| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Hlavní : Vaření a pečení

21.6.2013 15:52:15 Papillon

Re: Pohoštění v horkých letních dnech

Berusko, nevim, jestli umis anglicky, tady je to pekne popsane.
http://www.davidlebovitz.com/2009/01/gougeres-french-cheese-puffs/
Je to odpalovane testo. S moukou ti neporadim, neziju v Cesku, ale asi polohruba? Treba nekdo poradi. Neni to tezke, ja je tedy na plech davam normalne lzickou, ale pytlikem to bude rychlejsi.

Gougères

About thirty bite-sized puffs

Two things to keep in mind when making these. One is that you should have all the ingredients ready to go before you start. Don’t let the water and butter boil away while you grate the cheese. Otherwise you’ll lose too much of the water. Second is to let the batter cool for a few minutes before adding the eggs so you don’t ‘cook’ them. Make sure when you stir in the eggs that you do it vigorously, and without stopping. I’m not a fan of extra dishes to wash, but the intrepid can put the dough in a food processor or use an electric mixer to add and mix the eggs in quickly.

If you don’t have a pastry bag with a plain tip, you can put the dough into a freezer bag, snip off a corner, and use that. Or simply use two spoons to portion and drop the dough onto the baking sheet. This recipe can easily be doubled.

1/2 cup (125ml) water
3 tablespoons (40g) butter, salted or unsalted, cut into cubes
1/4 teaspoon salt
big pinch of chile powder, or a few turns of freshly-ground black pepper
1/2 cup (70g) flour
2 large eggs
12 chives, finely-minced (or 1 to 2 teaspoons minced fresh thyme)
3/4 cup (about 3 ounces, 90g) grated cheese (See above for ideas)
1. Preheat the oven to 425F (220C.) Line a baking sheet with parchment paper or silicone baking mat.

2. Heat the water, butter, salt, and chile or pepper in a saucepan until the butter is melted.

3. Dump in the flour all at once and stir vigorously until the mixture pulls away from the sides into a smooth ball. Remove from heat and let rest two minutes.

4. Add the eggs, one at a time, stirring quickly to make sure the eggs don’t ‘cook.’ The batter will first appear lumpy, but after a minute or so, it will smooth out. (You can transfer the mixture to a bowl before adding to eggs to cool the dough, or do this step in a food processor or electric mixer, if you wish.)

5. Add about 3/4s of the grated cheese and the chives, and stir until well-mixed.

6. Scrape the mixture into a pastry bag fitted with a wide plain tip and pipe the dough into mounds, evenly-spaced apart, making each about the size of a small cherry tomato.

7. Top each puff with a bit of the remaining cheese, the pop the baking sheet in the oven.

8. Bake for 10 minutes, then turn the oven down to 375F (190C) and bake for an additional 20 to 25 minutes, until they’re completely golden brown.

For extra-crispy puffs, five minutes before they’re done, poke the side of each puff with a sharp knife to release the steam, and return to the oven to finish baking.
Odpovědět
Průběh diskuze (24 názorů)
Téma: Pohoštění v horkých letních dnech zuzini 21.6.2013 13:26
*Re: Pohoštění v horkých letních dnech neznámá 21.6.2013 13:32
**Re: Pohoštění v horkých letních dnec... neznámá 21.6.2013 13:33
*Re: Pohoštění v horkých letních dnech perko 21.6.2013 13:46
*Re: Pohoštění v horkých letních dnech HelenaPa 21.6.2013 13:49
**Re: Pohoštění v horkých letních dnec... Dee Dee+2 kluci 21.6.2013 14:21
*plněná chlazená zelenina Viola 21.6.2013 14:3
*Re: Pohoštění v horkých letních dnech ...neviditelná... 21.6.2013 14:5
**Re: Pohoštění v horkých letních dnec... Papillon 21.6.2013 14:8
***Re: Pohoštění v horkých letních dn... Papillon 21.6.2013 14:19
****Re: Pohoštění v horkých letních ... Papillon 21.6.2013 14:21
*****Re: Pohoštění v horkých letníc... angrešt 21.6.2013 14:31
*****Re: Pohoštění v horkých letníc... Beruška+J02A07T10 21.6.2013 15:11
******Re: Pohoštění v horkých letn... Papillon 21.6.2013 15:52
*******Re: Pohoštění v horkých le... angrešt 21.6.2013 16:23
********Re: Pohoštění v horkých ... Papillon 21.6.2013 16:30
*****Re: Pohoštění v horkých letníc... zuzini 21.6.2013 16:25
*Re: Pohoštění v horkých letních dnech angrešt 21.6.2013 14:28
*Re: Pohoštění v horkých letních dnech Beruška+J02A07T10 21.6.2013 15:8
*Re: Pohoštění v horkých letních dnech hankuba/Kubík06/Eliška09 21.6.2013 15:38
*Re: Pohoštění v horkých letních dnech zuzini 21.6.2013 16:23
*Re: Pohoštění v horkých letních dnech Simeona+3 21.6.2013 18:14
*Re: Pohoštění v horkých letních dnech Jarina75 21.6.2013 21:51
**Re: Pohoštění v horkých letních dnec... erika,2 děti 22.6.2013 13:26

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.