Re: "lepší" buchta na plech
Ještě jednodušší a rychlejší je tahle paštika, která se nemusí vůbec péct, jenom se vlastně podusí na pánvi (játra jsou rychle hotová) a pak se projede tyčovým mixérem. Je to bleskově hotové, vynikající, dá se chuťově různě obměňovat.
1 kg jater (z menšího množství to skoro nemá cenu, ale z toho kila už je toho slušné množství) se očistí a nakrájí na menší kousky. Já to většinou dělám z kuřecích, ale dají se použít i jiná játra. Na pánev se dá trocha olivového oleje (cca 3 lžíce) a kousek másla, přidá se jemně sekaná cibule, pár stroužků česneku (plus minus 3) a trocha nějakých bylinek (tymián, rozmarýn, prostě podle chuti),chvilku se osmaží a pak se vloží játra. Opepří se, zatím nesolí. Minutku se opečou, zalejou se nějakou pálenkou nebo vínem (1 dl) a dusí, až se tekutina odpaří a játra jsou hotová. V té chvíli se může přidat ještě nějaké další ochucení (sekané ořechy či opražené mandle, sušené švestky nebo sušená rajčata, olivy, brusinky - podle chuti). Do horké směsi se přidá sůl, smetana (80 ml) a celá kostka másla - ta se tam rovnou rozpustí. Projede se tyčovým mixérem dohladka,dochutí se (sůl, pepř)a přesune se do nějaké nádobky - v ledničce vydrží tak týden, u nás se ale vždycky hned sní. Je to moc dobré, zvlášť na domácí kváskový chleba, má to konzistenci mazací játrové paštiky. My ji většinou děláme se sušenými brusinkami, které přidávám až v závěrečné fázi mixování, takže některé brusinky zůstanou skoro celé a dávají paštice fajn nasládlou příchuť a pěknou strukturu.
Odpovědět