27.11.2019 19:25:33 Koliha velká
Re: Bezmasá jídla pro zarytého masožravce.
Vynechte ty smažáky a hlavně hermelíny, zrající plesnivé sýry jsou při dietě u dny stejně nevhodný jako vnitřnosti nebo maso...
Tak manžel by neměl hlavně zvěřinu a drůbež (mladou, jako kuře nebo kohoutka), třeba krůta nebo slepice je občas dovolená, může se taky králík. Hovězí či konina je z pohledu dny dietnější než drůbež. Ryby taky, ale ne ty konzervované a nakládané (matesy, očka apod.). Já jsem naprostý masožrout, ale protože maso prostě nenakoupím, míváme často bezmasé. Manžel má rád kuskus se zeleninou (jakoukoliv, hlavně rajčata, avokádo a rukola), quinou (jako salát nebo zavářka do polévky). Oblíbené jsou u nás husté zeleninové polévky, často atypické (s tou quinoou, ze sladkých brambor, fenyklová apod.). Dělám těstoviny nebo gnocchi, bramborové nebo ricottové (mouka, ricotta a vejce), Italové je podávají přelité jen máslem a šalvějí nebo bazalkou (trocha parmezánu nezaškodí, ale u dny s ní opatrně). Jinak sýrová, houbová (taky napřed zkusit!), zeleninová omáčka (něco jako ratatouille, žádné vejce nebo šunka). Luštěniny jsou u dny středně rizikové, já je mám ráda, ráda vařím třeba z červené čočky jídlo typu dhál, s římským kmínem, lístky koriandru či kokosovým mlékem to získá úplně jiné proporce a je hodně syté. Sýry bych zkusila spíš halloumi na grilování nebo zapékání, určitě ne hermelín nebo nivu.
Odpovědět