| lampetra | 25845 |
|
|
2.10.2013 9:25:55
Můžu zprostředkovat zkušenosti z konkrétní školy: žádné dys- se moc neřeší, což je plus, ale může se stát i mínusem, když ve vyšších ročnících už to opravdu nejde, ale zatím se to stalo asi dvakrát, že si škola "nevěděla rady". Taky je to o konkrétním pedagogovi, v téhle škole ( jedna z prvních v ČR) je ve třídách 28-30 dětí normálně. Což je jediné a pro mě veliké mínus. Ale skutečně prioritou je respektování přirozeného vývoje každého dítěte, takže pro dysfatika podle mě ideál. Ad školní akce - záleží na aktivitě kantora, pak jsou celoškolní akce - ty třeba jen dvakrát do roka. MOje zkušenosti jsou skoro dvacetileté - u dětí, kde by na běžné ZŠ už byla diagnóza ( a bylo by to v pořádku, nejsem ironická), na waldorfu se nic neřeší a prospívají běžně.
|
| Eilatt | 120397 |
|
2.10.2013 9:23:20
Já teda nevím, kolik dětí se z místní waldorfské školy dostane na VŠ ve srovnání s klasickými základkami, ale tipuju, že to jsou podobná čísla, ale nevím, to bych si být jí zjistila. Něco jiného jsou pak osmileté gymply....
Možná by kamarádka mohla na takovou školu zajít a probrat to s učiteli, nejspíš mají přehled o budoucích úspěších žáků. Tady je i waldorfské lyceum a ve státních maturitách se mezi odbornými školami umístilo nejlépe ze všech odborných škol v Libereckém kraji.... Takže tolik k tomu, že waldorfská škola je něco jako horší základka, já myslím, že není. Ono teda vždy strašně záleží na konkrétní škole a hlavně učiteli. Já ybch být kamarádkou asi volila waldorfskou školu, mívají dny otevřených dveří, možnost nahlédnout do výuky atd. |
| Czeperka | 16441 |
|
|
2.10.2013 9:07:30
Myslím, že nezáleží na typu školy, ale na pedagogovi.
Syn má dysfázii, navštěvuje "normální" ZŠ, zatím bez asistenta a dobrý. Má výborného pana učitele, je to spec. pedagog. Sice je ve třídě 26 dětí, ale syn má IVP a pan učitel si ho bere 1x týdně navíc k sobě místo do družiny a procvičují. Já mám každý týden schůzku s učitelem a řešíme operativně, na čem zamakat. Vybírala jsem školu podle toho, kdo bude mít prvňáky.... |
| withep | 93862 |
|
|
2.10.2013 8:49:45
"následkem waldorfské školy nebude mít v budoucnu premianta na jazykovém gymplu"
Tak pokud nebude mít jazykového premianta, bude to možná spíš tou dysfázií aj., než waldorfskou školou ;-) Možná jsem zatím blaženě naivní, ale neviděla bych to takto černobíle (klasická ZŠ - dril - pak možná gympl a VŠ, zatímco waldorf - nedrill a ohledy na schopnosti dítěte, ale dítě bude "nedovzdělané"). I z waldorfské školy může vzejít vysokoškolák, a z běžných základek končí většina dětí bez VŠ. Důležitější než jakási "perspektiva" by pro mě bylo, aby se dítě ve škole cítilo co možná spokojeně, aby jeho už teď malá zvídavost nebyla udupána rutinním přístupem na "normální" ZŠ, ale byla pokud možno rozvíjena. Dobrý učitel najde, co ho zajímá, a bude schopen ho motivovat. Přikláněla bych se spíše k waldorfu. |
| j. |
| • |
2.10.2013 8:20:00
s dcerou na prestizni bilingv. gympl chodi dve deti z walf. ZS - hodne se ucili na prijimacky, jinak v pohode
|
| Eržika. | 36295 |
|
|
2.10.2013 8:16:15
Nelze paušalizovat - jednotlivé waldorf školy se od sebe liší, a záleží i na učitelce.
Byli na vyšetření u nějakého psychologa, který má zkušenosti, a co on na to? Jinak, já mám kluka bez asistenta ve čtvrté třídě, montessori školy, má SPU a IVP, a moje hlavní starost je, aby víceméně stíhal a aby ho to tam jakže takž bavilo a byl motivovaný. Úzká spolupráce se školou je nutná. A další výhledy? - je šikovný a rád pracuje - na zahradě, se dřevem... a učení ho fakt nebere. |
| Anthea | 47738 |
|
|
2.10.2013 7:19:31
Kamarádka takové dítě má a je to předškolák. Začíná řešit dilema, kam v lednu na zápis. Doteď byla přesvědčená o tom, že klasická základka, na asistenta to nebude, dysfázie se dost kompenzovala.
Ale - na waldorfské škole jsou plusy - respektují přirozený vývoj dítěte, nebuzerují, pokud je dítě paličaté a nesnáší tlak, jsou podle ní schopni se mu přizpůsobit, předpokládá proto, že oproti klasické základce nebude dítě nosit nějaké poznámky a buzerace, aby se za každou cenu dorovnalo Mínusy - od první třídy angličtina - to vypadá děsivě, ale nemusel by to být problém, pokud je to slovní hodnocení a jdou na to mírně, vyžadovaná účast rodičů na životě školy - různé slavnosti. Kdo máte dítě na takové škole, jak asi je náročné a jaká je měsíční frekvence vyžadovaných mimoškolních aktivit od rodičů. 1x, 2x měsíčně? Zajímají mě hlavně zkušenosti lidí přímo s waldorfskou pedagogikou a takovým typem dítete. Kámoška už totiž moc nemá nervy na přetahování s děckem, které není zrovna zvídavý typ na vzdělání celý natěšený na nácvik psaní a tak. Prostě tak trochu rezignovala, je si vědomá toho, že následkem waldorfské školy nebude mít v budoucnu premianta na jazykovém gymplu, spíš řeší to, že aktuálně teď nebude mít permanentně nervy v kýblu s tím, jak se dysfatického prváka /u kterého se může projevit časem ještě nějaká dys porucha/, snažit dorovnat na standart běžné základky. Vím, jsou IVP a tak, na druhou stranu přeplněné třídy, takže realita bude zase jiná, záleží i na učitelce a dítě na druhé straně není na asistenta, aby dělal polštář mezi požadavky výuky a dítětem. Ta dysfázie je problém jen částečně, spíš a hodně je to v povaze, dítě je salámista a nemá moc zájmu na sobě pracovat. V době co nejvyšších ambicí rodičů, kdy se každý snaží předpokládat, že jeho dítě určitě půjde na vysokou a pomalu na to šetřit od školky, i když ještě netuší nic, zvažuje kámoška druhou cestu - že nikde není psáno, že za jejího velkého duševního úsilí a nervů děcko skončí na vysoké, tak proč s tím zbytečně počítat dopředu a křečovat se. I si uvědomuje, že některá cesta se mu třeba waldorfskou základkou zavře, na druhé straně, kde je psáno, že standartní školou by ta cesta nakonec dopadla. Realismus až na půdu, ale možná pravdivý. Tak prosím typy lidí se zkušeností, kamarádka na rodinu nechodí, ale budu jí to tlumočit. |
| ALL | 4469 |
|
|
27.11.2012 22:18:27
"pevný řád, jasná pravidla, čitelné pokyny" - přestava, že to na wš neexistuje, je podle mne omyl. Jako vždy ale samozřejmě záleží na lidech...
|
| ALL | 4469 |
|
|
27.11.2012 14:54:19
Nemám zkušenost s dysfázií, ale s wš ano. Výhodou by podle mne mohlo být, že se nespěchá se čtením a psaním, oproti běžné škole se tyto dovednosti učí později a pomaleji - pozvolna během prvních tří let. Pokud to někomu trvá déle, moc to nevadí a dítě se aspoň nestresuje. Cizích jazyků bych se nebála, první dva roky se učí hlavně písničky a básničky, pár slov a frází, vše v pohybu a při hře, dlouho se v aj/nj nepíše ani nečte. V pohybu a hrou se učí i násobilka (s tou se oproti běžné škole začíná, tuším, o trochu dříve), později vyjmenovaná slova atd. Zaznělo tu, že výuka je hodně založená na slovu a opisování z tabule - to mi připadá zkreslené. Slovo ano - mluvené či čtené učitelem - vyprávění, příběhy. Píše se oproti běžné škole spíše málo. Hojné je ale společné recitování říkanek, v první třídě spolu s procvičováním hrubé i jemné motoriky a pravé/levé strany, časem ale i společné recitování poměrně složitých básní.
Tolik moje zkušenost. Nejlepší by asi bylo do výuky nahlédnout, ať si uděláte obrázek sami, stejně se nejspíš liší učitel od učitele. Pokud je znám učitel, domluvila bych si rozhovor přímo s ním. |
| JENA, 2 kluci (8/2001a1/2003) | 7549 |
|
|
25.11.2012 20:16:59
Ahoj
Nečetla jsem ostatní, ale za mě dysfatika na waldorf rozhodně ne. Ve waldorfu je velkej podíl čtení z tabule, hodně vlastního opisování a psaní, čtení příběhů apod. Navíc nadstandardně cizí jazyky. Mám syna s dysfázií a alterškoly jsou má profese, takže si troufám říct, že vím, o čem mluvím... Vzhledem k velký pravděpodobnosti budoucí dyslexie a dysortografie bych hledala školu, kde je výuka míň stavěná na mluvení a textu a víc názorná (takže pokud tam nemáte Montessorku, hledej učitelku, která nechce po dětech jen psaní do pracovních sešitů, ale dává jim k dispozici i nějaké pomůcky a bude schopná v případě potřeby uzpůsobit metodu čtení). |
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.