Re: zdravé vánoční cukroví
já si letos na zdravé upravila perníčky
všem děsně chutnaj, už jsem musela dělat třetí várku, páč mi je tu všichni přes prvotní šklebení pak děsně rychle ujídají.
Perníčky
300g hladké mouky
300g celozrnné pšeničné bio jemně mlétá tu sem koupila v DM asi za 30Kč/kg
175g třtinového nerafinovaného cukru – koupila sem ho v hyperalbertu 63Kč za 1 kg (lepší moučka – já nesehnala, tak sem vyřešila tak, že rozpuštěné máslo jsem ještě teplé nalila na cukr a rozmíchala v mixéru, aby se rozpustil cukr)
150g rozpuštěného másla
3 celá vejce
½ sáčku koření do perníku (nejlepší je namíchat si doma, ale jinak výborné je od vitany)
3 lžíce medu (lepší tmavý)
1 kávová lžička sody
Ze surovin vymíchat těsto – já dělám v pekárně, těsto je dost tuhý a dlouho trvá než se ručně pořádně vypracuje. Kdyby to bylo náhodou moc řídké, protože jsou vejce větší, tak dosypat trochu mouky.
Dát do lednice minimálně do druhého dne odpočnout, když tam je déle, nic se neděje, nejdéle mám vyzkoušené 5 dní.
Těsto před vyvalováním necháme trošku povolit. Vyvalujeme na tenko, tak 3mm. Hodně nabyde. Vykrajíme tvary, které dáváme na pečící papír do plechu (nebo já peču na teflonové podložce) a ještě před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem (může se přidat trošku rumu na zředění, líp se to pak potírá). Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160°C horkovzduch do zlatova, je to za chvilečku, musí se hlídat a ještě horké sundat z plechu, aby neztvrdly, pozor jsou hodně měkké - křehké, takže dát na rovnou plochu vychladit, aby se nezdeformovaly.
Odpovědět