Jelikož jsem včera slíbila vložit recept na cukroví, které já mám nejradši (ale nestihla jsem to do večera), zakládám dnes tento recept jako nové téma - páč mě fakt potěší, když se s tím nebudu matlat sama

. Je to nejpracnější cukroví, které já osobně dělám (na mě je to až moc složité), ale výsledek stojí za to.
Nicméně - pokud se pro dordonetky některá z vás rozhodne, vězte, že je určitě neděláte naposledy

, příští rok si je totiž členové širokého okolí, kteří budou mít tu čest ochutnat, zase vyžádají

.
Jako odměnu pak přidávam i velice lehoučký a efektní recept na další vánoční cukroví - originál je z kandovaných třešní, já ale dávám sušené brusinky - chutná mi to totiž daleko víc


.
Přeji hodně zdaru!!!

Dordonetky
Těsto:
30 dkg hl. mouky
25 dkg másla (Hera)
10 dkg moučkového cukru
10 dkg mletých vlašských ořechů
Krém:
1 kopnzervu Salka vaříme v papiňáku 1 hodinu, necháme vychladnout a ušleháme s 1 máslem
Žloutková poleva:
2 žloutky, 100g moučkového cukru, 1 lžíce rumu
Žloutky utřeme s cukrem a rumem, až je poleva hladká a lesklá
Postup:
Vyválíme těsto a upečeme malá kolečka, která slepujeme 3 na sebe krémem – prostřední kolečko smočíme v rumu. Hotové „dortíčky“ obalíme v mletých vlašských ořeších. Nakonec povrch potřeme žloutkovou polevou.
Florentinky
70 g kandovaných třešní (sušených brusinek) pokrájených na malé kousky
200 g mandlových hoblin (plátků)
100 ml smetany na šlehání
50 g medu (2 lžíce)
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce hl. mouky
+ čokoládová poleva v pytlíku na ozdobení
Všechny ingredience (vyjma ovoce a mandlí) smícháme a necháme přejít varem, až vznikne tužší hmota. Odsuneme z plotny, necháme trochu vychladnout a poté přimícháme nakrájené ovoce + hobliny.
Lžičkou nebo rukama tvoříme malé hromádky, které pokládáme na pečící papír. Pečeme cca 20min na 170 st.C (až do růžova). Po vychladnutí pocákat čokoládovou polevou.
Originální recept je z kandovaných třešní - ty mi ale nechutnají, mnohem lepší je to ze sušených brusinek - tedy podle mne!

