18.3.2013 21:55:42 Elíláma
Re: Omacka s ryzi
Tak s rýží jsem teď dělala nejjednodušší věc, není to přímo omáčka, ale šťáva k rýži, dám skoro tolik cibule co masa na hrubo (tak osminky větší a čtvrtiny malých cibulí) do litinového pekáče, přidám jednu až dvě mrkve na velké kusy, pokmínuju a lehce posolím, vezmu maso (jde to i z porcovaného kuřete, paliček, stehenního plátky i paličky krůtí, prostě šťavnatější maso klidně s kostí, ne prso), posolím, položím na cibuli, posypu majoránkou, položím na maso lupínek másla (tak 10 gramů na kilo masa), nepodlévám a nechám péct 3-5 hodin (dle typu masa, kuře míň, nejdéle paličky od krůty) přikryté na cca 110-130°C. Maso pustí hafio šťávy, je do půlky ponořené, vylovím maso a rychle ho dogriluju na plechu 10 minut pokud má kůžičku. Šťávu s cibulí a mrkví liju na rýži, kterou tak jak je upražím na sádle/oleji a zaliju vroucí vodou v poměru 1:1,5 rýže a voda, vrazím do rýže celou cibuli s pěti hřebíčky zapíchanými do ní a sůl, přiklopím a nechám už jen dojít na horké plotně.
Odpovědět