Re: Domácí jahodová zmrzlina bez zmrzlinovače
Bezvadné je domácí semifreddo, to u nás v létě jede ve velkém a dá se donekonečna obměňovat a z jahod je taky skvělé. Pro dietáře to ale moc není, prostě poctivá smetanová zmrzlina. V hrnci nad párou se ušlehá 22 dkg cukru + 3 celá vejce + 2 žloutky (6-8 minut, až vznikne hustý krém). Nechá se vychladnout, mezitím si rozmixuju cca 20 dkg jahod. Nakonec ušlehám 1/2 l šlehačky a všechno se to opatrně promíchá dohromady. Chuť se doladí citronovou nebo limetkovou šťávou + případně i trochou strouhané kůry (někdy to dělám tak, že si šťávu předem svařím s trochou cukru nebo medu tak dlouho, až vznikne takový hustý sirup - koncentruje se chuť a redukuje se tekutina). Přidání alkoholu je taky fajn - v tomhle případě trocha bílého rumu (Havana) - cca 1-2 lžíce.
Množství zmrzliny, které vznikne, se rozhodně nedá sníst najednou, takže doporučuju rozdělit do menších nádobek a pak dát teprve mrazit.
Odpovědět