky máty nakrájejte na jemno, s utřeným česnekem. Vmíchejte olivový olej, bylinnou sůl a pepř a nechejte 4 – 5 hodin stát v chladnu. Nakonec ještě jednou ochuťte a studené servírujte.
Tip: Taboulé je ideální pokrm pro horké letní dny.
Tabouli z kuskusu a amaranthu
6 - 8 porcí
1 hrnek amaranthu, 1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 lžičky kmínu, 1 lžička koriandru, petrželka, máta, 1 červená cibule, 1 salátová okurka, česnek, skořice, sůl, pepř, citronová šťáva, olivový olej, celozrnný chléb a ořechy.
Propláchněte amaranth pod tekoucí vodou, vložte do vody a vařte pod pokličkou cca 20 min. Uvařené odstavte a jemně promíchejte (načechrejte) vidličkou. Vložte kuskus do mísy zalijte horkou vodou. Zakryjte a nechejte odpočinout 10 min. Poté jemně načechrejte vidličkou (to je důležité, aby jednotlivé kuličky byly odděleny a mírně vyschly a potom mohly nasát vlhkost ze zeleniny. Jinak by vznikla kaše.) a přidejte k amaranthu, opatrně promíchejte. Koření opražte na pánvi suché až začne praskat, oddělejte a rozmixujte (rozdrťte) a přidejte do směsi. Nyní směs musí odpočívat a vychladnout na pokojovou teplotu. Poté přidejte nakrájenou zeleninu, sůl, pepř, skořici, olej a citronovou šťávu, jemně zamíchejte a dejte chladit na 2 hod. Podávejte s rajčaty, chlebem a ořechy.
Zeleninový kuskus s fazolemi
200 g připraveného celozrnného kuskusku, 1 velká cibule, 1/2 lžičky pálivé papriky, 1 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky soli, rajský protlak, 3 - 4 hřebíčky, 3 cukety, 3 mrkve, 4 nové brambory, 1 paprika, 200 g vařených fazolí.
Osmahněte nakrájenou cibulku na oleji, přidejte koření a rajský protlak, povařte 2 minuty. Vložte nakrájenou zeleninu, přilijte vodu a duste pod pokličkou cca 20 min. Na konec přidejte fazole a hotový kuskus. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
|
Celozrnný kuskus je produkován z celých zrn, proto obsahuje spoustu cenných látek obsažených právě v obalových vrstvách zrna a také vlákninu. Použití je stejné jako u rýže či jiných obilovin. Je vhodný pro rychlou přípravu jídel, ale i náročnějších pokrmů. Lze jej uvařit s mlékem, jako dezert s ovocem, do salátu, se zeleninou, luštěninami či masem.
Základní příprava celozrnného kuskusu
- 1. způsob: vložte kuskus do síta a propláchněte. I se sítkem vložte do mísy s vlažnou vodou a nechejte namočené cca 10 min. (množství vody takové, aby byl kuskus ponořený). Následně vařte v sítku na párou cca 10 minut.
- 2. způsob: kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou 1:2. Jemně pročechrejte vidličkou. Nechejte 10 minut odpočinout pod pokličkou.
Takto připravený kuskus můžete dále upravovat opékáním, marinováním, dušením s dalšími ingrediencemi, zapékáním atd.
Celozrnný kuskus s rozinkami a pistáciemi
1 a 1/2 hrnku celozrnného kuskusu, 2 hrnky sekané cibulky, 1/2 hrnku strouhané mrkvičky, 1/2 hrnku strouhaného celeru, 5 nasekaných stroužků česneku, 1/4 hrnku olivového oleje, 1 krájená červená paprika, 1/2 hrnku sekaných pistácií, 1/2 hrnku rozinek, petrželka, skořice, kmín, koriandr, tymián
Osmahněte zeleninu na oleji a duste dokud není měkká, přidejte pistácie, rozinky, koření, sůl a chvíli duste. Nyní přiveďte do varu 3 hrnky vody, olivový olej, sůl a horké přilijte na kuskus a nechejte odpočinout 5 minut. Jemně promíchejte vidličkou. Nakonec vmíchejte dušenou zeleninu. Uložte do chladna na 1 hodinu.
Touto směsí můžete také plnit drůbeží maso.
Dezert s kuskusem a ovocem
250 g celozrnného kuskusu, 625 ml neslazené jablečné šťávy, špetku skořice, vanilkový prášek, nastrouhaná pomerančová nebo citrónová kůra, 50 g rozinek, 50 g najemno nakrájených sušených meruněk, 50 g nasekaných oříšků, 1 najemno nakrájené jablko, špetka mořské soli
Jablečnou šťávu přiveďte k varu, přidejte kuskus a nechejte projít varem. Odstavte a přidejte ostatní přísady, nechejte ještě 10 minut na kamnech v teple. Vidličkou načechrejte směs a nechejte vychladnout.
Kuře v bujónu a se zeleninou
1/4 hrnku celozrnného kuskusu, sušená citrónová tráva, 3 hrnky kuřecího bujónu, 2 cibule, 2 papričky pálivé, 3 krájené stroužky česneku, 4 kuřecí prsa bez kostí, 2 malá rajčata, 2 lžičky másla, sůl a pepř.
Zabalte citrónovou trávu do gázy a vložte do kuřecího bujónu spolu s kuřecími prsy, cibulkou, pálivými papričkami a česnekem. Vařte, dokud nejsou kuřecí prsa měkká. Maso a zeleninu vyjměte a vývarem zalijte kuskus (2:1) a nechejte 10 min. odpočinout. Na dochucení přidejte do hotového kuskusu nakrájená rajčata, máslo a sůl s pepřem. Na talíř servírujte uvařený kuskus s kuřecími prsy a zeleninou.
Kuskus Casablanca
1 hrnek celozrnného kuskusu, 2 mrkvičky krájené na plátky, 1/4 celeru krájeného na plátky, 1 tofu, 200 g vařené cizrny, rajčatová šťáva, hrst rozinek, 1 nakrájená cibule, curry, houby, pálivá paprika, hrst sekaných vlašských ořechů, sůl.
Na pánvi osmahněte tofu nakrájené na kostky, cibuli, mrkev, celer, houby, ořechy. Přidejte ostatní ingredience, přiveďte do varu, zakryjte a duste 30 min. Mezitím uvařte kuskus podle základního receptu. Hotový kuskus podávejte s připravenou směsí.
Kuskus na rajčatech a lilku
200g cibule, česnek, 4 bobkové listy, 6 lžic olivového oleje, 1,5 kg rajčat, cukr, 10 hřebíčků, 1 skořice, 1 badyán, 1 lžička curry, citrónová kůra, mořská sůl, pepř, čerstvá snítka bazalky
Příprava rajčat
Na olivovém oleji orestujeme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a bobkový list. Přidáme pokrájená rajčata, ostatní koření a lžíci cukru. Vaříme půl hodiny. Můžeme propasírovat a dochutíme citronovou šťávou a bazalkou.
200 g celozrnného kuskusu, 0,15 l zeleninového vývaru, sůl, pepř, šťáva z jednoho citrónu, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce cibulky na kostičky
Příprava kuskusu
Kuskus dáme do mísy a přidáme vývar, necháme odpočinout 20 minut. Potom přidáme zbytek surovin a dalších 40 minut necháme odpočinout za občasného jemného promíchání.
1 menší lilek, 5 lžic olivového oleje, sůl, pepř, 300 g cukety, cibule, olivový olej, máta na zdobení
Příprava lilku
Lilek oloupeme a nakrájíme, společně s nakrájenou cuketou a cibulkou orestujeme na olivovém oleji a dochutíme solí a pepřem. Do středu talíře dáme kuskus a okolo opečenou zeleninu s tomatovou omáčkou. Ozdobíme mátou. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
Články 1 až 10 z 31 [Dalších 21 >>] |
|