Tak blbě děláš především to, že kupuješ v ČR filé.
To se nejen smrskává na polovinu - jednou jsem kostku filé rozmrazila a zůstala jen voda s kouskem slizu tak 3x3cm.
Pokud kupuju filé, pak v Německu.
Ale není problém nakoupit čerstvé ryby a upravit je velmi jednoduše.
V první řadě můžeš vařit rybí polévku, tzv. "knórovku"
Na to Ti stačí jakákoli mořská nebo sladkovodní ryba, klidně to zmíněné filé, které osmahneš na kostičky na másle, zaliješ vodou, přihodíš 3 hrsti (půl pytlíku) mražené zeleniny pod svíčkovou, pepř, nové koření, bobkový list a třeba saturejku, tymián, libeček... co Ti padne pod ruku.
Povaříš, rozmixuješ, zaleješ smetanou, přidáš na špičku nože muškátového květu a podáváš s osmaženou houskou nebo opečeným toustem.
Vylepšení: na talíři zasypat čerstvou petrželkou nebo šnytlíkem, nebo před dovařením přidat hrst mražených drobných krevetek.
Pstruh čerstvý (ideálně s hlavou a před podáváním lze obrat; má minimum kostí a jsou měkké):
omýt, nasolit, nakmínovat, do bříška přidat nějakou bylinku a kousek másla.
Půl napůl máslo a olej, pomalu opékat z každé strany cca 4-6 minut - dle velikosti pstruha, a pokud by se Ti to nezdálo, můžeš je nechat dojít deset minut v troubě.
Podávat k nim můžeš brambory a třeba studenou šnytlíkovou omáčku (řidší rozhuda z žervé a smetany)
Losos filety:
běžný trojobal + bramb. kaše a tatarka nebo třeba teplá omáčka ze smetany, koňaku a bylinek nebo smetany, vína a rozpuštěného sýra.
A všechny výše uvedené recepty můžeš dělat s různými rybami.
Pamatuj si, že u čerstvých ryb platí, že v jednoduchosti je síla - většinou je stačí osmahnout na másle, usmažit v trojobalu nebo třeba upéct na víně a zelenině
