Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| 10.5Libik12 | 31046 |
|
|
17.12.2009 0:24:55
Mili, já si myslím, že teorie o vyrovnání se se skutečností budou různé a také dobové.
Moje tchyně se vyrovnala se smrtí dcery (leukemie, 5 let) zcela jiným způsobem a to na základě vědeckých poznatků z oboru, z něhož má doktorát.Pravda, bylo to před mnoha lety. Třeba to za nekolik let bude zase jiné. Mně celé 3 roky, co je tento příběh mementem Rodiny, mrazí, moje dcera je o pár měsíců mladší než tvoje. Přesto váhám, jestli ti tvoje přesvědčení o tom "jak milovat děťátko odjinud" přináší úlevu. Přeju ti hodně štěstí. |
| Eva&spol. | 99751 |
|
|
16.12.2009 21:25:39
Mili, máš můj hluboký obdiv za to, jaká jsi. To, jak o životě přemýšlíš, jak ho žiješ.
![]() |
| Estel (2 děti) | 46391 |
|
|
16.12.2009 21:09:22
Milá Mili, máš dar umění říct v pravou chvíli to, co je třeba.
![]() ![]() Díky za to, že jsi a díky za to, že píšeš ![]() |
| Mili+5 | 20018 |
|
|
16.12.2009 20:38:21
Ráda bych dodala pro další pozůstalé maminky, aby je zbytečně nezraňovaly některé zde uvedené názory, které podle mě a podle toho, co jsem se o truchlení pozůstalých rodičů dozvěděla od odborníků, plynout z jednoho dost rozšířeného předsudku, který dost otravuje život pozůstalým maminkám. Totiž že vyrovnat se se smrtí dítěte znamená přestat o něm mluvit, přestat na něj myslet a prostě nechat to všechno za sebou v minulosti a zbavit se vší bolesti s tím spojené. Někdo dospěje i k takovému řešení a pak je to v pořádku, ale co znám maminky, tak je to spíš výjimka. Ve skutečnosti maminky chtějí a potřebují o svých dětech mluvit a vzpomínat na ně a zachovat si je v srdci i mnoho let po jejich smrti a nemá to nic společného s vyrovnáváním se s touto smrtí, to vyrovnání totiž není o zbavení se bolesti a odříznutí se od dítěte, ale v naučení se žít s touto bolestí tak, aby nebránila dalšimu prožívání života co nejvíce naplno a prožívání nových věcí a radostí. Pokud maminka dokáže žít dál, prožívat nové věci a nové radosti, tak se vyrovnává se smrtí dítěte dobře a nijak na tom nemění, že občas vzpomíná, mluví o svém dítěti, pláče.
Jak říkala Martina v reportáži ve Střepinách, ze začátku se maminky často ptají, jak dlouho to bude trvat, kdy to konečně přebolí, jenže ono to nepřebolí, je to na celý život. Sama si pamatuji, že jsem ze začátku taky čekala na okamžik, kdy už to nebude tak bolet, kdy to začne být jako dřív a ono to přitom bylo pořád horší. Velký krok směrem k vyrovnání se se smrtí dítěte bylo právě to, když jsem přijala, že už to nikdy nebude jako dřív a že to nepřebolí, ale že je třeba naučit se s tou bolestí žít tak, aby přestala bránit prožívání nových radostí, tohle si přiznat a uvědomit znamenalo pro mě najít cestu z do té doby bezvýchodné situace. Bohužel představa mnoha lidí z okolí, že je nutné přestat o tom mluvit a vůbec na dítě myslet, dost komplikuje život pozůstalé matce, protože se cítí pod tlakem, že by měla, ale nemůže. Stejně zcestná je další představa, že bolest zmizí zásahem odborníka, tím neříkám, že není dobře vyhledat jeho pomoc, ale ani odborník nemá kouzelnou hůlčičku, která zbaví člověka takové bolesti, pomůže vám právě jen v tom naučit se žít s bolestí tak, aby jste mohly vést dobrý život s novými radostmi. Takže maminky nemusíme přestat milovat své děti, nemusíme na ně přestat myslet, nemusíme přestat vzpomínat, to není cílem, ke kterému směřujeme. Cílem je žít dál naplněný život, najít nové radosti, nové nebo i staronové úkoly, věnovat se těm, kteří tady zůstali a přitom vzpomínat na své děti, milovat je a mluvit o nich, když to potřebujeme, ony totiž nepřestaly být našimi dětmi. ![]() |
| ..maya.. | 86852 |
|
|
16.12.2009 20:03:44
ahojky,
Mili, u nás se dává talířek a prostírání na stůl, zapaluje se svíčka... |
| Andy +3 (22, 19, 16) |
| • |
16.12.2009 15:24:47
Mili,
občas jsem narazila na Váš příběh, je to moc smutné. Asi Vám nedovedu poradit, ale můžu Vám popsat svou zkušenost s odchodem vzácné bytosti. Bude to už 10 let, co mi umřela maminka, měla chronickou lymfatickou leukemii a byla poměrně mladá, 55 let. Jejím přáním bylo, abychom ji nechali rozptýlit a hlavně, abychom nechodili na hřbitov. Tohle si přála a my to přání respektujeme. 10 let je dlouhá doba a i když nemáme žádné rituály, kdykoli se se sestrou navštívíme, vždycky si o ní povídáme. S tatínkem to nelze a ani s jinými členy rodiny. Myslím si, že byste potřebovala někoho, kohokoli, kdo by Vám naslouchal, komu byste mohla všechno říct, jaké by to bylo kdyby a taky co Vám její odchod přinesl (vím, zní to divně)... všechno to, co máte v srdci. Každý člověk zpracovává ztrátu blízkého po svém a lidí, kteří o tom z různých důvodů nejsou schopni mluvit nahlas asi mnohem víc, než těch, kteří mluvit potřebují. Ani jeden z těch způsobů vyrovnávání se se ztrátou není špatný jen jiný. Myslím, že pro Vaše chlapy je mluvení o tom stejně trýznivé, jako pro Vás mlčení. Přála bych Vám, abyste si mohla povídat aspoň s manželem, ale ze zkušenosti vím, že muži na to prostě nejsou. Držte se! Přeji krásné Vánoce a vězte, že místo u Vás Milenka má, i když o ní nebudete mluvit. |
| Aneka_ | 43113 |
|
|
16.12.2009 14:09:48
Nikdy jsem neměla potřebu zde cokoli psát a už vůbec bych neměla odvahu soudít tvé stavy i myšlenkové pochody.
Nyní jsem ti ale chtěla napsat, že kašli na Manky s Cipísky i Jendy a to už je proto, že neví(Manka) o čem píše, když dokáže napsat pitomost, jako "smířili se s tím". Neví ani jedna z nich, stejně jako já, jaké je to ztratit dítě. Máme štěstí. Nikdy se člověk nemůže smířit se ztrátou dítěte a kdo neví, co to je za hrůzu a bolest, neměl by o tom mluvit a už vůbec né soudit, či nedejbože radit. Máš právo se v tom utápět, máš právo se chovat iracionálně, máš právo v sobě i ten žal živit máš právo dělat cokoli, co ti byť jen trochu pomáhá. Mili, nenechej si podobnými vnucovat údajně správné chování, jednání a vystupování, nenechej se nikým, kdo ti říká, jak by jsi se měla chovat,zviklat. Nenechej se nikým více zraňovat. Lidi jsou zlí a umí být zlí. Je to lidská vlastnost. Mili, je úplně jedno, jak moc živíš svůj žal, jak moc jednáš iracionálně, pokud ti to dodává sílu a chuť jít dál,je to v pořádku. Každý si svou bolest prožívá po svém a každý se s tím vypořádává jinak a není žádná míra, kdy je to dobře a kdy už ne. Rituály ti pomohou, vzpomínky také. Přeji ti a vlastně Vám všem pěkné svátky a to i přesto, že jistě budou plné vzpomínek. ![]() |
| Jenda00 | 78044 |
|
|
16.12.2009 13:56:20
víš a psala jsem ti to tady už jednou, že mám podobný (ne stejný názor !) jako Manka, přesto souhlasím s tím, že nějaký rituál by v rodině zavedený být měl. Třeba jak psala Xena, ten talířek Milence na vánoční stůl nachystat, to se mi moc líbilo, je to krásné vyjádření . Tvou rodinu chápu, sama jsem taky taková, i když se snažím. Přeju Tobě i celé rodince krásné vánoce, hezky si to společně užijte a když oni mají bolení z toho koukat se na fotečky Milenky, dej je sem, psala jsem ti nedávno...je moc krásná !
|
| Veruka | 98039 |
|
|
16.12.2009 12:45:29
Mně tatínek zemřel před více než 7 lety a bolí to hrozně doteď. Doma se o něm nemluví. Mili, znám Tvůj příběh a je mi moc smutno, když "Tě čtu", ale Milenka se má teď o moc lépe a je s Tebou, v srdíčku. Se mnou tatínek taky je. Možná to vidím z té druhé strany - možná Tvoje rodina nezapomněla ani se nesmířila, ale vzpomínky na Milenku prostě potlačili. Věděli, jak neskutečně to bolelo a stále občas bolí, a té bolesti se bojí. Myslím si to, protože to mám taky tak. Nedokážu o tatínkovi promluvit aniž bych propukla v pláč, takže se hovoru o něm záměrně vyhýbám. Ani s maminkou o něm nikdy nemluvíme, prostě děláme jakoby nikdy neexistoval. Ale stejně mě to někdy dožene. Sedím, brečím, vzpomínám...ale jen sama. Nedovedu si představit, že by mě někdo nutil dělat výše zmíněné "rituály", ještě k tomu ve skupině, byť se členy rodiny. Vzpomínám, ale sama. Pokud Ti to pomůže, opravdu si nějaký takový zvyk vypěstuj, třeba se jdi na Štědrý den sama na chvíli projít, popovídat si s Milenkou...ale svou rodinu do toho nutit nemůžeš a asi bys ani neměla...
|
| Mili+5 | 20018 |
|
|
16.12.2009 12:07:43
Sabi díky, Střepiny jsem viděla, maminky, co tam mluvily osobně znám, jsou opravdu obdivuhodné.
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.