1.9.2011 11:25:14 Kapradina
Re: Co všechno s dětmi slavíte?
Jé Girili,
mohla bych také poprosit o e-mail.

Nebo Hilli. Děkuju!

Naoplátku ještě recept na koblížky.

Masopustní koblihy
1 kg polohrubé mouky
8 žloutků
10 dkg másla
citrónová kůra z ½ citrónu
přiměřeně rumu (cca 1dcl – raději víc, než méně)
1 vanilkový cukr
špetka soli
6 dkg droždí (+ cca ½ litru mléka + 2 lžičky cukru)
8 dkg cukru krupice
3 kostky 100% tuku nebo 1 litr oleje (na smažení)
Ohřejeme mléko na vlažno, přidáme 2 lžičky cukru a droždí, necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, žloutky, cukr, sůl, vanilkový cukr, citrónovou kůru, rozpuštěné máslo, rum a kvásek…..vypracujeme těsto a necháme 2 hodiny kynout na teplém místě.
Z vyváleného těsta (asi půl cm) vykrajujeme skleničkou kolečka. Na spodní kolečko dáme marmeládu, povidla, nutelu…. A horní kolečko kolem dokola prsty přitlačíme ke spodnímu, tím se zvětší a skleničkou znova celé vykrojíme. Tím se vrstvy dobře slepí a drží pohromadě. Koblihy skládáme na plech nebo vál a necháme ¾ hodiny kynout (v polovině času otočíme a necháme kynout i z druhé strany).
Já smažím v litinovém hrnci, který se dlouho rozehřívá a pak drží stálou teplotu, rozhodně je potřeba tuk rozehřívat velmi pomalu a smažit na malou teplotu pod pokličkou. Několik minut z každé strany. Rozhodně hlídat!!!!
Dobrou chuť!
Odpovědět