29.6.2009 11:11:37 Gabriella, 2 děti
zdravé přesnídávky bez cukru
Naše maličká (19 měsíců) celou zimu vegetovala na přesnídávkách z naší zahrady: rozstrouhám na robotu na jemno vykrájená jablka i se slupkami (jdou použít i letní, naše malá snáší v pohodě že jsou kyselejší), hotové syrové pyré bez přidání čehokoli (bez vody, cukru, zahušťovadel) nandám do sklínek a zavařím na 20 minut. Drží úplně v pohodě, nekazí se.
Výbornou zkušenost mám s kombinací jablka - dýně. Dýně nám narostla na kompostu úplně bez práce, pak jsem ji oloupala, vyčistila semena, postrouhala na robotu stejně na jemno jako jablka a namíchala přesnídávky v poměru dva díly jablek, jeden díl dýně. Opět bez cukru a vody, drží bezvadně a chutnají mým dětem i miminu kamarádky.
Poslední takhle ozkoušenou bez cukru mám kombinaci dva díly jablek, jeden díl višní, přesnídávky se nekazí a malá je dlabe, nešklebí se že jsou kyselý ani se mi nikdy nijak neosypala (že by byly moc kyselý) a to je dost háklivá neb je atopik.
Případně se v zimě dají tyhle přesnídávky zjemnit jogurtem nebo třeba jimi ochutit ovesnou či rýžovou kaši. To uvařím jen vločky či rýži ve vodě, rozmixuju, doředím dle potřeby a ochutím přesnídávkou.
Anebo bych to třeba, kdyby to přeci jen dětem přišlo kyselejší, pokud jsou zvyklé že jim maminka jídlo maličko přislazuje, namíchala jednu přesnídávku, jeden pomačkanej banán, třeba ještě špetku jogurtu - byla by to dávka akorát pro dvě dětičky-dvojčátka, ale u nás doma se staší dcerce ani teď té menší do dvou let vůbec nesladí a nesolí a dlabou úplně v pohodě.
Odpovědět