Re: Vánočka a vaječný koňak
Autorka se přiznává, že je z rodiny, kde se nikdy nic v polotovarech nebo "hotového" nekupovalo, takže skutečně považuje koupení vánočky za něco, za co by se měla málem stydět :o)))).
Na svou "obhajobu" bych uvedla, že bydlím ve starém domě (1600 a něco), kde zdi měří metr a jsou z kamene. Do zavedení ústředního topení tu bylo velmi "syrovo" a i moje maminka, která nechápala, jak mohu mít s kynutým těstěm nějaké potíže tu asi 3x pohořela..... Těsto prostě nekynulo a nekynulo.
Pravda pár let už máme ústřední topení a kynuté těsto třeba na pizzu dělám jak když bičem mrská, ale před vánočkou mám pořád jakýsi "respekt" :o)))).
Jinak vaječný koňak dělám podle
tohoto receptu. Ono je to s těmi vajíčky trochu problém. Je pravda, že nejvíce se salmonala "chytí" z vajec a drůbežího masa, ale není vyloučena ani z vepřového, rybího nebo třeba čokolády. Salmonely přežívají mráz (pouze se nemnoží), ale usmrtí je teplota nad 70° C po dobu cca 10 min, což si myslím je při šlehání žloutků splněno..... Pravda je, že tenhle "ajrkoňak" děláme už leta a nikdy nás nic nesklátilo.
Simča
PS - pro ostatní šeptám, že dělám doma i majonézu z celého vajíčka, které se přitom VŮBEC neokřeje. Asi jsem moc lehkomyslná, nevím. Pravda je, že to rodina ve zdraví přežívá....
Odpovědět