5.7.2015 12:23:08 Filip Tesař
Re: Recept na játrovou omáčku
Kuřecí nebo vepřový? Namátkou:
Kuřecí:
http://www.coolinarika.com/recept/pileca-jetra-na-umak-8211-nis-spesl/
Na trochu oleje osmahnout cibuli do poloměkka.
Zatímco se dusí, pomalu krájet jatýrka na kousky a jak je krájíte, postupně přihazujte k napůl osmahlý cibulce.
Pak za stálýho míchání smažit, dokud nejsou měkký, přidat sůl, pepř a malou lžičku vegety a lžičku petrželky.
Ve vodě rozmíchat kvedlačkou mouku a postupně dolévat do hrnce do požadovaný hustoty, ať to krapet projde varem a můžete podávat.
Vepřový:
http://www.coolinarika.com/recept/svinjska-jetra-malo-drugacije/ - to máš i s obrázkama:
Vepřový játra nakrájet na tenký proužky, slaninu nakrájet na menší kousky, cibuli nadrobno, polívkovou kostku svařit v 0,6 l vody, aby byl polívkovej základ.
Do rozpálenýho sádla hodit cibuli, posolit a dusit, dokud trochu nezměkne, potom přidat nakrájenou slaninu.
Když se slanina s cibulí trochu osmahnout, do nádoby přidat na proužky nakrájený játra a všechno dohromady, za občasnýho míchání ještě 8-10 minut dusit.
Vyndat osmahnutá proužky jater na talíř, do vysmahnutýho přidat mouku a krátce osmahnout a zalejt trochou polívkovýho základu.
Pak přidat rajskej protlak a sójovku, promíchat, zalejt zbytkem polívkovýho základu a nechat několik minut provařit.
Vrátit do nádoby játra, promíchat a ještě deset minut vařit. Před koncem okořenit cayennským pepřem a kurkumou.
Bohužel, je to srbsky/chorvatsky, ale jinak jsou tyhle stránky špička… Balkánskej „Babica“ – ale chutnej (u nás je to spíš protimluv), svý si najde každej, tradiční, moderní, mezinárodní kuchyně (včetně tradiční český!!!), jinak to má srbskou, bosenskou, chorvatskou, makedonskou verzi, snadný vyhledávání, z různejch receptů jsou tam udělaný e-knihy…
Odpovědět