Re: Čím nahradit citronovou kůru?
Kůra citronů vypěstovaných v EU se ošetřuje vosky a pryskyřicemi, bifenyl se už léta nepoužívá, tne může být na citronech přivezených odjinud než z EU. Vosky jsou netoxické, omytí vroucí vodou je prakticky odstraní. 
Bio citrony jsou daleko častšji napadeny plísněmi, jejichž mykotoxiny jsou mnohem toxičtější než to protiplísňové ošetření. 
Šťáva kůru nenahradí, má nízký obsah limonenu. 
V sezoně evropských citronů (ca únor) se i k nám dovážení čerstvé neošetřené citrony ze Středomoří (bývají dražší, mají listy a trny a v zelinářství řeknou, že jsou to ony) - ty si nakoupím, z nich udělám marmelády, kanduju je, naložím do soli... a taky zmrazím ostrouhanou kůru. No a ta je pak cajk. 
Když dojde, nemám problém s použitím kůry z normálního kupovaného citronu, ktrerý umyju vroucí vodou,  pouze v létě se tomu snažím vyhnout, to opravdu evropské citrony nejsou v regálech, jsou většinou latinoamerické a ty nemusjí mít ten vosk. 
Esenciální olej vyrobený z kůry by použít klidně šel, ale pokud není jasně deklarovaný pro potravinářské účely, tak může být ošetřenější než citrony v regále. 
Odpovědět