Re: Halušky
Tak halušky jsou buď
bramborové nebo
vaječné.
Pokud se dělají bramborové, jsou ze syrových brambor, hladké mouky (někdo ji míchá půl napůl s polohrubou) a bez vajec - pojítkem je škrob z brambor. Proto - pokud necháváte někdo nastrouhané brambory vykapat na cedníku - nechejte vykapanou vodu usadit, tekutinu napovrchu vylijte, ALE škrob, dole usazený vraťte k bramborám a zamíchejte. Kdo toto nedělá, pak se mu mohou snadno halušky rozvářet. Jsou-li brambory málo škrobové, je možné do těsta na kilo brambor přidat cca 1 lžíci Solamylu (což je br. škrob). Pokud už začnete zavářet a zjistíte, že se halušky rozvářejí, klidně ho ještě do těsta přimíchejte....
Jinak větší halušky a nazývají strapačky (já si dříve myslela, že z brambor jsou halušky a bez nich strapačky, ale poučila jsem se, že tomu tak není).
V některých částech Slovenska se těm bez brambor říká nokrle.
Ty z brambor jsou nejšastěji se zelím a bryndzou, ty vaječné se používají jako příloha ke gulášům či perkeltům.
Odpovědět