4.4.2013 22:08:07 *Aida*
Re: Exotická polévka
Shorba Frik
Je to polevka ze Severni Afriky, nejvice se dela v Alzirsku, ale znaji ji i v Egypte a Tunisku. Frik je tvrda nasekana psenice, co se musi varit vic nez hodinu. V CR asi nesezenes, da se nahradit Bulgur psenici.
Ingredience: 1 stredni cibule, pul kg jehneciho (staci orezky s kostma) a nebo se to da i z kureciho, ale uz to neni originalni. Rajsky protlak cca 3 lzice, lzice sladke papriky, svazek cerstveho koriandru, spetka susene maty (da se i tak tretina sacku matoveho caje), sul a pepr, par lzic oleje. Serviruje se s cizrnou a citronem.
Do hrnce nahazeme maso, pokrajenou cibuli, papriku a protlak a osmahneme na oleji. Zalijeme vrouci vodou a pridame pul svazku pokrajeneho koriandru (davam tu pulku odspodu i s pokrajenymi stonky, rozvari se a ma to lepsi chut). Varime cca hodinu a pul az dve hodiny na uplne mirnem plameni, prikryte, pripadne dolijeme vodu. Pote pridame bulgur, druhou pulku koriandru, matu a osolime (nekdo soli na zacatku, ja tvrdim, ze maso je lepsi takhle). Bacha na ten bulgur, hodne to nabyde. Serviruje se to s cizrnou, ktera by se nemela varit, pokud je tedy z plechovky. Takze bud dam na misticku na stul a nebo soupnu do polevky a jen prohrivam. Podava se s chlebem a vymackava se do ni citron, takze jeste pokrajim a dam na stul i ten.
Polevka je uzasna druhy den, bohuzel ale ten bulgur se proste rozplizne a neni to ono. Takze pokud toho delam i na druhy den, tak nez tam dam bulgur, tak to rozdelim a druhy den dovaruju s koriandrem a matou etc. Manzel tvrdi, ze to nechape a nepozna rozdil...
Tahle polevka je tradicnim prvnim jidlem v postnim mesici Ramadanu, protoze ta psenice zasyti a dlouho uvolnuje energii. Mata je dobra na traveni.
Odpovědět