| DaJa, dite v 2. w. tride |
| • |
13.2.2012 12:24:29
Jestli jako rodic uvazujete o w. vyuce zvazte toto: w. skola neni zvlastni skola, ani skola pro mimoradne nadane deti. Dale nelze porovnavat jablka + hrysky (klasicka vyuka vs. waldorfska v prubehu jednotlivych mesicu vyuky). Lze ale napr. porovnat celkove vystupy Ramcove Vzdelaciho Programu (msmt) + SVP (skola) + WVP (w.) az od 3./5. tridy pripadne 9. trida a kazda skola bude mit sva specifika. N.B.: ve klasickem skolstvi je take rozdil mezi SVP jednotlivych skol - staci se trochu zajimat o problematiku prestupu deti na vicelete gymnazia.
A nyni take trochu PRAKTICKYCH ZKUSENOSTI zaka waldorfske (w.) tridy: nase dite chodi do 2. tridy waldorfske a s vysledky jsme spokojeni (plynule cte, pise tiskacim male/velke, pocita s prechodem prez 100 (plus, minus) a (deleni, nasobeni) 1-7. Z vyvojoveho hlediska se ve w. zacina s psacim pismem az ve 3. tride, ale protoze trida je sikovna, pi. ucitelka zacne jiz 2. polovine 2. tridy. :o) |
| ALL | 4469 |
|
|
1.2.2012 17:32:53
Podle mé zkušenosti "klasická" příprava na školu ve WŠ opravdu neprobíhá, respektive probíhá poněkud jinak než v běžné MŠ. U nás děti dělaly v průběhu posledního školkového roku "závěrečnou práci". Příklad: výroba hry dáma (malba šachovnice na textil, hrací kameny: řezání pilou + natírání), vyšívání polštářku, tkaní taštičky... Svůj hotový výrobek pak dostaly při slavnostním rozloučení se školkou. Kdo chce do běžné školy, asi musí dohlédnout na držení tužky, protože děti jsou zvyklé kreslit voskovými bločky, ne pastelkami. Jinak nevím, co by bylo nutné "dohánět" - vše ostatní "nutné" k zápisu snad zdravé dítě z normální rodiny umí.
|
| Tragika | 61116 |
|
|
1.2.2012 15:52:33
Aleno, nadsázka v mém příspěvku bohužel není. Asi jsi špatně četla. Studená voda se vůbec netýkala nemluvňat.
Co se týče předškolní přípravy, v naší školce opravdu neprobíhá. To mi též sdělila naše učitelka. Předškoláci dělají stejné činnosti jako děti tříleté. Jediný rozdíl je v tom, že si kreslí do sešitu, zatím co ostatní děti malují na volné listy. Určitě spatřuju na waldorfské školce i mnohá pozitiva. Není tam televize, rádio, děti si nehrají s plastovými sračkohračkami, své výtvory vyrábí pouze z přírodních materiálů, školkové slavnosti se nepodobají nablblým besídkám, jaké znám z ostatních školek. Učitelky jsou klidné a nikdy nezvyšují hlas, o tělesných trestech ani nemluvě. Strava je tam také výborná, i vegetariáni mají své vlastní menu. 80% rodičů nepokračuje ve waldorfském vzdělávání svých dětí na ZŠ. |
| Alena |
| • |
1.2.2012 12:28:32
Já taky nehoruju pro waldorfskou základní školu, ale četla jsem tvůj popis MŠ a musela jsem se smát. Historky jsou opravdu velmi nadsazené, chvíli jsem musela přemýšlet, jakou reálenou situaci si nemluvňaty a pětistupňovou vodou myslela :). Jistě, jsou to tvé dojmy, pohled lidí se různí.
Nicmeně toto je šíleně zavádějící: "S dětmi nikdo nedělá předškolní přípravy a i proto by obtížně obstály v klasické ZŠ v porovnání s vrstevníky." Je přece nesmysl tvrdit, že dítě z WMŠ má před vstupem do ZŠ nějaký hendikep. S dětmi se samozřejmě dělají předškolní přípravy (tvé dítě tam téměř nechodí, takže je možné, že jste je ještě nezaregistrovali). A i kdyby ji v jakékoli školce nedělali, tak si nemyslím, že nějaká předškolní příprava může, proboha, ovlivnit studijní schopnosti dítěte. Fakta, ne dojmy: Z třídy, kam chodí tvé dítě, odchází každý rok cca 10 předškoláků - WZŠ volí rodiče tak 2-3 dětí z nich, ostatní odcházejí do "normálních" ZŠ, kde většinou patří mezi premianty (je to přirozené, WMŠ si vybírají lidé, kteří nad vzděláním svých dětí povětšinou dost přemýšlejí a často mají vysokoškolské vzdělání). Např. absoloventi WMŠ tvé třídy před pěti lety - loňská pátá třída dopadla takto:téměř (myslím, že všichni, ale pro jistotu pisu téměř) všichni se dostali na víceletá gymnázia, z toho dvě na prestižní Keplerovo. |
| Pawlla | 106336 |
|
1.2.2012 8:21:38
Prostě snobárna jak prase
![]() |
| perdita | 3248 |
|
|
1.2.2012 7:29:43
Bluejeans, já ti rozumím a do WŠ se vůbec nechci míchat.
Ale nedá mi to a musím dodat něco k tomu, co píšeš: "Nemusíme dětem kupovat značkové oblečení s barbínama a Spidermanama, ani mobilní telefony, nemusí se stydět před ostatními dětmi, že je nenecháváme koukat v TV na pořady pro dospělé, ani na některé šílené dětské pořady na komerčních TV. .... V družině jsou hodně venku, žádné hraní na počítači…" Moje děti chodily/chodí do klasické školky a školy, nijak je v tomto směru nevedeme, nesměrujeme, protože to není potřeba. O komerční věci zájem vůbec nemají, na televizi se dívají omezeně a rozhodně ne na dětské kanály (u nás jsou populární dokumentární a přírodovědné) nebo dospělácké, a družina chodí denně ven - počítače tam nemají. Myslím, že je to spíš o dítěti a že i ve waldorfu se nějaký milovník spidermana najde, byť to třeba musí maskovat ![]() Jen jsem to chtěla dodat, protože to, cos napsala, bylo hodně generalizované, jako by děti mimo waldorf spadaly pod tebou popsanou kategorii. |
| perdita | 3248 |
|
|
1.2.2012 7:14:41
Divá Báro, to skutečně realizovatelné je, ale jak to vypadá v praxi, to bych mohla vyprávět. Má to ale jednu podmínku. Dítě musí být pro tento ivp diagnostikované jako mimořádně nadané. Ano, můžeš najít učitelku, která to udělá o své vůli a bez papíru, i když bude mít víc práce, ale takovou učitelku najít je asi tak snadné jako s tou jehlou v kupce sena.
|
| ALL | 4469 |
|
|
31.1.2012 21:04:21
Bluejeans, souhlas
![]() Jen s tou tolerancí k jiným názorům to není bohužel tak samozřejmé, tam jsme trochu narazili. Ale nakonec se to snad dá, když se všichni trochu snaží... |
| leon-týna + 4 | 125736 |
|
|
30.1.2012 17:20:20
Nedá mi to a musím reagovat a napsat svoje zkušenosti s WŠ a trochu vyvážit tuto diskuzi. Máme 3 děti (typická waldorfská rodina
), z toho 2 již ve školním věku. Nejstarší chodí do waldorfské školy do 4.třídy a mladší do 1.třídy. Obě chodily do waldorfské školky a opravdu jsem si vůbec nedovedla představit, že je zapíšu do klasické školy. Ve školce měly spoustu času si hrát, tvořit, nikdo je nikam netlačil, myslím, že na školku budou v dobrém celý život vzpomínat. Ale rozhodně nenecháváme děti růst jako dříví v lese, snažíme se je vychovávat, učíme je slušnosti, doma musí pomáhat, chodí na kroužky, věnujeme jim spoustu času, prostě normální výchova… Takže myslím, že něco takového jako waldorfský rodič ani neexistuje, rodiče v naší škole jsou jen svobodně uvažující, proto někteří chodí i trochu jinak oblečení, než většina, ale hlavně jsou tolerantní k názorům ostatních. Nedovedu si představit, že by někdo dal své dítě do této školy jen proto, aby s ním nemusel dělat domácí úkoly. Když si tak promítnu rodiče spolužáků svých dětí, je mezi nimi hodně vzdělaných a chytrých lidí, kteří by asi takto krátkozrace nepostupovali.Pro waldorf jsme se rozhodli, protože se nám líbí, že děti nemusí stále jen soutěžit. Shodou okolností jsou naše děti soutěživé od přírody až až, takže je v tom ve škole nepodporují. První třída není žádný stres a úprk ze školy k haldě domácích úkolů. Přechod ze školky do školy je tím pádem pozvolný. Škola umožňuje i jejich fantazii, duševní a duchovní rozvoj, je brán ohled na jejich předpoklady a nedostatky. Nikdo se dětem nesměje, že jsou věřící…a oni se o tom s dětmi můžou normálně bavit. Nemusíme dětem kupovat značkové oblečení s barbínama a Spidermanama, ani mobilní telefony, nemusí se stydět před ostatními dětmi, že je nenecháváme koukat v TV na pořady pro dospělé, ani na některé šílené dětské pořady na komerčních TV. Řada z jejich spolužáků ani TV nemá. V družině jsou hodně venku, žádné hraní na počítači… Je pravda, že na prvním stupni jsou ve srovnání s ostatními školami děti pozadu, ale během 2.stupně se rozdíl dorovnává. Zatím nemám osobní zkušenost. Našim dětem život zatím nelinkujeme, jsem ráda, že se můžou všestranně rozvíjet, našim snem není "aby to někam dotáhly", ale aby z nich byli šťastní, vyrovnaní lidé, kteří mají svůj názor a nestydí se za něj, nejsou jen tupé ovce, co jdou se stádem, jak jim to diktuje komerční společnost. Znám hodně třídních premiantů z klasického školství, kteří po VŠ s červeným diplomem nemůžou najít práci. Celý život perfektně papouškovali „probranou látku“ a teď je jim to k ničemu. I na této škole musíme občas samozřejmě řešit nějaké problémy. Nejvíc mi asi vadí, že si ji někteří rodiče pletou se speciální školou a dávají sem své nezvladatelné a hyperaktivní děti, protože jim to v klasické škole poradili – tam by na jejich zvládání neměla učitelka čas. O waldorfském systému tito rodiče většinou nic nevědí, se školou nespolupracují, ale jejich děti ostatním dětem brzdí výuku a zpětně kazí renomé školy a tím odrazují některé rodiče od tohoto systému. I tady jsme se setkali s učitelkou, která neměla potřebné vzdělání a vztah k dětem, podařilo se nám to však včas vyřešit díky fungující komunikaci mezi školou a spolkem rodičů. Teď mají obě děti skvělou paní učitelku. Možná to zní všechno moc idylicky, ale jsme se školou spokojeni . |
| ALL | 4469 |
|
|
29.1.2012 14:45:24
Máťo, to ale není chyba waldorfu, ale chyba konkrétní učitelky - a to se může stát kdekoliv...
|
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.