29.10.2003 13:17:52 Sosan
Re: rakovina plic - statistika
Monty, rád bych znal nějakou studii, která prokazuje, že schválená E-čka v potravinách v používaných množstvích jsou škodlivá. Obávám se, že právě opak je pravdou - t.j. že se právě testují na to, že v používaných množstvích a koncentracích škodlivé následky nemají a jsou tedy paradoxně těmi zdravějšími složkami potravin, které alespoň z tohoto hlediska někdo testval a jeich následky zkoumal. Ostatní nežádoucí příměsi v potrvinách, které se ve složení neuvádějí, bývají prý často škodlivější než populární e-čka. (Samozřejmě pokud člověk není nějak speciálně nemocný, aby se musel nějaké konkrétní látce vyhýbat).
Co se týká škodlivosti ovzduší (oxidy dusíku a síry), podle studie monitorované Sysifem v 90-tých letech v pánevních oblastech je podstatně menší než se předpokládalo. Nejhorší vliv mají organické sloučeniny (jejichž koncentrace se ale běžně neměří). Kupodivu následkem ale nejsou nějaké rakoviny plic či něco podobného, ale mužská neplodnost. Zajímavá je ale závislost, že lidé žijící ve škodlivém prostředí (nebo doměle škodlivém) výrazně více kouří a pijí alkohol a v důsledku toho si ničí zdraví daleko víc než by způsobilo to samotné prostředí. Osobně si to vysvětluji jednak tím, že tam žije hodně cikánů a také tím, že hodně lidí uvažuje jako ty.
Odpovědět