28.2.2013 8:35:22 Winky
Re: Omáčky k masu-tipy
nevím jak se to jmenuje, říkáme jí "čínská" (ale stejně dobře by se mohla jmenovat Jičínská, nemá to s čínou nic moc společného). Dělám ji teda spolu s masem, buď kuřecí horní stehna (event. i paličky), nebo klidně čisté krůtí maso ze stehna - velké jakoby gulášové kostky. Tak kilo dvacet, kilo a půl, nebo co se vejde do pekáče/hrnce. Maso obdělám na karamelu (tři lžíce oleje, do toho 2 lžíce cukru, míchat až zkaramelizuje, vhodit maso - bacha prská a fakt to pálí). Opeču z obou (ze všech) stran, zaleju horkou vodou. Vedle na pánvi si na trošce másla orestuju jarní cibulku (hodně) nebo pokud nemám tak normální cibuli a pórek, tři stroužky česneku, dvě mrkve nastrouhané nahrubo, kdo má rád zázvor tak trochu toho. Pak to přihodím k masu, osolím, trošku pepře, 5 lžic sladké sojové omáčky, a nechám dodělat maso (celkem asi hodinu). Pak už to jíme jak to je, ale dá se maso vyndat a omáčka projet mixérem na hladko, nám to chutná s kousky.
Taky jsem tuhle četla recept na cibulovou omáčku k hovězímu - fakt hora cibule, pomalu osmažit do sklovata (cca 20 minut), zalít vývarem, vařit, pak rozmixovat.... znělo to dobře, ale ještě jsem nezkoušela.
Odpovědět