Re: jídla vařená den dopředu
Pokud je to do krabiček do práce a holt to musí být zcela hotové k odnosu, tak asi cokoli, i když některé věci nebudou úplně dobré, hlavně brambory a pečená drůbež.
Pokud je tím myšlena úspora času druhý den, ovšem oběd se jí doma, je lepší chystat si to do stádia, že se to druhý den jen šupne do trouby(hrnce a dodělá se to bez další práce, ale přitom je to čerstvé.
navíc, pokud je to pro malé děti, tak tím spíš nejsou některé věci, které při ohřívání neprojdou varem , vhodné, jelikož doma se málokdy dá asprávně rychle vychladit a množí se v tom bakterie (což je často i příčinou toho, že "ohřívané chutná divně") - sice ne obvykle nějaké úplné divokosti, ale takové ty "šoufl typy".
Včera jsme tu popisovala příklad takové přípravy na kapustových závitcích. Ale stejně se dá večer předem do pekáčku v lednici naskládat cokoli jiného a druhý den to jen šoupnout do trouby a nechat dopéci a vůbec to nebude ubírat čas určený dětem. V troubě peču i třeba karbanátky a tak, nesmažím to na plotně.
Ohřívaná jsou opravdu dobrá taková ta gulášoidní jídla, je to jednak kvůli distribuci tekutiny a nevysychání, jednka proto, že se při ohřevu pořádně provaří.
Na přílohy je dobré si připravit večer, pokud to jde - např. namočit rýži, je pak vařená za chvilku.
Luštěniny je dobré uvařit jednou za čas ve velkém, pak si namrazit pytlíčky a luštěninové jídlo je pak ukrutná rychlovka.
polévky se dají bez problému dělat den předem, ale nedávat do nich věci, kterým dlouhý pobyt v chladnoucí tekutině a následný ohřev hodně ublíží - pažitku, petrželku, pórek, růžičkovovu kapustu, brokolici a zavářky typu knedlíčků a nudlí. Předvařit si polévku bez těchto věcí a druhý den to do ní jen zavařit, stejně se kvůli prohžátí na té plotně ocitne.
Odpovědět