15.2.2010 13:38:12 Shayla a 3 kluci
Re: Jak často zařazovat dětem do jídelníčku maso?
Já dávám od roka maso dvakrát týdně, po sobě, protože vařím na dva dny. Pokud nemá maso, někdy, když si vzpomenu, dostane žloutek, jinak jí třeba rýži, červenou čočku a nastrouhanou červenou řepu (vše vařené), je to sladké, ukrutně mu to chutná. A pak quinoa, červená čočka, nějaká zelenina. Občas, třeba dneska, dělám nějaké knedlíčky - brambory, pohanková mouka, vejce, špaldová celozrnná mouka. K tomu hokkaido. Když vařím maso, tak se zeleninou a bramborama, mixuju maso do hladka s trochou zeleniny a poleju tím ten zbytek. Přijde mi to tak stravitelnější.
Starší syn chodí do školky, strava je klasická školková (každý den maso, často ještě v kombinaci s mlíkem), je bledý a kruhy pod očima. Pokud si dá někdy nežrací den, tak kruhy pod očima zmizí......
Ad problém se železem - nevím, jestli je to až tak úplně problém konzumace kravského mlíka, ale cukru a bílé mouky stoprocentně. A k tomu nedostatek zeleniny.
Myslím si, že ty obavy z nekonzumace masa pramení z nevědomosti, co vlastně uvařit jiného a jak to připravit tak, aby to bylo dobré. Není nutné jíst místo masa jenom sóju. Nedá se vařit tak, že klasicky, jen místo masa dát třeba to sojové. Některá jídla jo, ale většinou to chce připravit z gruntu jinak.
Navíc jsem si všimla ve svém okolí, že lidi maso berou jako něco lepšího a jídlo bez masa jako něco podřadného a přes to nejede vlak

Odpovědět