3.8.2014 16:25:52 M a 2
Re: České jídlo bez cibule a česneku
Crohna mám už deset let a mě teda právě cibule a česnek nevadí, zato takové čili nebo pálivá paprika a pepř to bych na WC strávila 14dní :(. Taky zelí, paprik (takže zelí jako příloha nebo guláš) buď je domácího a malé množství nebo guláš vůbec, ono to bez toho koření není prostě ono. Ale třeba cizrna po boloňsku samo bez pepře je OK. Nebo zapečené těstoviny dávám - mleté maso, tymián, sůl, sladkou papriku, maso dělám na cibulce, ale být nemusí. A balíček těstovin. Pak smíchat, dát do mísy, zalít smetanou a sýrem, upéct.
Dej bacha co přesně můžou, rozdrážděnej Crohn není jen o cibuli nebo česneku! Ale povětšinou o dráždivých a ostrých jídleche a proto nevařím téměř českou kuchyni, protože v drtivé většině začne recept přidejte sůl a pepř... no a to jsem skončila a bez toho pepře (nebo obecně ostrého koření) ty jídla jsou blafy.
Proto jím často jídla třeba s rajčatovým protlakem (bacha na kečup - pepř) který výborně docuhtí do sladka a má to "chuť" i bez pepře. Řízky a br. kaše jsou super, neškodné. Rizoto (rýže je dobře a lehce stravitelná) se sladkou paprikou, kousky zeleniny a kuřecího masa, se sýrem je ok.
Jahelník - obecně jídla na sladko, nedává se tam ostré koření a jáhly jsou lehce stravitelné. Kdysi jsem jeden špatný čas jedla palačinky - sladé bylo dochucené. Nesladké jsem nemohla dochutit ničím, protože jsme byli zvyklé na klasické sůl a pepř. :D A bez toho to prostě nikdy tak nevychutíš... je to pak divné, nezvyklé, hnusné....
Nebo dobrý je třeba smažený květák, smažený sýr, hranolky...pokud je to návštěva, tím je neurazíš, nebude jim z toho blbě (pokud jim nedělá problém smažené, i pak to jde smažit v troubě s minimem oleje) a bramborová kaše. Je to pochoutka, nejde tam pepř.
Jako pro crohnaře párky na večeři to nee, je v párkách kupa koření většinou pepř :(.
Zeleniny jak kdo může...ale takové to klasické rajče, paprika, okurka nakrájet...já už teď můžu, ale kdysi jsem loupala i rajčata. Vláknina je těžko stravitelná, drsná.
Musí ti oni přesně říct na tvůj jídelníček co z toho jim nedělá problém a co ano, u crohnařů je to u každého jiné...mě třeba vadí nyní jen ostré koření a moc třeba zelí nebo papriky nebo tak. Ale ve špatných dobách jsem jedla br. kaši pokapanou citronem a s pokrájenou šunkou...dlooouho, protože mi z toho bylo méně špatně než z ostatního jídla. Jo a ještě kuřecí vývar s nudlemi, samozřejmě pouze sůl a koření Vegi vegi, které obsahuje jen sušenou zeleninu a ne glutamát a extrakt z koření, kde je pepř...
Normálnímu člověku to ani nepříjde, ale nesmím třeba masox a tak... já to už ted umím vycitovat, umím ti uvařit baštu se se všichni oblížou a nebude v ní pepř, ale chtělo to deset let vychytávat :)
Odpovědět