Re: Cheesecake
Cheesecake je velmi starý moučník. V antickém Řecku se používal jako svatební koláč, sýr do něho opoužívaný byl zřejmě blízký dnešnímu tvarohu. Sladil se medem. Přes antický Řím (kde do něj přidali vejce) se dostal do většiny Evropy a hodně nabyl na významu v Británii. Ale své varianty má i v jiných evropských zemích, celkem známé jsou např. německé či italské. Tvrdit, že do cheesecake jako obecného moučníku lze dát pouze jeden jediný typ sýra, je nesmyslné, i když to trochu patří k tuzemskému „foodie bontonu“.
Konkrétní typ krémového sýra, na němž se leckdo rád točí, je kruciální pouze pro odrůdu cheesecake, tedy pro New York Style Cheesecake. Pokud někdo neoznačí svůj cheesecake takto specificky (protože specifickým označením už dává najevo, že jsou určité ingredience, které tam patří a nepatří, existuje určitý přinejmenším restaurační úzus), tak je na něm, jaký konkrétní sýr použije. Bude-li v tom sýr, bude to cheesecake. Bez ohledu na to, jaký sýr to bude.
Existují i další typy cheesecake nesoucí konkrétní označení s určitou relativně „závaznou“ recepturou, jak otřeba Torta ricotta, Japanese cotton Soft Cheesecake apod. A tam pak zase patř íurčitý konkrétní sýr.
Ale cheesecake bez atributů je cheesecake bez určeného typu sýra. A ano, klidně z tvarohu, protože tvaroh je druh sýra.
Philadelphii používám nerada, není příliš kvalitní, obsahuje stabilizátory, takže u nás by se takřka nemohla ani jmenovat sýr, spíš sýrový výrobek. Tvaroh je kvalitou rozhodně výše, ale na cheesecake je poněkud málo tučný.
Odpovědět