Re: Citronový krém k plnění
Ahoj
není sice běžné věnečky plnit citrónovým krémem, ale ty víš co chceš mít. Takže ten recept:
Spotřeba:
2 citróny, 100g cukru krupice, 3 velká vejce, 100g másla
Postup:
Z citrónů ostrouhám žlutou kůru (bez bílé vrstvy - ta je hořká), vymačkám z jednoho citronu šťávu a oboje vložím do rendlíku. Přisypu cukr a na mírném (mám elektriku, tak na 3. max. 4. stupeň) sporáku zahřívám a míchám, až se cukr úplně rozpustí. Odstavím, nechám zchladnout tak, aby to na prstě nepálilo. V hrnku prošlehám vejce - jen mírně, není třeba "do pěny" - a vliji k vychladlému citronovému sirupu. Smícháme a vrátím na mírnou plotnu (nebo možná pro začínající kuchařky radím dát do vodní lázně, aby se to nechytlo) a za pilného šlehání zahřívám do zhoustnutí - trvá to více, než 10 minut, tak se obrň trpělivostí. Pak odstavím, trochu nechám zchladnout a po kouskách tam házím máslo a vymíchám, až se to spojí.
Může se použít hned po vychladnutí, nebo (a nebo to, co zbyde) se dá dát do vypařené sklenky, zavřít, otočit víčkem dolů a dát do ledničky. Vydrží i 2 týdny.
Odpovědět