4.1.2013 15:24:52 Theodora.1
Re: pomazánky z luštěnin- i pro dítě
200 g červené biočočky
5 lžic olivového oleje
3 stroužky česneku + na dochucení
1 cibule nakrájená na kostičky
1 mrkev, nastrouhaná na hrubém struhadle
kůra z jednoho biocitronu + štáva podle chuti
asi 15 třešňových rajčátek - nemusí být
2 hrsti čerstvé bazalky - nemusí být
1,5 lžičky mořské soli
1. Červenou čočku na cedníku několikrát propláchněte pod tekoucí vodou a nechte dobře okapat.
2. Na oleji orestujte cibuli a utřený česnek. Po chvíli přidejte mrkev i nastrouhanou citronovou kůru a za občasného míchání společně restujte. Dejte si vařit půl litru vody.
3. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku a společně opékejte asi pět minut. Občas promíchejte; podle potřeby můžete přidat trochu oleje tak, aby jím byla čočka obalená a nepřipalovala se.
4. Zalijte směs vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte patnáct až dvacet minut; občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a díky pravidelnému míchání získat ‚pomazánkovou‘ konzistenci i bez mixování.
5. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte najemno nakrájená rajčátka, bazalku, citronovou šťávu, sůl a utřený česnek podle chuti. A olivový olej se postará o to, aby pomazánka byla krásně krémová.
Vyzkoušená, úžasná, nejlepší na celozrnném pečivu.
Odpovědět