Re: Vaříte polévky?
S tloustnutím a polévkami je to trochu složitější, ale určitý reálný základ v tom je. Jedním ze signálů sytosti jsou receptory ve stěně žaludku, které registrují rozepětí žaludeční stěny. A jídla, která obsahují navázanou vodu (včetně hustších polévek, ale i dušených šťavnatých jídel), rozpínají žaludek víc, než jídla stejné kalorické hodnoty, ale bez té navázané vody. A odlišné je i to, když se "suché" jídl ozapije vodou zvlášť, protože na vnitřní kurvatuře žaludku jsou takové slizniční rýhy, kterými tekutina protéká "zkratkou" rychleji, než se tráví pevná potrava v žaludku, takže pouhé napití to jídlo "objede" a stěnu žaludku příliš nerozepne. Proto je rozdíl mezi pocitem sytosti při snědení krajíce chleba zapitého sklenicí vody a po snědení chlebové polévky ze stejného mnnožství chleba.
Ale - jsou i jiné signály sytosti (třeba hladina glykemie), tento samozřejmě není jediný. Takže to není jediná cesta, ovšem určitý podíl polévkám v tomto směru nelze upřít.
Odpovědět