Re: Vánočka - jak na ni vyzrát...
Simčo, nepatřím rozhodně k extra kuchařkám a pekařkám, ale poté, co jsem před dvěma lety byla poprvé donucená upéct vánočku bez pomoci mojí mamky, a povedla se na výbornou, přestala jsem se před touto "vánoční královnou" klanět... Je pravda, že už po léta se v naší rodině peče vánočka v kameninové formě, takže odpadá pletení, nicméně na její chuti to neubere ani "ň" a troufám si tvrdit, že kdo ochutnal, nechtěl jinou... Už si ji v pohodě troufne upéct i můj manžel - a to je co říct!! ;o))
Fígl je v tom, že droždí se musí dát nakynout do vlažného mléka, kam přidáme trochu cukru - kyne např. na topení nebo na vychládající plotýnce el. sporáku, klidně i ve vlažné troubě nebo na teplých dvířkách od trouby...
Droždí nesmí být z ledničky, nutná je pokojová teplota. Pokud se toto dodrží a nakynutý základ se vmíchá do zbytku těsta, není možný, aby vánočka nenaskočila. A že jsem jí před těma dvěma lety k naskočení moc času nedala - potřebovala jsem ji mít rychle hotovou, abychom ji mohli ještě vlažnou sníst předvánoční návštěvě u přátel... ;o))
Odpovědět