Deníky Fotoalba Recepty Vzkazy
   Hlavní stránka deníků 

Deník BIO


[<<Předchozích 20] Články 2130 z 31 [Dalších 1 >>] 
 RECEPTY Z OVSABIO

 

Zapékaný oves s houbami

Zapékaný oves s houbami

300 g uvařených zrn, 100 g nakrájené cibule, 200 g kapusty, olej, sůl, vývar, sušené houby, 3 stroužky česneku, mletý kmín, majoránka, bazalka, 250 ml kysané smetany, 2 vejce, máslo

Sušené houby zalijeme teplou vodou a necháme 15-20 minut odstát. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby, nudličky nakrájené kapusty, osolíme a společně dusíme do měkka. Podle potřeby občas podlijeme vodou nebo vývarem. Přidáme česnek, trochu mletého kmínu, majoránku, bazalku a sůl. Připravenou směs dáme do vymazané zapékací mísy a zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce a sůl. Navrch poklademe plátky másla a v rozehřáté troubě zapékáme dohněda. Na talíři posypeme strouhaným sýrem a polijeme kečupem. Podáváme s čalamádou nebo sterilovanou okurkou.

Barevné ovesné rizoto s kuřecími prsíčky

300 g uvařených ovesných zrn, 150 g nakrájené cibule, 3 stroužky česneku, 500 g kuřecích prsíček, 1 balíček mražené zeleninové směsi, sojová a worčestrová omáčka, vývar, 2 červené a 2 zelené papriky, petrželka, olej

Kuřecí prsíčka nakrájíme na tenčí nudličky, které za stálého míchání prudce opečeme na pánvi. Přidáme nakrájenou cibuli, sojovou a worčestrovou omáčku, podle potřeby podlijeme vodou nebo vývarem, přidáme obsah balíčku mražené zeleninové směsi, uvařený oves a prolisovaný česnek. Všechno spolu chvíli podusíme a nakonec přidáme nakrájenou papriku a petrželku.

Hráškový oves

Hráškový oves

350 g uvařených ovesných zrn, 200 g zeleného hrášku (může být mražený), 1 velká cibule, sůl, 100 g pórku nakrájeného na tenké kolečka, drcený kmín, pepř, zázvor, vývar, svazek petrželky

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme pórek a společně s cibulí a trochou vývaru dusíme na měkko. Přidáme hrášek, trochu mletého kmínu, zázvoru, pepře a soli. Všechno promícháme, chvíli povaříme a nakonec přidáme nakrájenou petrželku nebo bazalku. Podáváme jako přílohu nebo hlavní jídlo s bohatou oblohou zeleniny.

Ovesné placičky od paní Jany Růžičkové

Namočíme ovesné vločky, nejméně na hodinu, lépe ráno před odchodem do práce. Pak uvaříme ovesnou kaši a podle chuti vytvoříme těsto buď sladké nebo slané.

Sladké:

Nastrouháme 4 jablka a přidáme do ovesné kaše, doplníme skořicí, podle chuti cukr, rozinky, polohrubou mouku a vypracujeme těsto jako na bramboráčky. Na zpěněném oleji pečeme výborné placičky. Lze přidat i strouhaný kokos, strouhané hrušky či pokrájené meruňky.

Slané:

Do ovesné kaše přidáme 3-4 nastrouhané brambory, česnek, majoránku, sůl, pepř, polohrubou mouku a pečeme chutné bramboráčky. Přísady opět můžeme měnit dle libosti, výborné je místo brambor přidat pokrájené špenátové listy, kysané zelí, strouhanou ředkev – opět chutím se meze nekladou.

Ovesné placičky

Ovesné placičky

2 vejce, 500 ml vody, sojová omáčka, pepř, bylinná sůl, 2 lžíce drobně usekané petrželky, pažitky (směsi bylinek), 4 lžíce pšeničné nebo špaldové mouky, 400 g uvařených zrn ovsa nahého, olej, kečup, strouhaný sýr

Do mísy dáme oves, přidáme vejce, vodu, koření a bylinky. Zahustíme moukou a dobře vymícháme. Lžící tvoříme malé placičky, které smažíme po obou stranách na rozpáleném tuku. Klademe na talíře a ješte teplé sypeme strouhaným sýrem. Podáváme polité kečupem.

Pestrý ovesný salát

Pestrý ovesný salát

1 větší drobně nakrájená cibule, 2 lžíce oleje, 400 g uvařených zrn ovsa, 2 stroužky česneku, 100 g mladých ředkviček nakrájených na tenké plátky, 100 g barevné papriky (červená, zelená, žlutá) nakrájené na nudličky, 2 rajčata nakrájená na tenčí plátky, menší čínské zelí, trochu worčestrové omáčky, pepř, bazalka, sůl, 2 lžíce octa, 2 lžičky cukru, čerstvá petrželka nakrájená nadrobno, (sýr), voda

Cibuli osmahneme na oleji do sklovita, přidáme sůl, uvařená zrna ovsa a utřený česnek. Ještě chvíli všechno společně podusíme a necháme vychladnout. Do středně velké mísy dáme nakrájenou zeleninu (ředkvičky, papriku, rajčata, zelí) vychladnutou směs z pánve a dobře promícháme. Přidáme pepř, bazalku, petrželku, ocet, cukr, ochutíme trochou worčestrové omáčky. Podle chuti ješte přidáme sůl, nebo trochu oleje. Asi 1/2 hodiny necháme odležet v ledničce. Před podáváním můžeme posypat strouhaným sýrem. Salát je vhodný nejen jako příloha ke hlavnímu jídlu ale i jako lehká večeře.

Pomazánka z ovesných zrn

200 g uvařených zrn ovsa nahého, 1 jemně nakrájená cibule, sůl, pepř, worčestrová omáčka, 60 g tvarohu, 1 lučina, 1 uvařené vejce, 2 lžíce bílého jogurtu

Jedna možnost: 60 g jemně strouhané mrkve, 60 g jemně strouhaného celeru, trochu citrónové šťávy

Druhá možnost: 70 g rostlinného másla „Flora“, 2 utřené stroužky česneku

V míse rozmícháme tvaroh a lučinu, přidáme nastrouhané vajíčko, cibuli, rozředíme jogurtem a zamícháme uvařená zrna ovsa nahého. Podle chuti přidáme sůl, pepř a worčestrovou omáčku. Základní hmotu rozdělíme na dvě části. Do jedné přidáme jemně nastrouhanou mrkev a celer zakapaný citrónovou šťávou a druhou část smícháme s máslem a utřeným česnekem. Dochutíme solí, natíráme na plátky veky nebo na toasty a zdobíme snítkou petrželky, půlkou vlašského ořechu a měsíčkem mandarinky nebo nudličkou červené kapie.

Více ...
Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 RECEPTY Z OVESNÝCH VLOČEK IIBIO

 

Nutriční hodnoty

1 570 KJ/100g, 13% bílkovin, 6% tuků, 69% sacharidů, 1,4% vlákniny, 0,55 vit.B1 (40% DDD), 0,18 vit.B2, 2,6 vit.B3, 3 vit.E (30% DDD) (mg/100g).

Použití ovesných vloček

Vhodné na přípravu polévek, kaší, müsli, pomazánek, nákypů, karbanátků.


Čokoládové - oříškové ovesné tyčinky

150 g tuku, 3 lžíce hladké mouky, 2-3 strouhané horké mandle, 150 g vloček, 50 g cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, mléčná čokoláda

Vločky lehce rozdrtíme válečkem, přidáme ostatní přísady a vypracujeme hladké těsto (mouku přidáme podle potřeby). Vyválíme váleček, který rozdělíme na 25 kousků. Z nich formujeme tyčinky a pečeme při 200°C do zlatova. Po vychladnutí namáčíme polovinu v oříškové a druhou část v čokoládové polevě.

Houbové ovesné bramboráčky

50 g mrkve, 50 g petržele, 50 g kapusty, 1 cibule, 50 g sušených hub, 200 g ovesných vloček, 1/2 l vody, sůl, vejce, majoránka, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci petrželky, olej

Nejdříve si připravíme hustou ovesnou kaši. Sušené houby chvíli namočíme do vlažné vody a pak je cca 10 minut povaříme. Na lžíci oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme další zeleninu a společně udusíme do měkka. Ovesnou kaši smícháme se zeleninou, vařenými houbami, přidáme vejce, sůl, petrželku, česnek a vytvarujeme placičky (s průměrem 5-6 cm). Opékáme je na oleji po obou stranách. Podáváme jako samostatný pokrm s kysaným zelím, nebo salátem z čerstvé zeleniny, posypané strouhaným sýrem a pokapané kečupem, nebo ochucenou kysanou smetanou. Jsou také výborná příloha k masu a zelenině.

Jednoduchá polévka z ovesných vloček

1 l mléka, 70 g ovesných vloček, 40 g másla, sůl, petrželka

Vločky zavaříme do vroucího osoleného mléka. Po změknutí prolisujeme, zjemníme čerstvým máslem a přidáme petrželku. Podáváme s osmaženou žemlí.

Více ...
Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 RECEPTY Z PŠENICE DVOUZRNKYBIO

 

Nutriční hodnoty dvouzrnky

1 497 KJ/100g, 19% bílkovin, 2,1% tuků, 68% sacharidů, 230 K, 120 Mg (40% DDD), 5 Zn (33% DDD) (mg/100g), 110 ľg vit.A/100g, 0,6 vit.B1 (42%DDD), 0,11 vit.B2, 0,23 vit.B6, 0,35 vit.E (mg/100g).

Obecné zásady přípravy

Před přípravou obiloviny propláchneme, vložíme do studené vody (můžeme předem namočit a tím snížit dobu vaření), osolíme a vaříme pod poklicí bez míchání. Po uvaření necháme 5 minut dojít. Po 30 minutách vaření je zrno křupavé, po 60 minutách je rozvařené a vhodné do pomazánek, nákypů, omáček. Lze připravit i větší množství a použít druhý den nebo zamrazit. Vaření nad parou nedoporučujeme, v tlakovém hrnci ano.

Použití dvouzrnky

Dvouzrnka je vhodná do polévek, k zapékání, dušení, do pomazánek, salátů, kaší i jako příloha nebo k naklíčení.


Dvouzrnka s mraženou delikatesní zeleninou

Dvouzrnka s mraženou delikatesní zeleninou

400 g uvařených zrn dvouzrnky, 2 větší nakrájené cibule, 3 lžíce oleje, 100 g sterilovaných mladých kukuřičných klásků, 50 g zrn cukrové kukuřice, 50 g zelených fazolových lusků, 100 g tmavých fazolí, 100 g barevné papriky, 100 ml vývaru, 50 ml bílého suchého vína, sójová omáčka, pepř, bazalka, saturejka, sůl, svazeček petrželové natě (pažitky)

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme směs mražené nebo čerstvé zeleniny, zalijeme vývarem a vínem a přivedeme k varu. Přidáme uvařenou pšenici dvouzrnku, pepř, špetku bazalky a saturejky, sójovou omáčku a podle chuti přisolíme. Vše dusíme pod poklicí asi 10 minut, odložíme ze sporáku a necháme přikryté ještě asi 10 minut. Podáváme posypané sekanou petrželkou a s oblohou čerstvé zeleniny.

Dvouzrnka zapékaná s houbami

Dvouzrnka zapékaná s houbami

200 g trhanky z dvouzrnky, 2 větší nakrájené cibule, 3 lžíce oleje, 200 g čerstvých hub, 400 ml vřícího vývaru (vody), 1 lžička majoránky, špetku drceného kmínu, saturejky a pepře, 150 g nastrouhané mrkve, 3 vejce, strouhanka, 100 g strouhaného sýra

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme houby nakrájené na plátky a dusíme asi 10 minut. Zalijeme vývarem, přidáme trhanku z dvouzrnky, nastrouhanou mrkev, majoránku, kmín, saturejku a pepř. Společně dusíme na mírném ohni, dokud se všechna tekutina nevsákne. Odložíme ze sporáku a necháme vychladnout. V případě potřeby vychladlou směs zahustíme strouhankou, přemístíme do zapékací mísy a zalijeme rozkvedlanými vejci. Pomalu zapékáme při teplotě 200°C. Hned po vytažení z trouby posypeme strouhaným sýrem, podáváme s čerstvou zeleninou a kečupem.

Dvouzrnková trhanka se zeleninou a sýrem

Dvouzrnková trhanka se zeleninou a sýrem

200 g trhanky z dvouzrnky, 400 ml zeleninového vývaru, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 1 menší lilek, 1 malá cuketa, 3 barevné papriky, 6 ředkviček, 1 feferónka, pepř, sůl, bazalka, oregano, 200 g uzeného eidamu nakrájeného na kostičky

Cibuli nakrájíme na kostičky a na teflonové pánvi s olejem chvíli orestujeme. Přidáme nakrájené papriky, ředkvičky, feferónku, cuketu, lilek a chvíli osmahneme. Zalijeme 350 ml vývaru, přidáme pepř, bazalku, oregano, promícháme a přisypeme trhanku. Dobře promícháme urovnáme povrch a na malém ohni bez míchání dusíme pod poklicí asi 20-25 minut. Pak promícháme, podlijeme zbylým vývarem, hned přikryjeme poklicí a odložíme z ohně. Po 10 minutách rychle zamícháme kostičky sýru a opět přikryjeme poklicí asi na 5 minut. Poté mužeme podávat jako hlavní jídlo se zeleninovou oblohou, případně jako přílohu.

Dvouzrnkový křehký řez

Těsto: 250 g celozrnné mouky z dvouzrnky, 1 balíček kypřícího prášku, 150 g rostlinného tuku, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, rybízový džem

Náplň: 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 5 vajec, 150 g mletých ořechů, 1 lžíce kakaa, 2 strouhaná jablka, 1 lžíce strouhanky, čokoládová poleva

Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme tuk, vejce, moučkový i vanilínový cukr a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho chvilku odpočinout a pak ho na papíru na pečení vyválíme do velikosti plechu. Na papíru ho přeneseme na plech, potřeme rybízovým džemem a na něj ještě navrstvíme náplň. Tu připravíme tak, že máslo a cukr vymícháme, postupně přidáváme žloutky, ořechy, kakao, jablka, strouhanku a tuhý sníh z bílku. Náplň postupně zlehka přeneseme naběračkou na plech s těstem, povrch urovnáme stěrkou a upečeme. Vychladlý řez polijeme čokoládovou polevou, necháme ztuhnout a krájíme na řezy.

Více ...
Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 RECEPTY Z PŠENICE DVOUZRNKY IIBIO

 

Kuřecí špalíčky s rajčaty a dvouzrnkou

8 kuřecích špalíčků, 3 lžíce oleje, pepř, sůl, 2 utřené stroužky česneku, 1 paprika, 150 ml suchého bílého vína, 400 g oloupaných konzervovaných rajčat, 200 ml drůbežího vývaru, špetka sušeného tymiánu a bazalky, 150 g dvouzrnky, 150 g celeru nakrájeného na kostičky, 1 mladá cuketa, čerstvá bazalka nebo petrželka

Kuřecí špalíčky zbavíme kůže, osolíme a posypeme pepřem. Na široké pánvi rozehřejeme olej a maso na něm 5 minut opékáme po obou stranách dozlatova. Pak ho vyjmeme a odložíme. Na pánev přidáme cibuli, česnek a papriku a orestujeme do měkka. Podlijeme vínem a chvíli povaříme. Přidáme opečené špalíčky, nakrájená rajčata, vývar, sušené bylinky, dvouzrnku, celer. Ochutíme pepřem a solí. Přivedeme k varu a pomalu dusíme 50 minut. Cuketu nakrájíme na kostičky, přidáme je k vařené směsi a dusíme dále do měkka. Do hotového pokrmu zamícháme mandlové lupínky. Posypeme čerstvou bazalkou. Podáváme s celozrnným chlebem a malými sterilovanými okurkami.

Toniččina „moderní“ bábovka z dvouzrnky

Toniččina „moderní“ bábovka z dvouzrnky

200 g rostlinného tuku (Hera), 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, šťáva z 1 citrónu, 200 g mouky z pšenice dvouzrnky, 1 balíček kypřícího prášku, 100 g umletých ořechů, 150 g směsi sušeného ovoce a oříšků (rozinky, kokos, papaya, lískové a kešu oříšky aj.), 2 lžíce kakaa, 1 lžicka skořice, 6 lžic mléka, čokoládová nebo oříšková poleva, 2 lžíce amarantových pukanců nebo sezamových semínek

Rostlinný tuk vyšleháme, postupne přidáme moučkový a vanilkový cukr, žloutky a citrónovou šťávu. Přimícháme celozrnnou mouku z dvouzrnky smíchanou s kypřícím práškem, mleté ořechy a směs sušeného ovoce a oříšků, 4 lžíce mléka a všechno spolu dobře promícháme. 2/3 těsta dáme do vymaštěné a strouhankou vysypané bábovkové formy. Do zbylého těsta přidáme kakao, skořici, 2 lžíce mléka, zamícháme a navrstvíme na světlé těsto. Spirálovými pohyby vidličkou kolem přes těsto vytvoříme mramorování tmavého a světlého těsta. Pečeme pomalu při teplotě 180°C asi 40-45 minut. Bábovku necháme vychladnout, opatrně vyklopíme, povrch polijeme oříškovou nebo čokoládovou polevou a posypeme amarantovými pukanci anebo sezamem.

Zapékané papriky s překvapením

100 g dvouzrnky, 100 g naklíčené nebo 60 g suché čočky, 6 rajčat sušených na slunci a nakrájených na nudličky, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule nakrájená nadrobno, 2 utřené stroužky česneku, 150 g kuřecích prsíček nakrájených na nudličky, 100 g žampionu nakrájených na plátky, 1 lžičku sušeného oregana, pepř, sůl, svazeček nakrájené natě mladé petrželky, 4 větší papriky rozpůlené po délce a očištěné od jader, 100 g pařeného sýra, 200 ml kuřecího vývaru, 50 ml bílého vína

Dvouzrnku umyjeme, zalijeme vodou a pomalu přivedeme do varu. Poté vaříme 40 minut a scedíme. Sušené rajčata nakrájíme na nudličky a aby změkla zalijeme vřící vodou. Po chvilce je necháme okapat. Suchou čočku vaříme 10 minut. Pokud použijeme čočku naklíčenou, bez předešlého vaření ji smícháme s uvařenou dvouzrnkou. Na široké teflonové pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibuli a nakrájená kuřecí prsíčka. Přidáme česnek a houby a necháme změknout. Vmícháme rajčata, oregano, petrželku, bazalku, pepř, sůl a přidáme dvouzrnku s čočkou. Promícháme a necháme stát pod poklicí 10 minut. Směsí plníme rozpůlené papriky, které naskládáme do zapékací mísy a posypeme sýrem. Přilijeme víno, vývar, přikryjeme alobalem a pečeme 30 minut, pak odkryjeme a necháme ještě zapéct.

Zeleninový vývar s barevnými nočky z dvouzrnky

3 mladé karotky, 1 petržel, 1 čtvrtka kapusty, 1/2 menší cukety, 1 cibule, 2 stroužky česneku, špetka mletého nového koření, pepř, 1,5 l vody, 200 g mražené nebo čerstvé brokolice, 1 svazek petrželové natě, 100 g celozrnné mouky z dvouzrnky, 1/2 lžicky soli, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 1 lžíce rajského protlaku, 1/2 lžicky paprikové pasty, bílý a černý pepř, 1 lžička kari koření

Brokolici a zelenou petrželku odložíme stranou. Ostatní zeleninu dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme nové koření a pepř. Přivedeme k varu a pomalu vaříme 60 minut. Na knedlíčky vymísíme mouku z dvouzrnky se solí, pepřem a olejem, přidáme vejce a nasekanou petrželku. Těsto rozdělíme na tři části. Do jedné přidáme paprikovou pastu a kečup, druhou ochutíme bílým pepřem a obarvíme kari kořením. Třetí část těsta necháme puvodní. Uvařenou zeleninu vybereme z hrnce. Část vývaru odebereme a použijeme na vyváření nočků. Do zbylého vývaru přidáme malé růžičky brokolice a chvíli povaříme. Přidáme karotku nakrájenou na kolečka a odstavíme z ohně. Odebraný vývar necháme projít varem. Nočkové těsto protlačíme haluškovým sítem do vřícího vývaru odděleně podle barev. Dostaneme tak tři ruznobarevné nočky, které rozdělíme do talířů a zalijeme hotovou polévkou s brokolicí a mrkví. Posypeme nakrájenou petrželkou.

Více ...
Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 RECEPTY Z CELOZRNNÝCH BEZVAJEČNÝCH TĚSTOVINBIO

 

Celozrnné těstoviny s masovou směsí a jogurtovou omáčkou

Celozrnné těstoviny s masovou směsí a jogurtovou omáčkou

400 g celozrnných přílohových těstovin, 2 lžíce oleje, 50 g cibule, 2 stroužky česneku, 70 g žlutých kapustiček (nebo nakrájené kapusty), 300 g masa (kuřecí, mleté, sojové), 200 ml vývaru, sůl, vegeta, chilli koření (omáčka), 3 lžíce kečupu

omáčka: 400 g bílého jogurtu, 2 lžičky chilli omáčky, 2 lžičky mletých sušených bylinek (bazalka a šalvěj), sůl, 1 lžíce citrónové štávy

Nejprve připravíme omáčku. Do jogurtu přidáme chilli omáčku, bylinky, ochutíme solí, citrónovou šťávou, všechno dobře zamícháme a necháme odstát. Ve slané vodě (nebo vývaru) uvaříme kapustičky (nudličky hlávkové kapusty), necháme je vychladnout a rozkrájíme na půlky. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájené (mleté) maso, zalijeme vývarem ve kterém jsme vařili ružičkovou (hlávkovou) kapustu, přidáme rozetřený česnek, ochutíme solí, vegetou, chilli omáčkou nebo kořením. Odkryté pomalu vaříme až se šťáva hodně zahustí. Pridáme 2 lžíce kečupu, uvařené kapustičky a chvilku ještě povaříme. Těstoviny uvaříme podle návodu a servírujeme je na nahřáté talíře. Rovnoměrně je polijeme bylinkovou omáčkou, do středu přidáme masovou směs, posypeme strouhaným sýrem a zdobíme snítkem bazalky nebo petrželky.

Ječná kolínka s tuňákem

Ječná kolínka s tuňákem

1 cibule pokrájená na malé kostičky, 2 lžíce oleje, 50 g nakrájeného pórku, 150 ml vody (vývaru), pepř, oregano, zázvor, bazalka, 60 g oliv plněných kapií, 1 plechovka tuňáka v oleji, 100 ml bílého vína, sůl, vegeta, strouhaný sýr, kečup

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme pórek, zalijeme vývarem a chvilku povaříme. Přidáme olivy nakrájené na kolečka, tuňáka a víno. Vše dusíme až do odpaření tekutiny. 200 g těstovin uvaříme podle návodu, rozdělíme je na talíře, do středu klademe tuňákovou směs a posypeme strouhaným sýrem. Pokapeme trochou kečupu a zdobíme celými olivami a snítkami petrželky.

Pohankovo špaldové spirálky s jablečným pyré a oříšky

Pohankovo špaldové spirálky s jablečným pyré a oříšky

300 g pohankovo špaldových spirálek, 1 l mléka, 2 lžíce cukru, špetka soli, 100 g másla, 500 g jablek, skořice, hrst rozinek, 2-3 lžíce mletých oříšku, jogurt nebo šlehačka

Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky, přidáme cukr, rozinky, posypeme skořicí, podlijeme trochou vody a rozvaříme na hladké pyré. Spirálky uvaříme v oslazeném a trochu přisoleném mléce. Necháme je okapat a pak je prudce osmažíme na másle. Klademe je po obvodu širokého talíře a doprostřed dáme několik lžic jablkového pyré. Zdobíme kopečkem jogurtu nebo šlehačky a sypeme mletými oříšky.

Pšeničné spirulinové těstoviny s liškami a rajčaty

Pšeničné spirulinové těstoviny s liškami a rajčaty

300 g spirulinových těstovin, 3 rajčata, 3 lžíce oleje, 1 lžíce másla, 400 g očištěných a na tenké plátky nakrájených lišek nebo hlívy ústřičné, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 3 stroužky utřeného česneku, 4 lžíce jemně usekané pažitky nebo zelené cibulky

Rajčata zbavíme semen a šťávy a dužinu nakrájíme (nožem na rajčata) na tenké proužky. Spirulinové těstoviny uvaříme v osolené vodě. Na pánvi rozehřejeme olej a máslo, přidáme lišky, sůl, špetku pepře a drceného kmínu a za občasného míchání dusíme cca 5 minut. Přidáme česnek, 2 lžíce pažitky a rajčata. Všechno poté ještě chvíli dusíme. Scezené těstoviny přidáme k houbové směsi a dobře promícháme. Nakonec posypeme zbývající pažitkou.

Zeleninový salát s celozrnnými těstovinami

Zeleninový salát s celozrnnými těstovinami

300 g celozrnných mušliček, 3 rajčata, 1 cibule, 1 vetší mrkev, 200 g strouhaného sýra, 4 lžíce vody, 2 lžíce octa, 1 lžíce cukru, sůl, pepř, oregano, 3 lžíce sójové omáčky, sekaná bazalka nebo petrželka

Rajčata a cibuli nakrájíme na menší kostky, mrkev a sýr hrubě nastrouháme. Vše zamícháme s uvařenými mušličkami. Z octa, vody, cukru, sójové omáčky, soli a pepře připravíme nálev, který krátce povaříme a necháme vychladnout. Vařené těstoviny se sýrem a zeleninou zalijeme studeným nálevem a promícháme. Jednotlivé porce posypeme sekanou bazalkou nebo petrželkou.

Žitné nudle s hořčicovou omáčkou

Žitné nudle s hořčicovou omáčkou

1 balíček žitných nudlí, 150 g pórku nakrájeného na kolečka, 150 g cibule nakrájené na kostičky, 4 lžíce oleje, 4 lžíce hladké mouky, 400 ml vývaru, 150 g husté kysané smetany, 3 lžíce plnotučné a 2 lžíce pikantní francouzské hořčice, sůl, pepř, worcestrová omáčka, sekané bylinky (petrželka), 250 g šunky nakrájené na tenké nudličky, 1 lžíce oleje

Na oleji osmahneme cibuli, přidáme pórek a mouku. Zalijeme vývarem a uvaříme bešamelovou omáčku. Přidáme hořčici, smetanu, koření a ještě chvilku povaříme. Na lžíci oleje osmahneme nudličky šunky. Uvaříme těstoviny. Horké dáváme na talíře, zalijeme omáčkou a sypeme osmaženou šunkou a sekanou zelenou natí bylinek (petrželky). Konzumenti odmítající maso, mohou místo šunky posypat horké těstoviny měkkým nastrouhaným sýrem. Necháme ho roztéct a lehce pokapeme kečupem.

Více ...
Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 SALÁTY PŘÍLOHY POMAZÁNKYBIO

 

Ovocný salát s jogurtem a naklíčeným žitem

Ovocný salát s jogurtem a naklíčeným žitem

100 g naklíčeného žita, 1 ovocný (nebo bílý) jogurt, 250 g různého ovoce (jablko, meruňky, černý a červený rybíz, banán), trochu kokosových plátku, med

Různé ovoce nakrájené na drobné kousky smícháme s naklíčeným žitem, přidáme kokosové plátky polámané na menší kousky a spojíme ovocným nebo bílým jogurtem. V případě, že použijeme bílý jogurt, můžeme dosladit medem.

Pestrý salát s naklíčenými semínky

100 g naklíčeného hrášku, 100 g naklíčené pohanky, 150 g čínského zelí nakrájeného na tenké nudličky, 1 rajče nakrájené na kostičky, 1 větší nakrájenou cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 velký bílý jogurt, 50 g sterilované červené papriky nebo kapie, 4 lžíce ostrého kečupu, 2 utřené stroužky česneku, sůl, pepř, 3 lžíce směsi nasekaných čerstvých bylinek (oregano, tymián, saturejka, petrželka, pažitka, aj.), 1 jablko

V salátové míse smícháme naklíčený hrášek, naklíčenou pohanku, zelí, rajče a cibuli, přidáme olivový olej, citrónovou šťávu a necháme chvíli odležet. Do bílého jogurtu přidáme rozmixovanou sterilovanou kapii, kečup, česnek a 2 lžíce bylinek. Dochutíme solí a pepřem. Připravenou zálivku přidáme k nakrájené zelenině a semínkům. Podáváme v salátových sklenicích. Povrch jednotlivých porcí posypeme zbylými bylinkami a zdobíme tenkými plátky oloupaného jablka.

Sardinková pomazánka s klíčky vojtěšky

40 g naklíčené vojtěšky, 100 g sardinek, 1 Lučina, uvařené a jemně nastrouhané vejce, 1 nakrájená cibule, sůl, pepř, 1 čajová lžička hořčice

Sardinky vymícháme s Lučinou dohladka, přidáme uvařená a nastrouhaná vejce, cibuli, ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Pomazánku natíráme na chléb, pečivo nebo tousty a bohatě zdobíme naklíčenou vojtěškou. Tuto pomazánku můžeme použít i na plnění vajec, přičemž klíčky vojtěšky tvoří zdravou a velice dekorativní ozdobu.

Sýrová pomazánka s naklíčenou pohankou

Sýrová pomazánka s naklíčenou pohankou

150 g naklíčené pohanky, 100 g taveného sýra, 100 g strouhaného sýra, 1 sýr Lučina, sůl, 1 cibule, 50 g jemně nastrouhaných sterilovaných okurek, pepř, pažitka

Tavený sýr rozmícháme s Lučinou, přidáme strouhaný sýr, jemně nakrájenou cibuli, okurky, ochutíme pepřem a solí. Nakonec zlehka zamícháme naklíčenou pohanku. Zdobíme pažitkou.

Zeleninový salát s naklíčeným ovsem nahým

Zeleninový salát s naklíčeným ovsem nahým

100 g naklíčených zrn ovsa nahého, 100 g kuřecí šunky nakrájené na tenké nudličky, 2 uvařené vejce, 1 cibule, 100 g barevných paprik, 50 g okurek, 1 rajče, sůl, pepř, worcesterová omáčka, 250 g bílého jogurtu, hořčice

Zeleninu a vejce nakrájíme na malé kostičky nebo nudličky, dáme do mísy, jemně osolíme a opepříme. Přidáme bílý jogurt, naklíčená zrna ovsa nahého, kuřecí šunku, dobře promícháme a dochutíme worcesterovou omáčkou a hořčicí. Necháme chvíli odstát v lednici a podáváme s chlebem.

Zeleninový salát z naklíčené špaldy s medovým nálevem

Zeleninový salát z naklíčené špaldy s medovým nálevem

100 g naklíčených zrn pšenice špaldy, 150 g čínského zelí, 1 cibule, 50 g jemně strouhané mrkve, bazalka, 1 lžíce oleje, citrónová šťáva, sůl, 1 lžíce medu

Čínské zelí nakrájené na tenké nudličky dáme do mísy, přidáme jemně nakrájenou cibuli, mrkev, naklíčená zrna pšenice špaldy a sůl. Zlehka promícháme, pokapeme olejem a přidáme nakrájenou bazalku. Citrónovou šťávu osladíme medem a zalijeme připravený salát. Odložíme na 30 minut do chladničky a před podáváním promícháme.

Informace na příbu

Více ...
Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 RECEPTY ZE SLADKÉ RÝŽEBIO

 

Domácí rýžová zmrzlina

1 hrnek sladké rýže, 3 hrnky mléka, 150 g přírodního cukru, 8 bílků

Rýži uvaříme v mléce do měkka. Necháme mírně vychladnout a rozmixujeme. Postupně k rýži přidáme cukr a bílky, napolo ušlehané na sníh. Vše vložíme do kotlíku a ve vodní lázni zahříváme až k bodu varu (nevaříme!). Potom přecedíme přes nekovové sítko nejlépe do kameninové nádoby, zde necháme hmotu za občasného promíchání vychladnout. Potom zmrazíme.

Kaše ze sladké rýže

2 porce

200 ml vody nebo mléka, 100 g sladké rýže, 2 polévkové lžíce rozinek, 2 lžíce slunečnicových či jiných semen, 10 zrníček anýzu

Přiveďte vodu k varu, přidejte omytou sladkou rýži, anýz, semínka a rozinky, vařte na mírném ohni 30 minut i déle. Hotové posypte sezamovým či slunečnicovým semínkem a oslaďte medem nebo melasou.

Ovocný salát pro zimní večery

150 g uvařené (ve vodě) sladké rýže, 100 g spařených rozinek, 60 g sekaných loupaných mandlí, 3 lžíce medu, různé druhy ovoce, kysaná smetana

Uvařenou rýži necháme vychladnout, promícháme s ovocem nakrájeným na kousky. Přidáme rozinky (nejlepší jsou spařené a namočené v rumu), sekané mandle, zalijeme medem, promícháme. Necháme vychladit a před podáváním zalijeme kysanou smetanou. Lehce poprášíme skořicí.

Pikantní rýžové placičky

4 porce

1 cibule, olej, 1 lžička kari koření, 250 g sladké rýže, 50 g strouhaného sýra, bílý pepř, sůl, 1 vejce, 100 g anglické slaniny

Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na trošce oleje, přidáme kari a rýži a zalijeme vodou. Promícháme a dusíme asi 30 minut. Vychladlou rýži smícháme s vejcem, sýrem, solí a pepřem. Slaninu rozkrájíme na nudličky a na pánvi osmahneme. Z rýžového těsta vytvarujeme 8 placiček, které po obou stranách opečeme dozlatova. Omastíme slaninou.

Polévka s rýžovými knedlíčky

1 bílá ředkev, 2 rajčata, miso nebo sojová omáčka, 1 hrnek uvařené sladké rýže, 50 g tvrdého sýra, sůl, petrželka

Ředkev nakrájejte na nudličky a dejte vařit do vody, přidejte plátky rajčat, mírně osolte. Mezitím si připravte těsto z vařené rozmačkané sladké rýže, soli a strouhaného sýra. Až je zelenina měkká, tvarujte malé knedlíčky z připraveného těsta a vařte v polévce dokud nevyplavou na povrch. Nakonec přidejte miso nebo sojovou omáčku a sekanou petrželku.

Rýžové lívanečky

4 porce

250 g sladké rýže, 150 g celozrnné hrubé špaldové mouky, 50 g pohankové krupice, 1 vejce, badyán, sůl, olej na smažení, povidla, kysaná smetana, skořicový cukr

Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka a ještě teplou ji rozmixujeme. Vmícháme mouku, krupici, špetku badyánu, vejce a vypracujeme těsto, které necháme 6 hodin na teplém místě. Na rozehřátém oleji smažíme lívanečky, které zdobíme povidly, zakysanou smetanou a poprášíme skořicovým cukrem.

Rýžový nákyp s jablky

4 porce

200 g sladké rýže, 1/2 l mléka, máslo, 1 citrón, 100 ml smetany, 2 vejce, 50 g třtinového cukru, skořice, vanilka, 500 g jablek, špetka mořské soli, 80 g mandlí, přírodní jogurt

Vařte rýži v mléce cca 30 min. pod pokličkou se strouhanou citrónovou kůrou. Mezitím šlehejte žloutky s cukrem, aby vznikla pěna. Jablka oloupejte a nakrájejte na kousky a pokapejte citrónovou šťávou. Bílky ušlehejte. Uvařenou rýži nechejte mírně vychladnout, jemně vmíchejte žloutky s cukrem, špetku soli a vanilku, potom smetanu a nakonec opatrně sníh z bílků.

Polovinu této hmoty dejte do vymazané formy, posypte sekanými mandlemi a pokryjte vrstvou jablek. Naneste druhou polovinu rýžové hmoty a posypte zbývajícími mandlemi. Na povrch položte plátky másla. Pečte 30 minut při teplotě 200°C.

Servírujte teplé nebo studené s přírodním jogurtem.

Sladká rýže s adzuki

2 hrnky fazolí adzuki, 1 a půl hrnku sladké rýže, 1 hrnek rozinek, sůl, 3 hrnky jablek nakrájených na kostičky

Sladkou rýži vaříme ve vodě dle základního receptu do měkka. Adzuki také vaříme asi 20 minut, přidáme rozinky a vaříme dalších 5 minut. Nakonec osolíme 1 lžičkou soli a přidáme jablka, vaříme do měkka. Do vymazané zapékací mísy vložíme vrstvu uvařené sladké rýže a vrstvu připravených adzuki. Pečeme při 190°C 10 minut. Podáváme teplé i studené.

Slavnostní sladká rýže s pomerančem a kuřetem

5 porcí

kůra ze 2 pomerančů, 1 hrnek přírodního cukru, 1/4 hrnku másla nebo oleje, 1/2 hrnku loupaných mandlí, 1 kg kuřecích prsíček, sůl, čerstvě pomletý černý pepř, 1 středně velká cibule nakrájená na kousky, 2 hrnky sladké rýže, 1/4 čajové lžičky šafránu, 2 polévkové lžíce horké vody, 1/4 hrnku blanšírovaných pistácií

Pomerančovou kůru nakrájejte na asi 3 cm dlouhé jemné plátky. Vařte 5 minut ve 2 hrncích vody, nechejte okapat a opláchněte. Cukr rozpusťte v 1 hrnku vody, přidejte pomerančovou kůru a vařte 5 minut, dokud nevznikne hustý sirup.

Na pánvi rozpusťte 1 polévkovou lžíci másla nebo oleje a dozlatova orestujte mandle. Vyjměte. Rozpalte na pánvi zbývající tuk a opečte dozlatova osolené a opepřené kousky kuřecího masa ze všech stran. Maso vyjměte a tuk nechejte na pánvi. Kolečka cibule osmahněte a poduste s 1 hrnkem vody. Přidejte k tomu kousky kuřete a přikryté při mírné teplotě asi 20 minut duste.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 8 hrnků vody, přidejte omytou sladkou rýži a 1 polévkovou lžíci soli a nechejte 10 minut vařit. Vyjměte a nechejte okapat, vložte do mísy a přidejte sirup z pomerančové kůry. Pomerančovou kůru uschovejte. Rýži promíchejte a polovinu dejte do vymazané ohnivzdorné mísy. Kousky kuřete s cibulí a půlkou tekutiny, která vznikla při dušení, přidejte na rýži a posypte polovinou pomerančové kůry a orestovanými mandlemi a zbývající rýží. Přelijte zbytkem tekutiny. Pokrm pečte v uzavřené formě při 150°C asi 40 minut.

Mezitím namočte šafrán v horké vodě. Hotový pokrm servírujte posypaný šafránem.

Více ...
Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 RECEPTY Z CIZRNY BERANÍBIO

 

Cizrna na rajčatech

3 hrnky naklíčené cizrny, 1 cibule, olej, mletý koriandr, kurkuma, pepř, zeleninový vývar, 500 g rajčat, bazalka, 3 stroužky česneku, kysaná smetana, petrželka

Nakrájenou cibuli osmahněte na oleji, přidejte naklíčenou cizrnu, koření, zeleninový vývar a duste do poloměkka. Potom přidejte pokrájená rajčata a vařte do měkka. Před podáváním vmíchejte kysanou smetanu s rozetřeným česnekem a petrželkou.

Cizrnová pánev

4 porce

400 g cizrny, 1 1/2 l vody, 1 polévková lžíce curry, 1 čajová lžička chili, 2 polévkové lžíce pomleté kurkumy, 2 čajové lžičky hořčicových semínek, 1 čajová lžička kmínu, 2 polévkové lžíce másla, mořská sůl, 100 g kokosu, petrželka.

Cizrnu nechejte ve vodě 10 – 12 hodin nabobtnat. Na másle za stálého míchání opékejte 5 minut curry, chili, kurkumu, hořčicová semínka a kmín, přidejte cizrnu a 1 1/2 - 2 hodiny vařte při nízké teplotě. Nechejte odpařit přebytečnou tekutinu. Osolte, přidejte na sucho opražený kokos a zamíchejte. Posypte petrželkou.

Cizrnový „eintopf“

1 polévková lžíce olivového oleje, 1 hrnek nakrájené cibule, 3 stroužky česneku, 2 hrnky na plátky nakrájených žampiónů, 1 hrnek na kousky nakrájené mrkve, špetku skořice, 3 hřebíčky, 2 velká rajčata, 3 hrnky uvařené cizrny, 1/2 hrnku odpeckovaných oliv, čajová lžička tymiánu, 1/2 hrnku nasekané petrželky, 1 polévková lžíce citrónové šťávy, bílý pepř, mořská sůl

Nechejte 5 minut podusit cibuli a česnek v troše oleje. Přidejte hřiby a mrkev a 5 minut poduste. Přidejte skořici, hřebíček, bílý pepř, mořskou sůl a nakrájená rajčata, nechejte ještě 15 minut dusit. Nakonec přidejte cizrnu, olivy, tymián, citrónovou šťávu a polovinu petrželky. Vařte dalších 15 minut. Zbytkem petrželky posypeme a teplé servírujte.

Hummus

4 hrnky uvařené cizrny, 2 utřené stroužky česneku, 1/2 polévkové lžíce tahini (sezamového krému), 1/2 hrnku citrónové šťávy, 1 čerstvý lístek máty, 1 čajová lžička mořské soli

Všechny přísady proměňte v kaši a přidejte vodu, dokud nevznikne smetanová hmota. Dochuťte a případně ještě přidejte mořskou sůl. Ozdobte lístkem máty.

Karbanátky z naklíčené cizrny

100 g slunečnicových semen, 200 g naklíčené cizrny, 50 g hladké celozrnné mouky, majoránka, pepř, sůl, strouhanka, olej

Slunečnicová semena a naklíčenou cizrnu chvíli poduste ve vodě, potom pomelte. Přimíchejte mouku, koření a sůl. Vypracujte tuhé těsto, vytvarujte karbanátky a obalte je lehce ve strouhance. Smažte na rozpáleném oleji. Podávejte s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Pomazánka z cizrny

1 hrnek cizrny, 1 cibule, hrst pažitky, sůl

Cizrnu po namočení uvařte do měkka a rozmixujte, případně propasírujte. Osolte a zamíchejte jemně nastrouhanou cibuli a nakrájenou pažitku.

Veselá zeleninová polévka

4 porce

200 g cizrny, 1 a 1/2 l vody, 4 stroužky česneku, 1 cibule, 5 polévkových lžic olivového oleje, zeleninový vývar, pepř, bylinná sůl, bobkový list, 1 větší brambor, 5 mrkví, 1 malý kousek celeru, 1 kedlubna, 1 pórek, mořská sůl

Cizrnu umyjte a nechejte přes noc namočenou a další den ji uvařte. Po hodině vaření přidejte nakrájený česnek, na malé kostičky nakrájenou cibuli, olivový olej, zeleninový vývar, ochuťte bylinnou solí, pepřem a bobkovým listem. Nakrájejte brambor na kousky, mrkve na plátky, kedlubnu a celer na proužky a také je přidejte.

Do hotové polévky vhoďte nasekaný pórek, čerstvě namletý pepř a sůl. Celková doba vaření je podle tvrdosti vody je 1 a půl až 2 hodiny.

Více ...
Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 RECEPTY Z RÝŽE NATURALBIO

 

Barevný rýžový salát

4 porce

250 g kulatozrnné rýže Natural, 1 čajová lžička mořské soli, 150 g čerstvých žampiónů, 4 rajčata, 1 jablko, 150 g sýru, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce jablečného octu, bylinná sůl, pepř, špetka cukru, čerstvé bylinky (pažitka, bazalka, petrželka), olivy.

Rýži uvařte v dvojnásobném množství vody a přidejte mořskou sůl. 30 minut vařte a dalších 10 minut nechejte uležet. Čerstvé žampióny a rajčata nakrájejte na kolečka, jablko a sýr na kostičky. Z oleje, jablečného octa, bylinné soli, pepře, špetky cukru a bylinek připravte omáčku. Jakmile je rýže uvařená, přimíchejte k ní omáčku. Připravenou zeleninu, jablko a sýr přidejte a opatrně promíchejte. Salát přikryjte a nechejte odležet.

Čínská polévka k snídani

5 porcí

250 g rýže Natural, 1 l zeleninového vývaru, 1 l vody, špetka muškátového oříšku, 1 čajová lžička mořské soli, 3 polévkové lžíce sójové omáčky, 1 mrkev, 3 jarní cibulky

Rýži přiveďte s vodou a zeleninovým vývarem k varu. Přidejte muškátový oříšek a při nízké teplotě vařte 1 ½ hodiny. Mezitím občasně promíchejte. V poslední půl hodině přimíchejte na proužky nakrájenou mrkev a na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Nakonec ochuťte solí a sójovou omáčkou.

Kapustový rošt

4 porce

200 g kulatozrnné rýže Natural, 600 – 700 g kapusty, 100 g másla, 12 šalvějových lístků, 1 čajová lžička bylinné soli, muškát, bílý pepř, 500 g žampiónů, 100 g smetany, 100 g nastrouhaného ementálu

Rýži uvařte v dvojnásobném množství vody, 30 minut vařte a po té nechejte 10 minut uležet. Z kapusty oddělejte vnější listy a odstraňte košťál. Kapustu nakrájejte na osminy a umyjte pod tekoucí vodou. Osminy potom rozřežte na široké proužky. Nechejte rozpustit ve velkém hrnci 75 g másla a přidejte 10 lístků šalvěje a kapustu. Přidejte 75 ml vody a 10 – 15 minut nechejte dusit. V pánvi rozpusťte 25 g másla a opečte rýži s bylinnou solí. Vymažte formu, dejte do ní rýži, proužky kapusty a okořeňte bylinnou solí, muškátem a bílým pepřem. Žampióny poduste na másle a dejte na zeleninu. Zapečte při 200°C a servírujte posypané nakrájenými lístky šalvěje.

Rýžové placičky s červenou řepou-zeleninou

4 porce

1 velká červená řepa, 160 g kulatozrnná rýže Natural, 80 g tvarohu, ½ polévkové lžíce olivového oleje, 200 ml piva, 160 g sýr, 50 g oliv bez pecky, 3 polévkové lžíce sezamu, ¼ čajové lžičky mořské soli, ½ čajové lžičky koriandru, ½ čajové lžičky papriky sladké, máslo

Omáčka: 150 g zakysané smetany, 3 polévkové lžíce sladké smetany, ½ čajové lžičky kopru, ¼ čajové lžičky mořské soli, 1 polévková lžíce sezamového oleje

Neloupanou červenou řepu přiveďte k varu a 20 – 30 minut nechejte vařit. Smíchejte rýži, tvaroh, olivový olej a pivo a nechejte 30 minut ležet. Olivy rozpulte a dohromady se sýrem a sezamem přidejte k odležené směsi s rýží. Okořeňte mořskou solí, koriandrem a paprikou. Rozpusťte na pánvi máslo a pomocí polévkové lžíce tvořte placičky a smažte. Pod pokličkou opečte rýžové placky na jedné straně dozlatova. Opatrně otočte a bez pokličky opečte na druhé straně (každá strana trvá asi 6 – 8 minut). Případně ještě přidejte trochu másla.

Zároveň se smažením ochlaďte řepu ve studené vodě a oloupejte. Nakrájejte na proužky. Zakysanou smetanu smíchejte se smetanou, koprem, mořskou solí a sezamovým olejem. Rýžové placky servírujte s proužky červené řepy a smetanovou omáčkou.

Více ...
Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
 RECEPTY Z KUKUŘIČNÝCH VÝROBKŮBIO

 

Krém z kukuřičné mouky s kompotem

5 lžic kukuřičné krupice Harmonie, ½ l vody, 1 lžíce sójového mléka Zajíc (nebo ovesného nápoje Isola Bio), třtinový cukr přírodní Harmonie (příp. Květový med Biolinie)

Do vařící vody sypeme pomalu kukuřičnou krupici a uvaříme ji (vaříme cca 30 minut). Hotovou ji rozmixujeme s kompotovaným ovocem, přisladíme, nalijeme do misek a ozdobíme zbylým ovocem z kompotu. Můžeme použít také čerstvé ovoce, které smícháme s jogurtem a nalijeme na kukuřičný krém.

Recept zaslala paní Hošková Marie z Dříteně – výherkyně v soutěži o Českou biokuchařku uveřejněné v měsíčníku BIO.

Polenta s houbami

hrnek kukuřičné krupice Harmonie (0,25 l), ½ l vody, kterou podle potřeby doléváme, talířek sušených nebo čerstvých hub, máslo, kmín, mořská sůl Biosal

Kukuřičnou krupici uvaříme v osolené vodě (vaříme cca 30 minut). Na másle podusíme houby, osolíme je a okmínujeme. Hotovou polentu dáme na talíř a na ni poklademe dušené houby.

Tip: houbovou polentu posypte strouhaným kozím sýrem – výborné!

Více ...
Vložil: TOK(Kristýnka 02/04) dne 20.6.2006| Bez komentářů | Přidej komentář | Poslat mailem
[<<Předchozích 20] Články 2130 z 31 [Dalších 1 >>] 
Technická podpora: na této adrese. (C) 1999-2011 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.