| Velšice | 92803 |
|
|
22.9.2023 4:35:53
My kupujeme bezlepek od dr. Pekaře, ten má asi nejlepší pečivo, štrůdly, bábovky a dorty. Občas kombinuji s Dvorníkem.
Housky zkusím. ![]() |
| byvala radka | 154149 |
|
22.9.2023 1:44:22
nedari, protoze mam rada vse, co se na ekzemy nedoporucuje
jednu dobu to vypadalo, ze muzu jist jen varenou zeleninu a ryzi z diet jsem presla na ruzne alternativy a pomohla mi az cinska medicina mozna i castecne to, ze jsem vypadla z prace a uzivala si toulani v prirode (par mesicu jsem zila z odstupneho, misto abych ho vrazila do baraku a chvatala do dalsi prace) |
| Čumča. | 160024 |
|
|
21.9.2023 7:57:15
"Ale treba vetsina bezlepkovych chlebu a housek od Schaar a jinych se nedaji."
Despi, to máš pravdu, kdysi před lety jsem na zkoušku koupila jedno malé balení takového bílého toastového chleba - tři krajíce stály asi 80,-- a bylo to tak hnusné a nepoživatelné. Schaar sušenky jakbysmet, chutnaly jako by byly z písku, je jich v balíčku asi 8, stály neskutečnou cenu. Ještě nikdy jsem neviděla tak neskutečný rozpor mezi kvalitou, poživatelností a cenou. Každý celiak, který se tu diagnózu právě dozvěděl a na zkoušku si Schaar koupil, bude vykulenej.Přitom tmavý semínkový bezlepkový z Lidlu je docela dobrý, dávám ho do topinkovače a je na pohodu, obsahuje rozumně vlákninu, cena přijatelná... https://www.brydova.cz/2015/09/30/seminkovy-chleb-bez-mouky/ tohle je taky velmi dobré, dělávala jsem v silikonových formičkách po asi 50g, je to strašlivé syté, k plátku krůtí prsní šunky a talířku zeleniny ok ![]() taky jsem dělala verzi bez těch vloček, jako low carb - fakt jen semínka, olej, sůl a vláknina, menší semínka se rozemelou v mlýnku na kávu (ten jsem na tom ale oddělala )https://paleosnadno.cz/recept/seminkovy-chleb/ |
| Ropucha + 2 | 120300 |
|
|
20.9.2023 21:25:50
Despi, sýr asi nenahradíš
![]() Mě sice vedou etické, nikoliv zdravotní důvody, ale docházím k témuž závěru. Alternativy mléka mi vyhovují, některých mléčných výrobků také, ale na sýr prostě musím zapomenout. Hmota ze škrobů a tuků mi jako alternativa nedává smysl, ořechy zkonzumuji raději v jiné formě. Je to asi věc zvyku, naučit se jíst jiné věci, jinak. |
| Čumča. | 160024 |
|
|
20.9.2023 19:42:27
Veverko, bezlepková buchta s tvarohem - to nejlepší, co umím upéct:
4 větší domácí vajíčka 250g cukru 2 vanilkové cukry (nebo i mandlové) 1 bezlaktózový tvaroh Madeta 250g kelímek 250g bezlaktózového másla (50g lze nahradit kokosovým tukem kvůli vůni) 300g Jizerky zlaté a 1,5 kypř.prášku Buchta je fakt dobrá i druhý den. Do rozetřeného těsta na plechu někdy ještě nalžičkuju 1 další Madeta tvaroh oslazený. Po upečení ještě pokaňkám kvalitní čokoládou. Domácí housky dělám od oka, tak nevím, jak recept popsat - dám jedno domácí vajíčko, asi 3 vrchovaté lžíce smetanového jogurtu, špetka soli, Doves farm samokypřící tolik, aby mělo těsto konzistenci jako lívancové. Na pečící papír naběračkou udělám 6 dávek těsta docela dost od sebe, na každou dávku dám plátek goudy nebo čedaru. Peču asi 15 minut v horkovzdušce dozlatova. Těsto hodně vyskočí, z původního lívancového kola skutečně bude rozumně vysoká houska. Omlouvám se, že nevím přesný poměr ingrediencí, housky se povedou vždy, tak jsem to dávno přestala vážit. Po vychladnutí je buď sníme, anebo zabalené v tom pečícím papíru zbylé housky uskladním v lednici. Odpoledne nebo druhý den housku vytáhnu a krátce rozpeču v kontaktním grilu.http://catalinapece.blogspot.com/2011/05/americke-palacinky-z-podmasli-s.html jen místo pšeničné mouky samokypřící Doves farm https://www.recepty.cz/recept/brownies-z-usa-151442 jen místo hladké mouky jakoukoli bezlepkovou mouku |
| Vranice | 21600 |
|
|
20.9.2023 10:40:31
Přidávám pár rad k bezlepkové dietě.
Na rychlé uspokojení chutí na sladké zkuste bezlepkový ovesný hrníček nebo některou kaši od Semixu, doplněné o čerstvé ovoce. Objednávám jednou za čas balík z e-shopu výrobce: https://www.zdravyzivot.com/bezlepkove-vyrobky. Dobré bezlepkové pivo dělá Bernard a plzeňská dvanáctka má velmi nízký obsah lepku. Na vánočku a mazanec mám odzkoušenou směs od Labety. Mají vícero bezlepkových směsí na různé pečivo včetně bagetek, je s nima více práce jako s každým kynutým těstem. Sice do směsí přidávají různé zlepšovače mouky, ale příprava je jednodušší a přijde mi to lepší, než porušit dietu. Na chleba se nejvíc osvědčily směsi od Nominalu, hotový kupuju v Lidlu. Když peču muffiny, část mouky nahrazuji bezlepkovými ovesnými vločkami. Nejsou tolik škrobovité. Pro Veverku - bábovku dělám šlehačkovou z Jizerky: 3 vejce vyšlehat s hrnkem cukru (dávám méně, tak třičtvrtě hrnku + vanilkový) do pěny. Střídavě pak přidávám po lžících 1 a půl hrnku Jizerky, do které jsem zamíchala balíček prášku do pečiva a 220 ml šlehačky (kelímek). Formu vysypávám kokosem. Část těsta naleju do formy a do druhé části přidám kakao, tak 1-2 lžíce podle chuti. Je lepší kakao nejdřív rozmíchat v malém množství horké vody. https://www.vareni.cz/recepty/bezlepkova-babovka/ Všechno bezlepkové pečivo rychleji vysychá. Když vím, že se nespotřebuje ten den, dávám do mrazáku a pak případně podle potřeby rozpékám, toustuju. |
| Despi | 158359 |
|
|
20.9.2023 10:27:22
Čumčo, nevím, nepamatuji si. Ale dříve jsem zkousela kde co, tak asi i tuhle.
Snažím se kombinovat spíš různé jednodruhove mouky. Ale vetsinou to druhý den bývá už nic moc. A to i když tam dám ovoce. Ale já tedy nejsem žádná kuchařka. Nechci travit na vaření pul dne. |
| Despi | 158359 |
|
|
20.9.2023 10:23:17
Ropucho,
mléko mám vychytané, dělam si své mandlove, sezamové, ovesné (z bzl vloček) a kupuji ryzove a kokosové. Spíš je problem v tech syrech. Vetsina mi prostě nechutná. ![]() A ten škrob. Mam jeden druh chleba ve smesi, co si peču, který se dá jist. Ale treba vetsina bezlepkovych chlebu a housek od Schaar a jinych se nedaji. Nahrazuji kašemi (rano). A nebo křupavými chlebíky. Ale to taky není nic moc. |
| Veverka7 | 114748 |
|
20.9.2023 9:54:55
Muzu poprosit o ty recepty? Babovka a housky zni moc dobre.
Jinak ja jsem celiak a po lepku zvracim, takze dodrzuji vzorne, protoze ta nevolnost mi za to fakt nestoji... |
| Čumča. | 160024 |
|
|
20.9.2023 9:27:12
Despi, Doves Farm samokrypřící jsi zkoušela?
je převážně rýžová, na lívance a housky skvělá |
Den českých řemeselLitoměřice
Rybářský denČeské Budějovice
Povídání o bylinkáchChrudim
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.