27.6.2014 19:19:04 Persepolis
Re: Bílé fazole-nejchutnější příprava
Bostonské pečené fazole
fazole suché......................................300g
cibule …............................................2 ks
česnek................................................2 stoužky
olej slunečnicový...............................1 lžice
uzené maso nebo šunka vcelku..........400g
rajčatové pyré …...............................100 ml
worcestrová omáčka..........................1 lžice
hořčice dijonská.................................1 lžice
pepř mletý
zlatý sirup(já používám med).............2 lžice
tmavý melasový cukr..........................4 lžice
sůl
masový vývar......................................200 ml
Fazole den předem namočíme do studené vody. V den přípravy je slijeme, zalijeme čerstvou vodou a předvaříme. Předvařené fazole nasypeme do hlubokého pekáčku nebo litinového kastrolu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Šunku nebo uzené nakrájíme na plátky o síle 1 cm a položíme je na fazole.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
V rendlíku rozpálíme olej a a opečeme na něm cibuli dosklovita, přidáme česnek a opékáme další 2 min. Přilijeme rajčatové pyré, worcestrovou omáčku, a zlatý sirup(nebo med). Přidáme hořčici, melasový cukr, pepř a osolíme. Přivedeme k varu a svaříme 5 minut. Touto omáčkou přelijeme fazole se šunkou v pekáčku, dolijeme vývarem, tak aby byla šunka těsně pod hladinou. Pekáček přiklopíme a dáme péct do trouby na 1 hodinu. Po hodině odklopíme a pečeme ještě zhruba 20 minut, aby pokrm zhoustl a povrch zezlátl.
Doufám, že se Angrešt nebude zlobit.

Odpovědět