22.12.2012 21:20:52 VIP
Re: Vánočka
Pár vychytávek: máslo nech rozpustit a vlažné - ne horké - vlij do důlku v mouce smíchané s cukrem. Do jiného důlku vyklop vajíčka, event. jen žloutky podle receptu a do dalšího nakynutý kvásek. Čím bude sladší, tím větší má tendenci se rozjet. Stejně tak čím víc bude uvnitř rozinek a mandlí - tak s mírou. Pokud těsto nehněteš v pekárně, tak ho jakoby plácej a nabírej vařečkou směrem k sobě - v míse - aby se do něj dostával vzduch, a tak dlouho, dokud se úplně přestane lepit. Nakynutí je extra důležité. Lépe více než méně. Nechat kynout tak hoďku, pak srazit, pak ještě tak 2x. Klidně se může nechat kynout i přes noc. Kynutí na mírně teplém místě! Klasika babiček byla mísa přikrytá utěrkou v peřinách. Pokud si nejsi jistá při pletení, udělej spodní prameny silnější. Hotovou vánočku nech ještě půl hoďky na plechu kynout. Pokud moc zlátne, pak přikryj během pečení alobalem.
Odpovědět