17.6.2021 15:42:14 Vítr z hor
Re: Ryba do sushi - syrová ?
"Bezpečně poznám zkaženou krevetu na ledu."
Tahle sebejistota je od začátku špatně. V ČR, tedy kdekoli daleko od moře, jsou krevety nejisté a nelze očekávat, že půjde spolehlivě rozeznat, jestli jsou bezpečně OK. V mém nejbližším okolí jsou lidé původem z asi největší krevetářské velmoci světa, vědí všechno možné o chovu, nákupu, anatomii a úpravě krevet. I jednoho z nich jsem vezla do té nemocnice. Snědla jsem s nimi neskutečné množství krevet, občas to holt nevyjde (a je třeba s tím počítat a včas zareagovat na příznaky).
Jediné bezpečné jsou u nás škeble (předpokládám, že nám je sem nevozí nažrané toxickými řasami). U ostatních ryb a plodů se dá problémům aspoň částečně předcházet (tepelnou úpravou, citronem, přemražením...elimitací podezřelých kusů atd.).
Odpovědět