Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Mili+5 | 20018 |
|
|
16.12.2009 12:05:43
Manko, myslím, že to vnímáš příliš podle sebe, důvodů, proč o tom nechtějí mluvit, může být mnoho a moje rodina funguje dost demokraticky, takže můj muž i moji kluci by se určitě ozvali, kdybych je nutila k něčemu, co by jim vadilo. Osobně si myslím, že spíš nevědí, jak o tom mluvit, cítí určitou trapnost, to je pravda a proto jsem mluvila o vytvoření nějakého rituálu, zatím žádný nemáme a nikdy jsem jim žádný nenutila.
Já sama své osobní a naprosto intimní rituály mám a jsou čistě soukromé, snad bych při nich ani nikoho nechtěla, kromě Boha a Milenky.![]() Vytvořit nějaký rituál přijatelný pro všechny je prastará moudrost, jak vyjádřit určité zásadní věci, pokud ho všichni přijmou, tak právě zbavuje pocitů trapnosti z bezradnosti, rituál může určité věci vyjádřit i beze slov. Přemýšlím o vytvoření toho rituálu ne kvůli sobě, ale právě že by to mohlo pomoci jim. Samozřejmě to nejprve navrhnu a budou se k tomu moci vyjádřit, nejprve o tom promluvím s manželem a pak s kluky, nakonec můžeme to zkusit a uvidíme, třeba to bude vyhovovat a třeba ne, já nejsem žádný nutič a pokud uvidím, že to nefunguje, nemám důvod na tom trvat. |
| Sabina, 1dcera | 96925 |
|
|
16.12.2009 11:52:14
Ahoj Mili, je mi moc líto jak se cítíš, vím že se blíží den, kdy ti Milenka odešla do nebíčka a je to pro tebe moc těžké, ještě ty blížící se vánoce to umocňují. Posílám odkaz na střepiny, kde píšou jak se cítí maminky zemřelých dětiček, a že mají potřebu o nich mluvit. A potřebují mít někoho, komu budou moci říct své pocity. Posílám veliké objetí
![]() http://archiv.nova.cz/multimedia/strepiny-13-12-2009.html?s=0 |
| Manka+Cipísek | 100730 |
|
|
16.12.2009 11:49:38
Víš, právě proto, že každý jsme jiný, a právě proto že já patřím mezi ty co neumí a nechtějí o svých problémech mluvit veřejně, právě proto se snáz vcítím do role lidí kolem tebe a možná narozdíl od tebe si dovedu představit jak se cítí trapně a NEVÍ jak by se měli zachovat.
Projela jsem i tvoje staré témata a stěžuješ si, jak tě rodina nepodporuje ve tvém vzpomínání. Pro ně to může být znovu bolestné. Víš, oni to mohou cítit tak jako když znovu vrazíš nůž do téměř zahojené rány. Napadlo tě to někdy? |
| Mili+5 | 20018 |
|
|
16.12.2009 11:18:46
Ještě malou poznámku k tomu zbavování bolesti, chápu, že tohle není snadné si představit, ale ona ta bolest je spojená s tím dítětem, takže zbavit se jí úplně je jako se zbavit toho dítěte, lásky k němu a to skutečně nechci, rodiče obvykle nepřetrhávají citové vazby k zemřelému dítěti a ta bolest k tomu jaksi patří. Jde spíš o to, aby nebránila v dalším životě a to si myslím, že u mě nebrání a když někdy brání, potřebuji to ventilovat, aby bránit zase přestala.
|
| Mili+5 | 20018 |
|
|
16.12.2009 10:48:58
Lidi mají různé potřeby, ano lidi mi vyjádří lítost a soucit a mě to uleví, zvlášť uleví, když vidím určité porozumění, někdo to tak nechce, ale těch, co to mají stejně, je hodně. Maminky chtějí mluvit o svých zemřelých dětech, to je velká pravda, znám snad jen jednu maminku, která řekla, že o tom mluvit nechce a mnoho těch, které chtějí. Potřebuji ventil a potřebuji někdy mluvit o svém dítěti, to je naprosto normální a když to právě v rodině nejde, píšu sem. Co je na tom špatně. Kromě toho s čistým svědomím můžu říct, že v tomto posledním tématu mi o vyjádření lítosti nebo soucitu vůbec nešlo, hledala jsem řešení a až na pár větiček na koncích příspěvku typu přeju hodně sil, jsem s tebou atd. mi nikdo ani lítost moc nevyjadřoval, psali své názory na to, co je předmětem tématu.
Ale když na mě někdy padne velký stesk a cítím bolest, tak mi skutečně pomáhá, když se vypíšu a pak si čtu příspěvky, které vyjadřují soucit a porozumění, to mi uleví a zase najdu sílu jít dál. Všimla jsem si, jak to některé dráždí, jak jim to vadí, no a to zase nechápu já, proč. Každý jsme holt jiný, máme jiné potřeby. Kromě toho ne všichni jsou mi úplně cizí, mnohé mám ráda, i když se osobně neznáme. A že to píšu veřejně, si myslím, že se nemám za co stydět, píšu upřímně a pravdivě o věcech smutných, které mi život přinesl, ale píšu o nich také s nadějí a láskou, tedy aspoň se o to snažím. ![]() |
|
|
16.12.2009 10:30:17
Ještě jedna maličkost.Připadá mi docela divný, že se s takovými věci svěřuješ na netu naprosto cizím lidem. Dokonce si tam dáváš fotky. To se nebojíš, že se najde nějaký dobrák, který by to mohl nějak zneužít? To máš v lidi takovou důvěru?
Svým příspěvkem si nepřímo říkáš o litování od ostatních jaká jsi chudinka a jak to máš těžké a 99% tě opravdu polituje. Mě je tě také líto, také si myslím že to máš těžké, ale také vím, že lítost nikdy k ničemu nevede, jenom rozesmutní. Jenom v tobě udrží ten smutek dál. Proč to tak chceš? ![]() |
|
|
16.12.2009 10:21:45
Reaguju tak, jak mi tvůj příspěvek vyzněl. Mám z tebe pocit, že si svůj smutek ráda pěstuješ. Až po napsání svého komentáře jsem nahlídla do rubriky budulínci a koukala jsem že víc než půlka založených témat je od tebe. Většinou byly tak dojemné, že jsem měla téměř na krajíčku a to nejsem z těch co by každé vlídné slovo obulely. Tak jak si potom nemám nemyslet, že si svojí bolest pořád hýčkáš a pěstuješ, místo toho aby ses jí zbavovala? Nikde jsem tak nepsala, že se nestaráš o syny, ale jde o to, vytvářet doma pohodu. Snažím se chápat, že je to těžké, ale zkus si představit, že některé ty tvoje rituály nejsou pro ně příjemné.
Ještě než mě prohlásíš za cynika, tak ti zkusím přece jenom jeden návrh dát. Přestaň se snažit dělat vzpomínkové rituály, nutit ostatní aby oživovali staré rány. Teď ti to možná připadá cynické, ale myslím že to pomůže všem zůčastněným. Každý si zachová vzpomínku ve svém srdci a to je nejdůležitější. A začala bych s nějakým tím rituálem až uběhne dost dlouhá doba na to, aby se s tím všichni srovnali. |
| Tulka | 92875 |
|
|
16.12.2009 10:16:53
Mili,na takovéhle "chytré"rady se vybodni,nevím,dle čeho tak někdo soudí.Já ti radši nic neradím,protože si myslím,že ty jsi právě tak hodnej a ohleduplnej člověk,že to je tvůj největší problém.Trochu"sobeckosti"by ti neškodilo.Mě by tohle mlčení určitě ubíjelo,já bych to určitě nějak rozsekla,alespoň by se mi ulevilo.Ale chápu,že jsme každý jiný a moje řešení by tobě třeba vůbec nepomohlo.V každém případě přeju hodně sil.
|
| Mili+5 | 20018 |
|
|
16.12.2009 9:51:31
Ach jo Manko, věřím, že chceš pomoci, ale nevím, co některé nejen tebe vede stále k tomu vyvozovat tyto závěry, když stále vysvětluji, že to u nás vypadá přesně naopak než jak to popisuješ. Já nechci nic víc, než si 2x za rok společně vzpomenout. Kde se pořád bere představa, že já pořád pláču a nestarám se o kluky, nepečuji o ně, nezlobte se, ale kdo tohle pořád dokola tvrdí, neoprávněně předjímá. Nikdo se u nás na moje slzy koukat nemusí, protože je neukazuji. A tohle mě už fakt nebaví, pořád se ospravedlňovat z věcí, které vůbec nedělám a které u nás vůbec neprobíhají a o kterých také ani nepíšu. I v tom úvodní článku jsem jasně psala, že PŘEDloni jsem promluvila o Milence pár slov před štědrovečerní večeří(Vánoce jsou 3 dny a z nich 2 minutky jsem mluvila o Milence) a loni jsem už neřekla vůbec NIC.
A já myslím, že to z mých příspěvků jasně vyplývá, že žádné slzavé Vánoce ani zbytek roku nemáme. Já beru, když má ke mě někdo připomínku, vyplývající z toho, co skutečně napíšu, k problému, který tady skutečně je, ale tohle je hledání chlupu v dlani. |
| Balbína | 99798 |
|
|
16.12.2009 9:27:47
Mili, omlouvám se, nečetla jsem příspěvky, tak třeba nenapíšu nic nového. Já bych si o tom předem promluvila s mužem. Víš, on to asi každý vnímá jinak a někdo potřebuje ventilovat ven (většinou ženy) a někdo zase ne, nepomůže mu to (muži). Ale určitě bych si o tom s mužem promluvila. Myslím, že by mohl začít, říct byť jednu větu. A kluky můžete povzbudit u večeře, zda chtějí nějak zavzpomínat, ale nenutit je. My chodíváme o Vánocích na hřbitov, taky tam vzpomínám a v duchu promlouvám s těmi, co už nejsou mezi námi. Tak to bych být tebou určitě udělala, zašla s celou rodinou párkrát do roka na hřbitov, kde si každý zavzpomínáte po svém.
Můj muž by asi taky nevzpomínal nahlas, spíš by mě vyslechl a prožíval v sobě. Neznám tvůj příběh, přijde mi, že snad není nic horšího, než přijít o dítě. Možná bych radila, že pokud budeš mít podobné pocity jako loni, aby ses z toho vypsala, zavzpomínala třeba tady na rodině. |
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.