Re: Dýně - kdy sklidit?
Nezralá dýně není jedovatá ani nekonzumovatelná, pouze ten vnitřek nemá takovou chuť jako by měl být a chuť je méně výrazná, vodovější. Jinak dýně může ještě dozrávat i měsíc při teplotě kolem 20 stupňů.
Postupně jí uschne šťopka, slupka se ještě trochu vybarví. Problémem je, že ani tak nebude mít dýně tu trvanlivost, kterou má v případě že na slunci dozraje k oranžové, tvrdé, voskové slupce. Takže doporučuji postupně zkonzumovat od těch méně zralých a ty správné si nechat na zimu. V případě, že by nějak zlobily, lze nakrouhat a zavařit do sklenic.

Jinak lehký mrazík dýni neuškodí, nedostane se přes tu šlupku, pokud by to mělo být déle trvající, tak je samozřejmě lepší sklidit. Lze na noc zakrýt celý záhon netkanou textílií, vyplatí se to v těchto dnech, kdy ráno už mrazík může přijít, ale přes den je ještě dostatek sluníčka a tepla, aby plody dozrály. Tam samozřejmě záleží na rostlině, která je vyživuje, pokud již samotná usychá, nebo zmrzne, tak není co řešit.
Odpovědět