|
Deník BIO
[<<Předchozích 10] Články 11 až 20 z 31 [Dalších 11 >>]
|
|
Špaldový chléb
500 g hladké špaldové celozrnné mouky Harmonie, 2 polévkové lžíce BIO květového medu Biolinie, 1 polévková lžíce BIO chlebového koření od Sluneční brány, 1 balíček sušených kvasnic, 1/4 l vlažného ovesného nápoje Isola Bio, slunečnicová semínka Harmonie, 1 lžíce mořské soli Biosal
Všechny přísady smícháme a uhněteme z nich pevné těsto. Necháme je uležet na teplém místě. Mezitím vymažeme dvě hlubší formy máslem a vysypeme je slunečnicovými semínky. Když těsto zvětší svůj objem asi o třetinu, naplníme jím formy. Pečeme v troubě při 180 °C asi 1,5 hodiny (záleží na druhu trouby).
Špaldový vločkový chléb
170 g špaldových vloček Harmonie, 300 g špaldové jemně mleté mouky Harmonie, 30 g špaldových pukanců Harmonie, špetka soli Biosal, 40 g droždí, ½ lžičky třtinového cukru Harmonie, 100 ml vlažného ovesného nápoje Isola Bio, 250 ml teplé vody, sezamová semínka Harmonie, 1 lžíce citronové šťávy, ½ lžíce BIO olivového oleje Biolinie
Do ovesného nápoje vsypeme třtinový cukr, rozdrobíme droždí, zamícháme a zahřejeme (nevaříme). Do mísy vložíme vločky, mouku, sůl a zamícháme. Přidáme droždí a jemně je zamícháme. Přilijeme citronovou šťávu, olej a vodu. Těsto intenzivně hněteme 15 minut, až je pevné a hladké a půjde nám lehce vytvarovat rukama do bochníku. (Pro lehkost a kvalitu chleba je nutné dodržovat dobu hnětení.) Zformovaný bochník potřeme vodou a mísu vložíme do igelitového sáčku. Na teplém místě necháme kynout cca 20 minut. Znovu ho zpracováváme cca 3 minuty. Vložíme do užší formy, potřeme vodou a uhladíme. Ostrým nožem uděláme dva řezy do hloubky 5 cm, aby se při pečení těsto nepotrhalo. Poté posypeme sezamovými semínky, vložíme opět do igelitového sáčku a v teple necháme dobře nakynout (cca 20 minut). Pečeme 15 minut při teplotě 220 ˚C, na tuto dobu do trouby vložíme nádobku s vodou, pak teplotu snížíme na 200 ˚C, vodu vyjmeme a ještě pokračujeme v pečení 30 minut. Upečený chléb potřeme mlékem a na 1 minutu vložíme vysušit do vypnuté trouby, vyjmeme, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme vychladnout.
Žitný chléb
550 g žitné celozrnné mouky jemné Harmonie, 250 g pšeničné celozrnné mouky hrubé Harmonie, 300 g pšeničné celozrnné mouky jemné Harmonie, 750 ml vlažné vody, 80 g droždí, 1,5 lžíce soli Biosal, 3 lžíce BIO octa Pizzolato
Všechny tři druhy mouky v míse promícháme a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého dáme rozdrobené droždí a zalijeme 200 ml vlažné vody. Droždí s vodou zamícháme a necháme 5 minut kynout. Potom přidáme zbývající vodu s octem a solí. Vypracujeme těsto a na teplém místě je necháme 1 hodinu kynout. Na pomoučněném válu těsto prohněteme. Vytvarujeme pecen chleba, který položíme na plech s pečícím papírem. Necháme kynout ještě 15 – 20 minut. Povrch potřeme slanou vodou, na plech umístíme nádobu s vodou a pečeme v předehřáté troubě 15 minut při teplotě 250 ˚C. Když začne chléb červenat, zmírníme teplotu na 140 ˚C a ještě 40 minut dopékáme. Po vyjmutí z trouby povrch chleba potřeme vodou.
Celozrnný chléb s ovesnými vločkami
375 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté Harmonie, 125 g ovesných vloček Harmonie, 1 lžička soli Biosal, 1 lžička jedlé sody, 300 ml podmáslí, 1 lžíce květového medu Biolinie
Mouku smícháme s vločkami, solí a sodou. Přidáme podmáslí a med a rychle vypracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme 2 bochníky, ve středu kterých vyznačíme dva až tři rovnoběžné zářezy. Dáme je na pomoučněný plech. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut při teplotě 220 ˚C, potom teplotu snížíme na 200 ˚C a ještě 25 až 30 minut dopékáme. Upečený chléb necháme trochu vychladnout a podáváme ještě teplý. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RECEPTY Z POHANKOVÉ LÁMANKY | BIO |
|
Nutriční hodnoty pohanky
1 332 KJ/100g, 11,5% bílkovin, 2,3% tuků, 65% sacharidů, 3,8% vlákniny, 28 Ca, 98 Mg (32% DDD), 82 P, 112 K(mg/100g).
Obecné zásady přípravy
Před přípravou propláchneme studenou vodou. Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 15 minut necháme stát, nemícháme.
Použití pohanky
Pohanka je vhodná do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, k zapékání.
Bleskový štrúdl s pohankovou náplní
1 balíček listového těsta, pohanková lámanka, 1 tvaroh, sůl, nastrouhané jablko nebo kompotované ovoce, cukr, skořice, olej, 1 vejce na potření
Listové těsto rozválíme na tenký plát. Tvaroh utřeme se solí, přidáme cukr a vanilku a natřeme na plát těsta. Posypeme pohankovou lámankou (suchou), rovnoměrně přidáme ovoce, ještě posypeme cukrem a skořicí, pokapeme olejem a opatrně stočíme. Konce zatlačíme, dáme na suchý plech, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme. Náplně mužeme měnit. Místo tvarohu mužeme podle fantazie použit směs mletých ořechů s lámankou nebo máku s lámankou aj. U těchto sušších směsí je však potřeba přidat více ovocného podílu a oleje, aby štrúdl byl dostatečně štavnatý.
Cibule plněné pohankovou náplní
5 velkých cibulí, 200 g mletého masa (nebo zeleniny), 100 g pohankové lámanky, 3 stroužky česneku, olej, mletý pepř, petrželka, majoránka, 2 vejce, sýr na posypání, lžíce oleje, 2 lžicky škrobu, větší paprika
Předem uvaříme lámanku. Oloupané cibule vaříme asi 20 minut v osolené vodě, necháme je okapat. Pak seřízneme vršek a vnitřek vydlabeme tak, aby nám zůstaly jen dvě vnější vrstvy. Vybranou cibuli jemně pokrájíme (1 lžíci oddělíme na omáčku) a osmahneme na oleji, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme česnek a opékáme do odpaření vody. Přidáme uvařenou lámanku, společně krátce podusíme, necháme vychladnout a vmícháme sekanou petrželku, majoránku, vejce. Připravenou směsí plníme cibule. Posypeme strouhaným sýrem, přiklopíme cibulovými kloboučky a pečeme asi půl hodiny. Občas podlijeme vodou. Na oleji osmahneme lžíci sekané cibule, přidáme kostičky paprik, krátce opečeme, podlijeme trochou vody, povaříme, zahustíme škrobem, osolíme, opepříme a necháme projít varem. Podáváme s bramborami, výborná příloha je špaldová rýže.
Pohankové karbanátky se zeleninou
250 g pohankové lámanky, středně velká kapusta, 3 cibule, olej, 3 vejce, majoránka, muškátový oříšek, vegeta, petrželka
V osolené vodě uvaříme kapustu. Pohankovou lámanku zalijeme vřící osolenou vodou (vývarem z kapusty) a necháme vychladnout. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme nadrobno posekanou uvařenou kapustu, krátce podusíme. Po vychlazení smícháme s pohankovou lámankou, přidáme vejce, majoránku, dochutíme vegetou, solí, pepřem. V případě potřeby zahustíme strouhankou. Formujeme malé karbanátky, které smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme polité kečupem nebo jogurtovou omáčkou s bramborovou kaší nebo chlebem a zeleninovým salátem.
Zapékaná pohanková lámanka
250 g pohankové lámanky, 420 ml vody (vývaru), sůl, 120 g nakrájené cibule, 300 g mletého masa (nebo nahradíme zeleninou), olej, pepř, kmín, 100 g kapusty, 80 g celeru, 170 ml vývaru, plátky másla (olej)
Pohankovou lámanku zalijeme vřící vodou nebo vývarem, přikryjeme a necháme vychladnout. Kapustu uvaříme. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme maso, které orestujeme, přidáme pepř, kmín, rozetřený česnek, podle potřeby podlijeme a trochu povaříme. Přidáme nakrájenou kapustu, nastrouhaný celer a podle potřeby masovou směs dochutíme. V případě vynechání masa podobně připravíme jakoukoli zeleninu. Zapékací mísu potřeme olejem, rozetřeme polovinu lámanky, navrstvíme masovou (zeleninovou) směs, ukončíme zbylou částí lámanky a zalijeme 170 ml vývaru (z kapusty). Povrch pokapeme olejem nebo poklademe plátky másla a dáme zapékat do vyhřáté trouby (cca 40 min. při teplotě 200°C - podle velikosti mísy). Před koncem pečení mužeme posypat strouhaným sýrem. Upečené necháme trochu vychladit a podáváme s kečupem a se zeleninovým salátem. Studené se muže krájet na plátky podobně jako sekaná. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RECEPTY Z POHANKOVÉ MOUKY | BIO |
|
Nutriční hodnoty pohanky
1 332 KJ/100g, 11,5% bílkovin, 2,3% tuků, 65% sacharidů, 28 Ca, 98 Mg (32% DDD), 82 P, 112 K, 0,005 rutinu (mg/100g).
Kuřecí polévka s pohankovými noky
1 l vody, 300 g kuřecích drůbků, 1 cibule, 1 tenčí mrkev, 1/4 menší kapusty, 200 g zeleného hrášku, 100 g pohankové mouky, 50 g pohankové krupice, 3 vejce, sůl, bazalka (bio), vegeta, zelená petrželka
Do osolené vody dáme vařit společně kuřecí drůbky, na čtvrtky rozkrájenou cibuli a kapustu. Pohankovou a pšeničnou mouku smícháme s vejci, přidáme vegetu, sůl, drobně nasekanou petrželku, případně trochu vody a vypracujeme na těsto. Uvařené kuřecí maso a zeleninu vybereme a necháme chvíli vychladnout. Do vývaru přidáme hrášek. Mezitím z masa odstraníme kosti, nakrájíme ho na kousky, kapustu nakrájíme na tenké kratší nudličky a mrkev na tenká kolečka. Připravené těsto protřeme přes síto (na halušky) a uvaříme ve vývaru s hráškem. Nakonec přidáme maso a zeleninu. Hotovu polévku posypeme nasekanou petrželkou.
Levné pohankové palačinky
250 g mouky, 600 ml vody, špetka soli, 1-2 vejce (1 lžíce moučkového cukru)
Mouku se solí dobře rozmícháme ve vodě na hladké těsto. Můžeme přidat vejce, ale není to nutné. Chceme-li připravovat jen sladké palačinky (se zavařeninou, šlehačkou, sladkým krémem, apod.), mužeme těsto trochu osladit cukrem. Necháme chvíli odstát (15 - 20 minut). Teflonovou pánev pokapeme jemně olejem a po obou stranách pečeme menší palačinky (průměr cca 15 cm). Ještě teplé (ale i studené) mužeme potřít zavařeninou (posypeme sekanými ořechy), stočíme a klademe na talíře. Těsně před podáváním postříkáme šlehačkou a posypeme kakaem nebo skořicí.
Palačinky je možné plnit zeleninovou, masovou či jinou náplní a posypané strouhaným sýrem zapékat v troubě. Výborné jsou plněné plátky šunky, sýra, listu hlávkového salátu (čínského zelí) a čerstvých krájených rajčat a paprik. Efektní a netradiční jednohubku k vínu připravíte, když takto naplněné a dobře vychlazené palačinky nakrájíte na tenčí (1,5 cm široké) plátky, ozdobíte (petrželkou, barevnou paprikou, koktejlovými rajčaty, příp. kuličkou rybízu) a propícháte párátky. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RECEPTY Z PŠENICE ŠPALDY II | BIO |
|
Špaldový salát s jablkovým křenem
150 g uvařených špaldových zrn nebo špaldových krup, 1malý bílý jogurt, 60 g tvarohu, 1 měkký sýr Lučina, 1 vetší jablko, 3 lžičky strouhaného křenu, 1- 1,5 lžičky cukru, sůl, trochu citrónové šťávy
Zrna nebo kroupy špaldy uvařené na měkko necháme vychladnout. Oloupané jablko nastrouháme na větší nudličky a pokapeme citrónovou šťávou, přidáme jogurt smíchaný s tvarohem, křenem a cukrem. Nakonec přidáme vychladlou špaldu, osolíme, podle chuti přidáme cukr, případně citrónovou šťávu a zamícháme. Salát podáváme samostatně jako předkrm na listu hlávkového salátu a jinou zeleninovou oblohou, plníme ním rajčata, papriky, rolky šunky, sýru a zdobíme zelenou petrželkou, nebo lístečky bazalky.
Špaldový salát se sýrem
200 g uvařené špaldy nebo krup, 150 g tvrdého sýra, 120 g kuřecího salámu (nebo zbytky kuřecího masa), 1 malý pórek, 100 g okurek, 90 g cibule, 30 g jogurtu, 3 PL kečupu, 1 PL strouhaného křenu, worčestrová omáčka, sůl
Namočenou špaldu vaříme na měkko. Před dovařením přidáme pórek nakrájený na nudličky, osolíme a vychladnuté scedíme. Oloupanou okurku, papriku, cibuli a salám nakrájíme na menší kousky, sýr nastrouháme a všechno přidáme ke špaldě. Do jogurtu přidáme kečup, nastrouhaný křen, opepříme a spojíme s připravenou směsí. Podle potřeby ochutíme solí. Podáváme jako předkrm, nebo samostatné jídlo s chlebem.
Zeleninové špaldoto
120 g špaldových krup, 60 g rýže, po 1/2 červené, žluté a zelené papriky, 1/8 l šlehačky, 1 cibule, 1 pórek, 50 g kukuřice, 50 g hrášku, zelená petrželka, olej, trochu worčestrové a sojové omáčky, trochu kuřecího (zeleninového) vývaru
Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli dozlatova, přidáme rýži, krátce opražíme, podlijeme trochou vývaru, necháme projít varem, zmírníme oheň, přidáme uvařenou špaldu, nakrájenou papriku, pórek, kukuřici, hrášek, petrželku a na mírném ohni dusíme tak dlouho, dokud se všechna voda neodpaří. Vmícháme šlehačku, sůl, pepř, worčestrovou a sojovou omáčku a krátce podusíme (do sucha). Polijeme kečupem, posypeme strouhaným sýrem a zelenou petrželkou. Podáváme se zeleninovým salátem.
Zeleninový salát se špaldou
2 papriky (červená, žlutá), 3 rajčata, 2 menší cibule, 1 středně velká okurka, 150 g uvařených špaldových zrn (krup), ocet, olej, pepř, sůl, bazalka, cukr, 150 g balkánského (nebo tvrdého strouhaného) sýra
Všechnu zeleninu nakrájíme na větší nudličky (okurku mužeme nastrouhat neoloupanou), přidáme uvařenou špaldu, posypeme bazalkou, opepříme, osolíme a promícháme. Ochutíme octem (mužeme i trochu osladit) a pokapeme olejem. Necháme cca 30 minut odležet a rozdělíme do misek. Každou porci mužeme silněji posypat strouhaným sýrem a zdobíme lístky bazalky, nebo snítkou petrželky. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RECEPTY ZE ŠPALKOVÉ CELOZRNNÉ MOUKY | BIO |
|
Mouka bílá je složena především z bezcenného škrobu a bílkovin. Celozrnná mouka se produkuje jak v provedení ´hladká´ tak ´hrubá´. Zpočátku můžete mouku přidávat jako příměs do mouky bílé. Poté, co si zvyknete, lze bílou mouku zcela nahradit. Pečivo připravené z celozrnné mouky má tmavší zabarvení a je vysoce výživné a zdravé.
Ze špaldové celozrnné mouky lze vařit i péci, dodává výjimečnou oříškovou příchuť. Výborná je do koláčových a buchtových těst, ale i do polévek, kaší i na běžné zahuštění omáček.
Jablkový koláč
300 g hladké špaldové mouky, 4 žloutky, 4 bílky, 150 g másla, 150 g cukru, 1 vanilka, 200 g oloupaných a hrubě nakrouhaných jablek, 100 g sultánek (rozinek), 1 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, na špičku nože soli, kůru z 1 citronu
Všechny suroviny kromě bílku smícháme na těsto a nakonec jemně zapracujeme sníh. Těsto rozetřeme na plech a upečeme. Ještě teplé ale ne horké potřeme zavařeninou. Posypeme strouhaným kokosem, nebo ořechy a hustě pokapeme čokoládou. Je vhodný k snídani s bílou kávou.
Kynuté těsto
750 g špaldové mouky hrubé, 500 ml mléka, 1-2 vejce (nebo 1 vejce + 1 žloutek), 200 g tuku (Hera), 2-3 kostky cukru, kvasnice, lžíce moučkového cukru
Mléko ohřejeme (max na 40°C) osladíme kostkami cukru, rozdrobíme kvasnice necháme stát v teple, než vyplavou na hladinu. Do přesáté mouky přidáme sůl, cukr moučku, mléko s kvasnicemi, vejce a smícháme. Tuk rozpustíme a vmícháme do hmoty. Zpracováváme dokud se těsto nepřestane lepit na mísu i na vařečku. Necháme odpočinout. Mužeme ješte polít 2 lžícemi oleje a znovu promísit. V teple necháme vykynout asi na dvojnásobný objem.
„Sandřické“ knedlíky
50 g anglické slaniny (šunky), 50 g lilku, 1 cibule, 2 rohlíky, 200 g hrubé špaldové mouky, vegeta, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 lžíce vody, pepř, sekaná petrželka, 100 ml mléka, trošku prášku do pečiva
Slaninu (nebo šunku, maso aj.) pokrájenou na kostičky rozehřejeme na pánvi do sklovita, přidáme drobně nakrájené rohlíky, opečeme do růžova, přidáme na kostky nakrájený lilek (cuketu nebo celer) a cibuli. Všechno krátce osmahneme a necháme vychladnout. Do mísy dáme mouku, ochutíme vegetou (solí), přidáme vejce, rozetřený česnek, olej, vodu, pepř, petrželku, trochu prášku do pečiva a spojíme mlékem. Zamícháme vychlazenou směs z pánve a necháme 1/2 hodiny odpočívat. Pak mokrýma rukama formujeme menší knedlíky, které 20 minut vaříme na velmi mírném ohni. Uvařené vybereme, omastíme, rozkrojíme a podáváme s dušeným kysaným zelím a pečeným masem nebo jen se zelím politým praženými kosťičkami libové anglické slaniny.
Špaldová pizza s olivami
150 g tvarohu, 2 vejce, 4 lžíce oleje, 30 g droždí, 4 lžíce vlažného mléka, 300 g hrubé špaldové mouky, 500 g rajčat, tenké plátky másla, 3 papriky, tymián, dobromysl, olivy, (150 g šunky, nebo žampiónů), 300 g strouhaného sýra
Do vlažného mléka rozpustíme droždí. Tvaroh, vejce a olej hladce umícháme, přidáme droždí a mouku. Těsto dobře vypracujeme, rozdělíme na 3 části, uděláme bochníčky a necháme odpočívat 1 hodinu. Každý z bochníčků vyválíme na tlouštku 0,5 cm (těsto hodně nakyne), povrch propícháme vidličkou, potřeme tenčí vrstvou kečupu, poklademe kolečky rajčat, plátky paprik, tenkými plátky másla nebo pokapeme olejem, posypeme tymiánem, dobromyslí, mužeme kombinovat i se žampiony nebo šunkou a zasypeme silnou vrstvou sýra. Na vrch poklademe celé nebo nakrájené vypeckované olivy. Pečeme 20-25 minut při teplotě 220°C.
Špaldové halušky
200 g špaldové hladké mouky, 250 g špaldové hrubé mouky, 2 zarovnané lžičky soli, 2 vejce, 150g strouhaných syrových brambor, 300 ml vody
Do většího hrnce dáme vařit vodu (nesolit). Než voda začne vřít, připravíme těsto. Do mísy dáme mouku, nastrouhané brambory, vejce, sůl a postupně přidáme vodu. Všechno dobře vymícháme. Těsto musí být hladké, musí držet " pohromadě " (lehko se odděluje od mísy a nesmí být řídké ani velmi husté). V menších dávkách ho protřeme do vřící vody přes síto na halušky. Občas zamícháme, aby se nepřichytly na dno, přidáme plamen a necháme je vyplavat na povrch. Chvilku povaříme a pak vyjmeme na síto. Mužeme pokapat olejem a podávat se zelím, brynzou, s cibulkou, zakysanou smetanou a pažitkou (petrželkou). Všechny uvedené druhy halušek mužeme podávat polité s 1 lžící upražené anglické slaniny. Jsou také výbornou přílohou k masu, zelenině, omáčkám (smetanové, rajské, houbové, aj.)
Špaldové knedlíky z bramborové kaše
150 g hrubé špaldové mouky, 100 g suché bramborové kaše , 1 vejce a žloutek, sníh z 1 bílku, sůl, 250 ml vody
Do mísy dáme mouku, bramborovou kaši, sůl, vejce a žloutek, sníh z bílku a vodu. Všechno dobře vypracujeme na hladké těsto. Necháme 15-20 minut odpočívat. Na sporáku ve větším hrnci uvedeme do varu vodu. Formujeme malé knedlíky (ruce namáčíme ve studené vodě) a za občasného míchání je vaříme 20 minut na velmi mírném ohni. Uvařené vybereme na mísu a pokapeme olejem. Jsou výbornou přílohou k omáčkám, zelenině, masům. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RECEPTY Z PŠENIČNÉHO BULGURU | BIO |
|
Pšeničný bulgur je vyráběn namáčením a sušením pšenice. Při tomto procesu dochází k přeměně škrobu na cukr - tím se zrno stává lehce stravitelným a vystupuje jeho nezaměnitelná obilná chuť. Bulgur je vysoce nutričně hodnotný produkt (známý asi 4000 let), při tvorbě kterého člověk použil jednu z prvních zpracovatelských technologií. Pšenice se nejdříve aktivuje vodou a teplem, tím vznikají určité látky v zrnu (enzymy), škrob se mění na jednodušší cukr a zrno se stává biologicky aktivním. Dále se zrno párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí. U bulguru se cení jeho jednoduchá a rychlá příprava, oříšková chuť, lehká stravitelnost, vysoká nutriční hodnota - vysoký obsah vlákniny a sacharidů, vitaminů, minerálií a nízký obsah tuku.
Především v oblastech Středního Východu se využívá na přípravu oblíbeného pilafu, různých zeleninových salátů (tabbouleh) a zeleninových nebo masových jídel (falafel, kibbeh). V naší kuchyni jej lze přidávat do nádivek, salátů, karbenátků nebo jako příloha k masu, zelenině nebo omáčkám.
Bulgur s houbami
150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 4 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať), 12-bylinná kuřenící směs (bioprodukt) nebo vegeta, 300 g jedlých hub, 100 g nakrájeného celeru, 1 středně velká mrkev nakrájená na menší tenké plátky, 2 stroužky rozetřeného česneku, 1 čerstvá paprika nakrájená na nudličky
Houby nakrájíme na tenčí plátky a osmahneme na oleji. Přidáme cibuli, celer, mrkev, česnek, podlijeme trochou vody a dusíme 15 minut. Pak přidáme bulgur, zalijeme 400 ml vývaru a společně dusíme ješte 15 minut. Nakonec přidáme nakrájenou petrželku a bazalku. Dochutíme kořením, případně vmícháme smetanu. Posypané sýrem podáváme s bílým a červeným zelným salátem.
Bulgur se zeleninou
150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 2-3 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (zelená cibulová nať), 12-bylinná kořenící směs (bioprodukt) nebo vegeta, 100 g na nudličky nakrájené kapusty, 1 nastrouhaná mrkev, 100 g zeleného hrášku, 100 g kukuřice (mražené, nebo v plechovce), pepř
Na širokou pánev dáme olej, zpěníme 1 cibuli, přidáme bulgur, vodu a koření, sůl. Za občasného míchání vaříme přikryté cca 10-15 minut, přidáme petrželku, bazalku a necháme trochu vychladit. Na oleji osmahneme další cibuli, přidáme kapustu a chvíli podusíme. Trochu podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme hrášek a kukuřici, dobře promícháme a spojíme s bulgurem. Ochutíme petrželkou. Podáváme jako hlavní jídlo posypané sýrem a polité kečupem.
Bulgur se zelím
150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 4 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (čerstvá cibulová nať), sůl nebo vegeta, 1 menší zelí nastrouhané na větším struhadle
Na široké pánvi osmahneme cibuli, přidáme zelí, osolíme a na malém ohni a bez přidání vody restujeme do křupava (cca 20 minut). Přidáme bulgur, zalijeme vývarem a ještě společně dusíme 15 minut. Pak přidáme nasekanou petrželku, bazalku, promícháme a přikryté poklicí necháme stát 10-15 minut. Podáváme s libovolnou zeleninovou oblohou, salátem, lehkou omáčkou (jogurtová, bylinková, sýrová aj.) Je to velice chutná a lehká večeře, nebo vhodná nádivka do zapékané i čerstvé zeleniny (paprikové lusky, rajčata, cibule, cuketa). |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RECEPTY Z PŠENIČNÉHO BULGURU II | BIO |
|
Kuřecí kari bulgur
30 g másla, 500 g kuřecích prsíček nakrájených na nudličky, sůl, mletý pepř, 1 velká nakrájená cibule, 2 stroužky česneku, kari koření (šafrán), 150 g pšeničného bulguru, 400 ml vody (bujónu), 400 g čerstvých oloupaných (nebo konzervovaných) nakrájených rajčat, 300 g ružiček květáku, 60 g rozinek, 100 g mraženého hrášku, 150 g bílého jogurtu
Kuřecí maso opékáme na másle cca 5 minut na slabém ohni až do mírného zhnědnutí. Vybereme ho na talíř, ochutíme solí a trochou pepře. Na másle zbylém na pánvi osmahneme cibuli a česnek, přidáme kari (i šafrán), bulgur, vývar, rajčata, květák, rozinky a pomalu přivedeme do varu. Pod pokličkou dusíme 15 minut, občas zamícháme. Přidáme kuřecí maso, hrášek a opět přivedeme k varu. Pod pokličkou pak dusíme všechno ještě cca 10 minut. Podáváme s čerstvým jablkovým kompotem (3 středně velká jablka oloupeme, pokrájíme na měsíčky, dáme do menšího hrnce, přidáme 1 lžíci cukru a podlijeme 150 ml vody. Dusíme do měkka. Ochutíme citrónovou šťávou, skořicí a případně osladíme). Stejným způsobem můžeme připravit i jiné ovoce vhodné jako součást přílohy.
Míchaný ovocný salát s bulgurem
150 g bulguru, 400 ml mléka nebo vody, 1 lžíce másla (oleje), sůl, jakékoli různé druhy ovoce: 2 banány, 2 pomeranče (mandarinky), 1 jablko, 2 kiwi, 1 hrozen vína, směs sušeného ovoce (rozinky) a oříšku, citrónová šťáva, cukr, 1 smetana ke šlehání (nebo její náhražky)
Bulgur dáme na širokou pánev, zalijeme osoleným mlékem, přidáme lžíci cukru a máslo. Na mírném ohni vaříme 10 minut, vypneme plamen a cca 5-10 minut necháme ještě přikryté. Pak dobře promícháme a odkryté necháme vychladnout. Ovoce nakrájíme na kostky (plátky), zakapeme citrónovou šťávou, přidáme rozinky a oříšky (nebo neslanou směs), bulgur a dobře promícháme. Šlehačku vyšleháme, osladíme a zamícháme do ovoce (mužeme ji vynechat, nebo použít bílý jogurt). Při podávání posypeme mandlovými vločkami nebo sekanými oříšky a ozdobíme jemně nakrájeným kiwi.
Pšeničná rýže
150 g špaldového kernota, 60 g rýže, 1 cibule, olej, sůl (vegeta), masový (zeleninový) vývar
Špaldové kroupy odděleně uvaříme. Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, přidáme rýži, kroupy, zalijeme vodou nebo vývarem a pomalu dusíme na měkko. Do hotového zamícháme nakrájenou petrželku nebo pažitku.
Pšeničný falafel s kapucínem
150 g pšeničného bulguru, 1 velká oloupaná cibule rozkrájená na větší kousky, 2 stroužky česneku, 15 g čerstvé petrželky, mletý kmín a koriandr, 1/4 lžičky prášku do pečiva, sůl, pepř, 200 g uvařeného loupaného hrachu kapucín, 1 rozšlehané vejce, 60 g strouhanky, olej
Bulgur nasypeme do mísy a zalijeme studenou vodou. Necháme 20 minut nasáknout, pak opatrně slijeme. Cibuli, česnek, petrželku, kmín a mletý koriandr rozmixujeme na hladko. Přidáme pepř, uvařený a umletý (rozmixovaný) hrách kapucín a vypracujeme do hladkého těsta. Přidáme vejce, strouhanku, bulgur a promícháme. Ze směsi mokrými rukama formujeme malé kulaté placičky, které po každé straně opékáme na oleji. Podáváme s brambory, bramborovou kaší, zeleninovým salátem, nebo se špenátovým či jiným zeleninovým krémem a chlebem.
Telecí řízek plněný pšeničným bulgurem s přílohou pšeničné rýže
80 g pšeničého bulguru, 200 ml vody, 1-2 lžíce oleje, 2 cibule, zelená petrželka, bazalka, (čerstvá cibulová nať), 12-bylinná kořenící směs (nebo vegeta), 4 plátky větších telecích (kuřecích, krůtích) řízků (tloušťka 1 cm), 2 vejce, strouhanka, pepř, sůl (vegeta), olej, 2 cibule, 100 g žampiónů (nebo jiných hub, možno použít i sušené), masový (zeleninový) vývar, 50 g másla
Na širokou pánev dáme olej, zpěníme cibuli, přidáme bulgur, vodu a koření nebo sůl. Za občasného míchání vaříme přikryté cca 10-15 minut, přidáme nakrájenou papriku, petrželku, bazalku a necháme trochu vychladit. Zapékací mísu vytřeme olejem a rovnoměrně rozložíme nakrájené žampiony, cibuli, okořeníme pepřem a vegetou. Plátky masa osolíme, opepříme, složíme na půlku, jednu stranu uzavřeme párátky tak, aby nám vznikla kapsa s jedním otvorem. Telecí plátky naplníme připraveným bulgurem a otvor uzavřeme opět párátkem (nebo sklepneme kladívkem). Naplněné řízky obalíme ve strouhance namáčíme je v rozkvedlaných vajíčkách a klademe na rozpálený olej. Po obou stranách opečeme, ukládáme na vrstvu žampiónů a cibule, zalijeme vývarem (vodou), podle potřeby osolíme. Na povrch dáme plátky másla a z počátku pomalu zapékáme po obou stranách. Dopečeme při vyšší teplotě. Hotové řízky obložíme žampiony a podáváme se pšeničnou rýží politou šťávou z masa. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RECEPTY Z OVESNÝCH VLOČEK | BIO |
|
Knedlíčky z ovesných vloček
250 g vloček, 750 ml mléka, 100 g rostlinného tuku (Perla), 3 vejce, strouhanka, (petrželka, čerstvé bylinky nebo 1-2 lžíce cukru)
Vločky zalijeme vařícím mlékem, přidáme sůl, dobře promícháme a pod poklicí necháme chvíli nabobtnat. Pak přidáme máslo a na slabém ohni mícháme tak dlouho, až se hmota nelepí na pánev. Necháme vychladit, přimícháme vejce a podle potřeby zahustíme strouhankou. Mužeme přidat nasekanou zelenou nať.
Mokrými rukama tvoříme knedlíčky (průměr 3 cm), které vkládáme do vařící vody a pomalu necháme vyplavat na povrch. Opatrně vybereme a pokapeme olejem. Podáváme k masu, zelenině, omáčkám, nebo postačí posypat strouhaným sýrem a pokapat kečupem.
V případě, že dáme přednost sladké verzi knedlíku, vynecháme přidání zelené natě a základní hmotu mírně osladíme. Při formování i vaření postupujeme podle výše uvedeného způsobu. Uvařené knedlíky vyndáme, pokapeme máslem, posypeme skořicovým cukrem (kakaem), oříšky a polijeme jogurtem. Zdobíme ovocem.
Lívanečky z ovesných vloček
100 g ovesných vloček, 300 ml mléka, 50 g hladké mouky, sůl, 1 vejce, 10 g droždí, tuk na pečení, skořicový cukr, ovocná marmeláda, tvaroh a šlehačka
Vločky si asi na hodinu namočíme do části mléka, potom přidáme mouku, sůl, vejce a vykynutý kvásek, přidáme zbytek mléka a vytvoříme řídké těsto. Na vymaštěném lívanečníku opékáme po obou stranách. Podle chuti posypeme skořicovým cukrem, potřeme marmeládou, tvarohem a ozdobíme šlehačkou (smetanovým krémem nebo ochuceným jogurtem).
Ovesné kuličky
150 g másla (rostlinného tuku), 100-120 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g ovesných vloček, 3 lžíce kakaa
Všechny uvedené přísady smícháme, dobře vypracujeme a ve dlaních tvoříme malé kuličky. Jednu polovinu kuliček obalujeme v kokosu, druhou v sezamových semínkách (nebo v mletých vlašských ořechách). Klademe je do papírových košíčků a necháme ve chladu ztuhnout.
Ovesné sušenky
150 g ovesných vloček, 200 ml vody, 150 g cukru, 240 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička soli
Ovesné vločky zalijeme vodou. Po chvíli přidáme ostatní přísady a zpracujeme na těsto, které vyválíme a popícháme vidličkou. Formičkou vykrajujeme kolečka, která pečeme v horké troubě (cca 10 minut).
Ovesné vločky s ovocem
I. S ovocnou šťávou
Do šálku čerstvě lisované ovocné šťávy namočíme 1/2 šálku ovesných vloček, necháme stát 1/4 hodiny a posypeme strouhanými mandlemi.
II. Sváteční vločky s ananasem a ořechy
Na plochou mísu vysypeme ovesné vločky, které pokryjeme plátky ananasu a opět zasypeme vločkami. Tuto vrstvu pokryjeme mletými ořechy a opět poklademe plátky ananasu. Zalijeme šťávou z pomerančů. Necháme hodinu odpočívat a podáváme se smetanou.
Rajčatová polévka s ovesnými vločkami
1,5 l vody, 30 g tuku, 30 g mouky, malou cibuli, pepř, sůl, 60 g ovesných vloček, 1/2 malého rajského protlaku, cukr, citrónová šťáva, pažitka, strouhaný sýr
Z tuku, mouky a cibulky připravíme světlou cibulovou jíšku, přidáme špetku pepře, zředíme vodou, rozšleháme a 10 minut povaříme. Potom přidáme ovesné vločky, povaříme do měkka a prolisujeme. Do získaného krému přidáme protlak, krátce povaříme a dochutíme solí, citrónovou šťávou, cukrem a pažitkou. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.
Vločková polévka se zeleninou
6 lžic ovesných vloček, 1 čerstvá mrkvička, celer, malá kapusta, 2 kuličky nového koření, 3 zrnka pepře, polévkové koření, 1 l vody, sůl, čerstvý libeček, petrželka a kopřiva, 2 lžíce olivového oleje
Ovesné vločky a na nudličky nakrájenou mrkev osmahneme na oleji (za stálého míchání), přidáme drobně nakrájený celer a kapustu, koření, vařící vodu a vše asi 10 minut povaříme. Přimícháme sůl a kořenící směs, krátce povaříme, koření vyjmeme a polévku podáváme posypanou libečkem, petrželkou a kopřivou.
Vločkové placičky se zeleninou
150 g ovesných vloček, majoránka, česnek, bylinná sůl, sekaná petrželka (osmažená cibule), cca 200 ml vývaru (voda + vegeta), 100 g vařené nebo zmrazené zeleniny (zeleného hrášku, kukuřice, strouhané mrkve aj.), olej, 2 vejce
Všechno smícháme, přidáme vývar, dobře rozmícháme a necháme cca 1,5 hodiny bobtnat. Pak přidáme vejce, uvařený zelený hrášek a jinou zeleninu a dobře promícháme. Podle potřeby ještě dochutíme, tvoříme placičky, které smažíme z obou stran na oleji. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| RECEPTY S VYUŽITÍM KLÍČKŮ | BIO |
|
Čistící nápoj z vojtěškových klíčků
2 pokrájené banány, 3 dl pomerančové šťávy, 2-3 dl vojtěškových klíčků, 1 malý stroužek česneku.
Všechny suroviny důkladně umixujeme v mixéru a dáme do lednice. Po vychlazení vlijeme nápoj do poháru a ozdobíme malou hrstkou vojtěškových klíčků, podáváme ke svačině.
Klíčkový salát
1/2 hlávky ledového salátu, 1/3 pórku, 1 hlávka čínského zelí, 2 rajčata, kousek okurky, 2 dl steril. žampionů, 1 červená paprika, 2 dl naklíčených malých bílých fazolí, 2 dl vojtěškových klíčků, 2 dl nakl. vojtěšky, 1 lžíce oleje, sůl.
Zelí, rajčata a okurku nakrájíme na menší kousky, pórek na kolečka. Smícháme s klíčky a žampióny, osolíme a pokapeme slunečnicovým olejem.
„Zelená revoluce“ dle R.M.Nöckerové
2 strouhaná jablka, 1 dl klíčků vojtěšky, 1/2 dl pšeničné trávy nastříhané na kousky, 2 lžíce řeřichových klíčků, 2 lžíce slunečnicových klíčků, 2 lžíce naklíčené pšenice, 1 lžíce sezamového (lněného) semínka nahrubo umletého, šťáva z 1 pomeranče, 1 kelímek bílého jogurtu.
Všechny přísady smícháme v misce a podáváme ke snídani. Pokrm nám dodá síly a vitalitu na celý den!
Zeleninová polévka s klíčky
1 l vody, 1 cibule, 2 rajčata, 1 mrkev, 1/2 petržele, hrst polévkových nudlí, 1 dl naklíčené cizrny, 1 dl vojtěškových klíčků, 1 lžička soli, špetka bazalky (čerstvé nebo sušené).
Pokrájenou zeleninu vložíme do vroucí vody. Po 5 minutách hodíme do polévky nudle a vaříme dalších 5 minut. Nakonec přidáme naklíčené fazole, ochutíme bazalkou a osolíme. Podáváme zdobené vojtěškovými klíčky.
Žemle plněné naklíčenými semínky
40 g žitné mouky, 100 g pšeničné polohrubé mouky, 3 dl vlažné vody, 30 g droždí, 4 dl naklíčených semen.
Droždí rozmícháme ve vodě a smícháme s moukou. Těsto dobře propracujeme a rozdělíme na osm stejných dílů. Vytvarujeme kulaté žemle, přikryjeme utěrkou a necháme 1/2 hodiny kynout. Potom opatrně rukou vytlačíme ze žemlí vzduchové bubliny a potřeme studenou vodou. Pečeme zprudka 10-15 minut při teplotě 250°C. Každou žemli v polovině částečně nakrojíme a vzniklou kapsu naplníme např. salátem z klíčků semen, plátkem vojtěškové veky apod. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
| REFCEPTY Z ADZUKI A MUNGO FAZOLÍ | BIO |
|
Adzuki fazole jako příloha
4 porce
250 g adzukií, 1 litr vody, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, bylinná sůl, tymián, bazalka, majoránka, 100 g zakysané smetany
Adzuki namočte na 12 hodin do vody. Vařte ve vodě, ve které byly namočeny asi 30 minut při slabé teplotě a slijte. Cibuli a stroužky česneku nakrájejte na jemno a poduste na olivovém oleji. Přidejte adzuki a okořeňte bylinnou solí, tymiánem, bazalkou a majoránkou. Na konec opatrně přimíchejte zakysanou smetanu.
Barevný salát z adzuki
4 porce
200 g adzuki, 1 čajová lžička mořské soli, 1 žlutá paprika, 4 kousky celeru, 125 g ovčího sýru, 125 g černých oliv, 1 červená cibule, černý pepř čerstvě pomletý, tabasco, petrželka, dresing.
Adzuki fazole namočte v 1 litru vody alespoň na 12 hodin. Ve vodě, ve které byly namočeny vařte 25 – 30 min. Krátce před koncem doby varu přidejte sůl. Vodu slijte a fazole nechejte vychladnout. Nakrájejte papriku na proužky a celer na kolečka. Dohromady se sýrem, nakrájeným na kostky, olivami a nakrájenou cibulí přidejte k fazolím. Salát okořeňte pepřem, několika kapkami tabasca a dresingem a nechejte nějaký čas odležet. Servírujte posypané nakrájenou petrželkou.
Fazolovo – žampiónové krokety
8 porcí
225 g Adzuki, 2 polévkové lžíce olivového oleje, 350 g žampiónů, 1 stroužek česneku, sušený lusk chilli, 1 čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce celozrnné pšeničné mouky, sůl, pepř, 1 vejce, 75 g jemné ječné mouky, olej ke smažení.
Adzuki přes noc namočené vařte 35 – 40 minut do měkka. Potom slijte přebytečnou tekutinu. Mezitím na pánvi rozpalte tuk a při mírné teplotě duste 5 minut nakrájené žampióny, rozetřený česnek a chili lusky. Posypte moukou a za stálého míchání při mírné teplotě dále poduste. Odstavte, přimíchejte uvařené adzuki a silně ochuťte solí a pepřem. Místo koření můžete do kroketového těsta vmíchat také čerstvé bylinky.
Několik hodin nechejte v chladnu. Z hmoty formujte asi 1 cm silné krokety. Obalte je nejdříve v rozšlehaném vejci a po té v ječné mouce a opečte 4 – 5 minut z obou stran v rozpáleném oleji. Servírujte horké.
Karbanátky z naklíčeného munga
100 g slunečnicových semen, 200 g naklíčeného munga, 50 g hladké celozrnné mouky, majoránka, pepř, sůl, strouhanka, olej
Slunečnicová semena a mungo poduste ve vodě, potom pomelte, přimíchejte mouku, koření a sůl. Vypracujte tuhé těsto, vytvarujte karbanátky a obalte je lehce ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji.
Polévka z adzuki
1 hrnek adzuki, 1 cibule, 2 mrkve, sůl, sojová omáčka
Omyté fazole zvolna vařte ve vodě v tlakovém hrnci 30 – 40 minut. Přidejte nakrájenou zeleninu, osolte a vaříte doměkka. Nakonec ochuťe sojovou omáčkou.
Rýžový salát s mungo
100 g mungo fazolí, 200 g přírodní rýže kulatozrnné, 2 čajové lžičky estragonu, 2 mrkve, 1 jablko, 2 čajové lžičky bylinné soli, 2 čajové lžičky medu, špetka muškátu, 2 polévkové lžíce jablečného octa, 6 polévkových lžic sezamového oleje, petrželka
Mungo fazole omyjte a namočte (1 – 2 hodiny). Přiveďte k varu 800 ml vody, přidejte k tomu rýži a mungo fazole a 35 – 45 minut vařte doměkka. Mezitím očistěte mrkev a jablko, nahrubo nastrouhejte. Uvařenou rýži a mungo nechejte vychladnout a všechny přísady smíchejte. Nechejte asi 30 minut uležet, ochuťte.
Sladké adzuki s rýží
2 hrnky fazolí adzuki, 1 a půl hrnku sladké rýže, 1 hrnek rozinek, sůl, 3 hrnky jablek nakrájených na kostičky
Sladkou rýži vaříme ve vodě dle základního receptu do měkka. Adzuki také vaříme asi 20 minut, přidáme rozinky a vaříme dalších 5 minut. Nakonec osolíme 1 lžičkou soli a přidáme jablka, vaříme do měkka. Do vymazané zapékací mísy vložíme vrstvu uvařené sladké rýže a vrstvu připravených adzuki. Pečeme při 190°C 10 minut. Podáváme teplé i studené.
Topinky s naklíčeným mungem
Celozrnný chléb, rajčata, klíčené mungo, strouhaný sýr, máslo, oregáno, sůl
Plátky chleba zlehka opečte na sucho, potřete máslem, obložte plátky rajčat, posypte kořením, mungem a strouhaným sýrem. Topinky položte na plech a v troubě krátce zapečte.
Zelená naklíčená pánev
300 g naklíčených mungo, 3 stroužky česneku, 6 polévkových lžic sójové omáčky, 8 polévkových lžic suchého Sherry, 3 polévkové lžíce sezamového oleje, 300 g hlávkového zelí, 1 pórek, 1 malou cuketu, 5 polévkových lžic olivového oleje, 2 polévkové lžíce rýžové mouky nebo bramborový škrob, kousek zázvorového kořene
Připravte směs z najemno nakrájeného česneku, zázvorového kořene, sójové omáčky, sherry, sezamového oleje a naklíčených mungo. Zelí nakrájejte na nudličky, pórek na kolečka a cuketu na plátky. Ve velké pánvi rozpalte olivový olej a zeleninu za stálého míchání krátce opečte. Přidejte připravenou směs, krátce opečte a nakonec zalijte směsí z rýžové mouky (bramborového škrobu) a vody a nechejte povařit. Dochuťte klíčky mořskou solí a podávejte s přírodní rýží. |
| Více ... |
| Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006 | | Bez komentářů | Přidej komentář |  |
|
|
[<<Předchozích 10] Články 11 až 20 z 31 [Dalších 11 >>] |
|