23.7.2013 23:32:42 Senedra
Re: Meruňková buchta
To já nedám dopustit na koláč z kynutého těsta:
Krájený koláč
Těsto:
400 g hladké mouky
100 g hrubé mouky
80 – 100 g tuku ( Hera, máslo…)
sůl
80 – 100 g moučkového cukru
1 vejce
asi 2 – 3 dl mléka
20 g droždí ( půlka kostičky)
vanilínový cukr
Navíc – hl. mouka na posypání válu, 1/2 vejce na potření
Mouku prosyjeme, smícháme se solí, cukrem, přidáme vejce a rozpuštěný tuk. Část mléka ohřejeme na teplotu 37°C, přidáme trochu cukru a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek, který pak přidáme k ostatním surovinám a vypracujeme těsto. Dle potřeby přidáme hl. mouku nebo mléko. Těsto je hotové, když se nelepí k míse a měchačce. Přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě necháme 45 – 60 minut kynout. Po vykynutí poprášíme vál hladkou moukou, těsto na něm ještě trochu zpracujeme a vyválíme plát, který přeneseme na vymazaný plech. Okraje přehneme a těsto poklademe ovocem. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Pečeme ve středně vyhřáté troubě zhruba 45 minut, během pečení potíráme okraje rozšlehaným vejcem.Podáváme po vychladnutí.
Náplň:
Asi 3/4 kg meruněk
1 tvaroh
1 vanička Lučiny bez příchutě
1 vanilinový cukr
1 vajíčko
trocha mléka
Meruňky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na osminky. Tvaroh a Lučinu rozmícháme s mlékem, cukrem a vajíčkem. Tuto hmotu rozetřeme po těstě a na ní nasypeme meruňky. Mohou být i nakyslé. Lze i trochu posypat krájenými mandlemi.
Drobenka:
70- 100 g másla nebo Hery
100 g cukru moučka
120 g hladké mouky
Cukr a mouku nasypeme do mísy a přidáme na kousky pokrájený tuk. Prsty nebo vidličkou rozmačkáme přísady, dle potřeby jednotlivé přidáme. Drobenkou posypeme celý koláč.
Když mám meruněk méně, tak udělám vohrnouše - z těsta udělám větší uličky, v dlani trochu rozplácnu, naskládám na plech, promažu máslem a doprostřed každé zamáčknu půlku meruňky ( nebo švestky) a posypu drobenkou. Je to vlastně něco mezi buchtou a koláčkem.
Odpovědět