| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Vaření a pečení

27.12.2012 12:20:54 Alternativní kvočna

Re: Recept na skopové

posílala jsem pár receptů kamarádce, když si od nás brala skopové:

ŠAŠLIKY
Skopový hřbet očistíme od blan, nasekneme tak, aby se maso při pečení nesmršťovalo a nakrájíme na větší kostky. Rovněž očistíme a nakrájíme ledvinky či játra. Vše vložíme do nádoby, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli, (třeba i bylinky), lžičku octa nebo citrónové šťávy, promícháme a necháme (nejlépe přes noc) rozležet do chladna. Rozležené napichuje na rožeň (nebo špejle předem namočené do vody) střídavě maso, játra/ledvinky a cibuli (může se přidat i slanina)a opékáme nad žhavými uhlíky (ne nad plamenem!).

KEBABY
Očištěné tučnější maso z plecka nakrájíme na kousky a 2-3x umeleme s cibulí na masovém strojku (na 1kg masa 100g cibule). Přidáme sůl, pepř, podle chuti citrónovou štávu a 1-2 stroužky utřeného česneku (příp. bylinky). Dobře promícháme a necháme přes noc uležet v chladu. Ze směsi pak uválíme válečky, které napichujeme na rožeň (nebo vodou nasáknuté špejle) a opékáme nad žhavými uhlíky či na pánvi v rozpáleném oleji.

JEHNĚČÍ ŠPÍZY S OMÁČKOU CHARMOULA
Pro 4 osoby:
- 500g mletého jehněčího (na strojku umlít 2-3x)
- 1 cibuli
- 2 lžíce nasekaného zeleného koriandru
- sůl, drcený černý pepř
- Charmoula:
o - 1 chilli paprička
o 2 stroužky česneku
o ½ lžičky mletého římského kmínu
o 2 lžíce olivového oleje
Nejdříve si připravte charmoulu: očistěte chilli papričku, nasekejte ji na drobno, smíchejte s prolisovaným česnekem, římským kmínem a olejem.
Mleté maso přendejte do mísy, přidejte k němu nastrouhanou cibuli (já semelu na strojku společně s masem), zelený koriandr, sůl, pepř a 2/3 charmouly. Vše pořádně promíchejte a dejte do chladu rozležet. Špejle nasáklé vodou obalujte tak, aby vznikly tenké dlouhé válečky. Ty potřete zbylou charmoulou a grilujte asi 12 minut.

MEDOVÉ HARISSA KOFTE
Pro 4 osoby:
- 500g mletého jehněčího (na strojku umlít 2-3x)
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce nasekané čerstvé máty
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžičku mletého koriandru
- 1 lžičku mletého římského kmínu
- špetku drcené chilli papričky
- ½ lžičky soli
- 3 lžíce olivového oleje
Do větší mísy dejte najemno umleté maso, na drobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, mátu, med, rajský protlak, koriandr, římský kmín, chilli a sůl. Vše důkladně prohněťte. Navlhčené špejle obalujte kousky masové hmoty a vzniklé válečky pořádně přitiskněte. Naskládejte na potravinářskou fólii (či prostě na tác) zakryjte utěrkou a nechte v chladu rozležet. Před grilováním potřete špízy olivovým olejem a opékejte asi 15 minut.

SKOPOVÉ PEČENÉ NA ČESNEKU
1kg skopového hřbetu, plece nebo kýty
2-3 stroužky česneku
1 menší cibule
1 lžíce sádla
Sůl
Skopové zbavíme přebytečného tuku a potřeme česnekem utřeným se solí. Maso dáme do pekáče s rozehřátým tukem a nakrájenou cibulí a zprudka zapečeme. Pak teplotu snížíme, maso podlijeme a za stálého přelévání pečeme doměkka. Po upečení za šťávy slijeme vypečený lůj. Podáváme s opečenými nebo uvařenými bramborami a dušeným zelím. (Skvělý je i se špenátem).

SKOPOVÉ NA MAJORÁNCE
500-600g skopové plece nebo vykostěného krku
100g kořenové zeleniny
1 lžíce oleje
1 lžíce másla
1-2 cibule
1-2 stroužky česneku
1 lžíce hladké mouky
sůl, mletý pepř
1-2 lžičky majoránky
150ml smetany
Maso nakrájíme na kostky, vložíme do osolené vody a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme a vaříme téměř do měkka. Přidáme pokrájenou kořenovou zelenu a dovaříme. Maso z vývaru vyjmeme. Na oleji a másle zpěníme nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Ochutíme prolisovaným česnekem, pepřem, majoránkou, zalijeme vývarem z masa a zeleniny a nejméně 20 minut povaříme. Pak přilijeme smetanu, krátce prohřejeme a přecedíme na uvařené maso. Podáváme s rýží nebo různými noky.

JEHNĚČÍ S BYLINKAMI
- 800G jehněčího hřbetu
- 3 lžíce oleje
- sůl
- čerstvé bylinky (rozmarýna, šalvěj, yzop, máta…)
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce kečupu
Jehněčí maso potřeme pastou z části oleje, soli a nasekaných bylinek a necháme přes noc odležet. Potom dáme do pekáče se zbylým rozehřátým olejem a zprudka zapečeme. Snížíme teplotu, maso podlijeme a pečeme do měkka. Během pečení maso podle potřeby přeléváme vypečenou šťávou a podléváme. Upečené maso vyjmeme a nasekáme na jednotlivá žebírka. Do vypečené šťávy dáme máslo kečup a krátce prohřejeme.
Odpovědět
Průběh diskuze (3 názorů)
Téma: Recept na skopové Jepepa 27.12.2012 11:41
*Re: Recept na skopové Alternativní kvočna 27.12.2012 12:20
**Re: Recept na skopové Jepepa 27.12.2012 14:24

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.