Vyhrajte vstupenky na skvělý muzikál do Hudebního divadlo v Karlíně!
| Monča (Máťa,Michálek,Martinka) | 102320 |
|
|
16.12.2009 9:21:36
Mili, moc se mi líbí, co jsi napsala. Určitě se to musíte všichni teprve naučit, pro každého z vás je to nová a neznámá situace. Píšeš zde s určitým nadhledem - a to je moc dobře.
Osobně si nemyslím, že chceš někým manipulovat, nemám z tebe tento pocit (pokud jsem se snad mezi řádky nějak takto vyjádřila, tak se omlouvám), hledáš pouze řešení, různé cesty ke společnému cíli. Vzájemná pomoc, to je úplně přesně to, co asi všichni potřebujete. A bez kompromisu, bez určitého přizpůsobení se na chvíli ostatním (i oni tobě, i ty jim) to zřejmě nepůjde. Zmiňuješ se také o bezradnosti. Zajisté "tvoji chlapi" nejsou zatvrzelí a bezohlední (už jen podle toho, že jako rodina normálně dále fungujete), ale asi fakt nevědí "jak na to". Někdy se zdá jednodušší mlčet než "něco" říci a celou situaci jen zkomplikovat a vyvolat třeba i větší bolest. Zastávám názor: vše je v životě o komunikaci - ať se to týká nejrůznějších situací. Jinak dochází k tomu, že jeden si myslí, že druhý si myslí... Však to určitě znáš. Jakmile se "prolomí ledy", vyplyne na povrch, že oba si mysleli něco jiného, naprosto nepodloženého a netušili, že skutečnost je někde jinde... Mám spoustu takových situací. (Je to dáno i výchovou. Dříve se ke komunikaci v rodině děti nevedly. Měla jsem pěkné dětství, ale nedostatek komunikace mi chybí dodnes. Obtížně navazuji vztahy s ostatními, i cesta k mým rodičům je nějak obtížná...) Mili, přeji ti štěstíčko v "prolomení ledů". ![]() Monča |
| Manka+Cipísek | 100730 |
|
|
16.12.2009 9:13:38
No,víš Mili, já chápu chování ostatních členů rodiny, protože jsem taky takový typ.Také mi zemřel člověk, kterého jsem měla moc ráda a to docela nedávno. Sice se to nedá srovnat s tím, když zemře matce dítě, ale... Ve svých předchozích příspěvcích jsi psala, že jsi se o nějaké vzpomínkové rituály pokoušela loni a rok před tím také. Pokud počítím dobře, tak po smrti tvojí holčičky uběhly už 3 roky, ne-li víc. Vím, že nelze zapomenout na vlastní dítě, oni také nezapoměli, ale SMÍŘILI se tím. Z tebe mám pocit, že se utápíš ve vlastní sebelítosti a svými rituály si svůj smutek spíš udržuješ než aby ti to pomáhalo. Tuším, že jestli můj příspěvek budeš číst, tak tě asi naštve, prohlásíš mě za cynika, ale zkus se nad tím zamyslet. Bylo by velmi smutné, kdyby jste si na dceru nikdo nevzpoměl a bylo by dobré si ji tak 2x za rok (dušičky, Vánoce) krátce připomenout.
Ale máš další 4 děti, je třeba se začít věnovat jim a pomalu začít žít. Neustálé slzení a píchání do bolavých míst strašně psychicky vyčerpává. Promiň, ale já mám pořád pocit, že problém máš ty, ne ostatní. Určitě na ni nikdo nezapoměl, určitě si na ni všichni s láskou občas vzpomenou, ale s tím co se stalo se už smířili a chtějí a potřebují zase žít o Vánocích si užívat toho, že jste všichni pohromadě, že Vás ta tragédie nerozdělila, ale stmelila a zase se smat a ne brečet. Pláče už bylo dost a nezlob se na mě, ale 3 roky je už dost dlouhá doba na to, aby jsi se se svým smutkem poprala. Ale já mám pocit, že se sním nepereš, ale že si ho pěstuješ. Mám vážné obavy, že pokud se s tím, co nejrychleji nevyrovnáš, tak od tebe brzy všichni budou utíkat. Je to drsný, ale je to tak. Po určitou dobu je smutek a pláč normální a rodina to chápe a toleruje, ale pak i jim dochází síly tě pořád utěšovat. Aby síly nabrali a odreagovali se , tak začnou před tvými slzami utíkat. A ty bys mohla skončit jako osaměla zahořklá žena. Dej si na to pozor a hlavně se už konečně sama se sebou srovnej a smiř se s tím, co ten život přinesl. Přeji hodně sil |
| kuej-fej | 70402 |
|
|
16.12.2009 8:47:37
Mili, když tu tak čtu Tvé příspěvky, vždy se mi vybaví povídka Neměla umřít ona, ale... z knihy Láska a její kat od psychologa Yaloma. Přečti si ji. Je to o matce, které zemřela dceruška a zůstali jí jen synové. Ona na holčičku pořád vzpomínala a synům se skoro nevěnovala, byli naprosto na okraji jejího zájmu... Neříkám, že je to Tvůj případ, jen by bylo jistě pro tebe podnětné si to přečíst. Nejsi v tom sama.
Jinak každý člen rodiny prožívá ztrátu po svém... Někdo se s tím prostě už nějak vyrovnal a nechce jitřit staré rány. Nemůžeš jim vnucovat svou vizi. A dávej svým dětem najevo lásku, pocit, že jsou pro Tebe důležití... Samozřejmě s manželem bych si o pocitech promluvila. A vůbec nejlepší by byla návštěva dobrého psychologa či psychoterapeuta. Sama občas vyhledám jejich pomoc a musím říct, že mě to pomůže, nasměruje... Přeji hodně sil, ať vše zvládneš a Vánoce si přece jen hezky rodinně užiješ! Máš kluky, co tě potřebují a jistě chceš, aby jenou na Vánoce měli hezké vzpomínky. (já osobně vánoce moc nemusím, dělám to jen kvůli dětem) |
| Lvice+lvíčata | 73763 |
|
|
16.12.2009 0:06:41
Jardo píšeš nesmysly, mojí babičce umřelo malé dítě v kolébce, druhé se zabilo pádem ze stolu ne jí, ale nějaké chuvě spadlo a když na ně vzpomínala tak plakala a to byla už babičkou.......
mě umřelo hned několik blízkých lidí v rodině tragicky strejda, který se o mě staral a dělal mi tátu, kterého sem neměla a bydlel s námi, babička, děda, můj malý bratr....všichni tragicky umřeli a nesu si to v sobě celý život, pláču kdykoliv sama o samotě na ně vzpomínám, ne před okolím, to to v sobě dusím přesně jak píše MILI, potřebuje na ni vzpomínat, vyplakat se.....já taky ráda chodím na hřbitov, je to jakobych šla si za nimi popovídat, pozdravit je......je to moc dobrý nápad, říct rodině kdo půjdete se mnou na hřbitov malou pozdravit |
| Mili+5 | 20018 |
|
|
15.12.2009 23:42:09
omlouvám se styčné body, ach jo
![]() |
| Mili+5 | 20018 |
|
|
15.12.2009 23:37:33
Díky všem za názory a povzbuzení, myslím, že mi to docela pomohlo. Někdo sice psal, že tady to nevyřeším, to je pravda v tom smyslu, že asi nikdo mi tady nenapíše dokonalou universální radu, ale tu mi nedá ani žádný odborník. Na druhé straně je docela dobré si tímto způsobem utřídit myšlenky a zkonfrontovat je s názory druhých, mě to pomáhá to řešení najít.
Když jsem nyní byla na semináři Dlouhé cesty, říkala ta paní psycholožka jednu důležitou věc: (cituji ze skript, která jsme k tomu dostali) zarmoucení rodiče nepřestávají truchlit, i když intenzita jejich smutku se v průběhu času mění, je to nepředvídatelné a je to na celý život. Pro takovou bolestivou ztrátu neexistuje žádný časový harmonogram, žádná zřetelně odlišitelná stadia smutku. Bolestná ztráta matky i otce je celoživotní proces opětovného přizpůsobování se realitě života se ztrátou, opětovného učení se žít bez dítěte. Rodiče obvykle nepřetrhávají své citové vazby k zesnulému dítěti. A to je přesně to, co já i moje rodina děláme, učíme se, jak žít bez Milenky, ale zároveň zachováváme ty vazby. Já jsem si nyní uvědomila, že vzhledem k tomu, že tato zkušenost se díky Bohu většinou neopakuje, je všechno kolem pro nás všechny nové, že mi vlastně nevíme, co a jak dělat, musíme se to postupně učit a že někomu to učení jde rychleji a jinému pomaleji, takže já vlastně s celou mojí rodinou musíme postupně hledat, co a jak máme dělat, aby nám bylo líp a vzájemně jsme si pomohli. Je to strašně krizová situace a na začátku nemáte žádné zkušenosti, postupně je sbíráte, ale jak jsme každý jiný, tak taky trvá dost dlouho než najdeme nějaké vztyčné body. Ale nejhorší je asi nic nehledat a nechat se vzájemně v tom topit. Myslím, že bychom si měli vzájemně vycházet vstříc, jednou se trochu přemůže ten a podruhé onen. Proto si myslím, že pokud já dlouhodobě respektuji jejich mlčení, mohou i oni v rámci zachování mého zdraví psychického i tělesného vyjít vstříc mě a hledat se mnou nějakou i pro ně přijatelnou formu vyjádření vztahu k Milence, někdy si myslím, že mnohem víc než neochota o tom mluvit, je za tím bezradnost, jak o tom mluvit nebo jiným způsobem o tom komunikovat, proto se snažím hledat ty cesty, proto sbírám názory a snažím se i sama v sobě probrat, co přesně potřebuji, protože i já se učím a někdy třeba i zjišťuji, že co jsem myslela, že mi zaručeně pomůže, nakonec nezafungovalo, ale jiná cesta byla třeba lepší. Možná je to způsobeno zkratkovitým podáním, kdy člověk nemůže zmínit všechny aspekty, ale občas někdo chápe co napíšu tak, že já svou rodinu do něčeho tlačím, ale já nejsem manipulátorský typ, spíš se snadno nechám do něčeho natlačit, třeba do mlčení a mys lím, že nastal čas přestat se bát, dobře si to promyslet a skutečně mojí rodinu vyzvat k tomu hledání cesty, která by pomohla nám všem nebo byla aspoň kompromisem zohledňujícím potřeby všech. Díky za vyslechnutí.![]() |
| Monča (Máťa,Michálek,Martinka) | 102320 |
|
|
15.12.2009 22:27:01
Mili, chápu, že potřebuješ o Milence mluvit. Také "to ze sebe potřebuji dostat", pokud mám nějaký problém. Jak tu ale píší ostatní: ty chceš hovořit, ostatní nechtějí. Ty nechceš měnit "strategii" (což ti schvaluji), oni také zřejmě ne. Mám obavy, že pokud začneš na Štědrý den měnit zaryté mlčení ostatních, opět narazíš. Dobře se doma mezi sebou znáte, tak bych odhadovala, že ostatní čekají, "že to zase přijde".
Připadá mi velice přijatelný nápad připravit na štědrovečerní stůl talířek i pro Milenku, třeba k němu dát i její fotečku či oblíbenou hračku (záleží na tobě i ostatních, zda byste to takto unesli). Jak už psala jiná osůbka zde v diskusi: společná vzpomínka před večeří (něco jako "vzpomeňme si na společné chvilky prožité s Milenkou") by také jistě byla řešením. Mili, to že píšeš, je moc dobře! Deníček je jistě výborný pomocník. Je to další možnost, jak ulevit svému napětí a bolavé dušičce. Ostatním bys ho měla dát určitě přečíst, ale... "Nelámala bych" to zrovna na Vánoce. Nechala bych ho kdykoli ležet na místě, kde by si ho ostatní všimli a sami by nakoukli. Nevím, třeba na stole, v kuchyni na sektorce... Zkrátka sami, ze zvědavosti, ne už dopředu s obavami, co na ně čeká. Rituál pro připomenutí Milenky si zkus vytvořit sama. Určitě vzpomínej na Milenku, klidně o ní i mluv, ale nečekej na podporu ostatních! Oni jsou na druhém břehu řeky, musí k tobě připlavat sami, násilím je k sobě nedostaneš. Myslím, že takto "můžeš jenom získat". Dělej to pro sebe, pro svoji potřebu, pro vás s Milenkou, ne pro "pohnutí s ostatními"! Možná, když změníš "taktiku" a postoj k ostatním, změní ho i oni. Jak píšeš, že Míša a Vašík ti jsou ve vzpomínce na Milenku částečně nakloněni, třeba se časem připojí k tobě. Třeba tě mile překvapí a budou rituály držet s tebou. Mili, držím ti palečky a přeji Vánoce s co nejmenším napětím a s pocitem, že Milenka byla alespoň na chvíli s vámi. Monča |
| Vrťulka | 21779 |
|
|
15.12.2009 22:09:53
Mili, urcite neni dobre nic potlacovat, at uz jde o smutek, stesk, slzy, vztek, radost (i kdyz tu asi malokdo potlacuje) a cokoliv jineho! Vzdycky se to projevi na zdravi!!! Moje maminka byla tezce nemocna, nikdo nemel odvahu o tom mluvit, vsichni na to mysleli, ale nikdo se neodvazil cokoliv rict. az jsem jednou prisla za ni do nemocnice, videla, ze ma slzy nakrajicku. Samozrejme se mi chtelo bulet taky. Objaly jsme se a ja jsem rekla:"tak a ted budeme brecet, brec, ja brecim taky, vsechno to vybrecime a bude dobre". Vubec nevim, jak je to mozny, ale strasne nam to pomohlo! do dneska to takhle praktikujem, at jde o projeveni jakychkoliv spolecnych citu a opravdu nam to moooc pomaha a ulehcuje zvladat ten stud(nebo jak to nazvat) projevovat sve city. takze si klidne naordinujte jedny spolecne slzy za Milenku
a pak i spolecny smich a radost, zavzpominejte na to hezke a treba bude lip! Drzim palce! |
| štěpánka |
| • |
15.12.2009 21:58:01
Mili, tak to promiň že radím, nějak jsem v diskusi přehlédla, že už odborníka na pomoc máš. Tak jen držím palce, abys našla dost síly a aby ses netrápila zbytečně dlouho. Jestli svůj smutek vnímáš jako něco, co ti moc vadí a omezuje tě a nazvládáš to, tak se antidepresivům nevyhýbej. Jsou i nenávyková, která ti pomohou a neuškodí. Ale to ti tvá pomoc-kamarádka určitě řekne a poradí taky...
|
| X E N A | 99811 |
|
|
15.12.2009 21:15:42
Ach jo, nechtěně jsem si vymazala začátek věty, který začínal prarodičema, pak rodičema, pak námi, pak dětmi...
|
Edudant a Francimor od Karla Poláčka v Hudebním divadle v Karlíně
Tipy na vánoční dárky pro celou rodinu
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem
Kreativ Ostrava 2025Ostrava-město
Beseda a autogramiáda Aleny MornštajnovéPraha 1 Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.