| Stáňa * | 7932 |
|
|
27.6.2010 21:14:00
Huhu,
tvůj manžel je na to ale evidentně líp než ten můj ![]() Já byla v Košumberku taky, ale asi tak o patnáct let později se skoliozou a ve vzpomínkách mi přetrvávají mříže na oknech, šedivé budovy, temný lesopark a nedělní kino. Teď je to Hamzova léčebna. Asi před třemi lety jsme se tam byli podívat, protože jsem byli shodou okolností poblíž. Spousta věcí se tam změnila, některé budovy mají novou fasádu, G má přístavbu atd. Jiná budovy jsou naopak neudržované a evidentně prázdné. Na jednu stranu díkybohu, že se některé onemocnění léčí ambulantně. Taky je tam i rehabilitace pro dospělé a kavárna přímo v areálu, kde jsme neodolali a dali si kafe ![]() |
| huhu, holky03+05+11, kluk09 | 98618 |
|
27.6.2010 20:43:36
nojo, kosumberk...
stano, tak manza to komentuje, ze tam nejspis byli spolu .holky tam pry naky byly, ale nevi jestli z toho sameho oddeleni. |
| Stáňa * | 7932 |
|
|
27.6.2010 20:36:03
Perthese má manžel také. Vím, to naprosto přesně a je to i ve všech jeho papírech.
Jako dítě (před cca 30 lety, stejně jako tu někdo psal) strávil dva roky v léčebně v Košumberku, kde jen a jen ležel. Noha mu zůstala kratší, kulhá. Jak tu Maceška uvádí ty možné přičiny, tak manžel nic takového neměl, ani starší matku atd. Manžel je teď aktuálně měsíc po výměně tohoto kyčelního kloubu. Jen mě tak napadá, že tady podle příspěvků to vypadá, že tím trpí jen kluci. A taky pevně doufám, že se změnily způsoby léčby, protože konzervativní léčbu na lůžku bych malému opravdu nepřála. Tchýně říká, že se jim pak úplně změnil život a tenkrát byla ta léčebna víceméně uzavřené zařízení, kde byly návštěvy jednou měsíčně. |
|
27.6.2010 20:14:14
jinak jak to tak ctu, tak priciny jsou porad neznamy...
|
|
27.6.2010 20:08:47
macesko, nemuzes srovnavat lecbu a uroven poznani ted a pred 30-ti lety. Predpokladam, ze poznani postoupilo a ted se to muze lecit jinak. A je i mozne, ze diagnoza pokrocila.
Opravdu se jednalo o pertez. A opravdu se to tak lecilo. Pro manzelovu rodinu (i pro nej) to byl natolik silny zazitek, ze si to vsichni pamatuji presne. Myslim si, ze dat samotne 4-lete dite nekam na 2 roky pres pul republiky neni uplne trivialni. A urco v te lecebne bylo vic druhu nemoci. Kazdopadne manzel mel pertez a mel v tom obdobi naordinovany jen klidovy rezim, nesmel ani na zachod. |
| maceška | 10765 |
|
|
27.6.2010 18:58:20
Perthesova choroba je aseptická nekróza kyčelního kloubu, tzn. není tam bakteriální zánět (termín "aseptická"), ale přesto dochází k poruše výživy ("nekróza") a hlavice kosti kyčelní se deformuje. Co se týká příčiny, proč k tomu dochází, hraje zde roli jednak určitá vrozená dispozice, jednak další sekundární vlivy - uvádí se, že častěji onemocní děti starších matek, děti s častými infekty dýchacích cest, děti s opožděným růstem, atd. Jinak chorob kyčelního kloubu v dětství je víc, dřív třeba byla častá tuberkulóza, takže je možné, že některé děti s režimem, který popisuješ, měly kostní TBC. Léčba Perthesovy choroby, pokud je nekomplikovaná, by neměla trvat déle než 12 měsíců.
|
| Pawlla | 106336 |
|
27.6.2010 18:08:36
Chudák malý
můj syn(11 let)má neustálé problémy s klouby a na tuhle nemoc měli lékaři taky podezření,naštěstí se to nepotvrdilo,z toho co jsem,ale o tom četla to vypadá,že je to docela dobře léčitelné.Držím palce![]() |
|
27.6.2010 17:04:14
manzel mel tuto chorobu v detstvi. Mozna jsou ruzne stupne ci druhy zavaznosti. On byl tehdy 2 roky v lecebne mezi 4-6lety. Ale je to skoro 30let. Tehdy se lecilo, ze museli jenom lezet a to bylo cele. A setril se pak jeste celou zakladku.
Nicmene - ted to povzbudive - dopad dobre, mival jednu nohu cca o 5mm kratsi, ale ted byl u ortopeda a zmeril mu je stejne, postizeny kloub je mensi, ale - aktivne sportuje - behat nemuze to se kloub na narazy ozyva, ale jezdi na kole a to opravdu hodne, chodime na treky.... Tak snad te to povzbudi do budoucna. Tehdy bylo s tou nemoci docela hodne deti. Tchyne rikala, ze nejaci jini rodice ten rezim flakali a dotycny kulha. MMch - uz se vi co to zpusobuje? Tehdy se nevedelo a me by to moc zajimalo. drzim palce. |
| Zdeňka Ondráková, Petřík | 57889 |
|
27.6.2010 16:46:09
Mému tříletému synovi byla diagnostikována perthesova choroba. Musí používat neustále i ve spánku dlahu Atlantu. Učíme se s tím chodit, ale je to těžké. Má někdo zkušenosti s touto chorobou?
|
| Olina33 | 108170 |
|
|
2.6.2010 17:35:39
Ahoj. Tak začal i náš příběh. O prázdninách minulého roku ( 2009 ), mě můj tehdy 3 letý syn Toník ,začal bezbolestně kulhat. Trvalo asi dva měsíce, než se přišlo na to,co to vůbec způsobuje. Ze začátku jsme si mysleli my i doktoři, že kulhání způsobuje rychlý růst, nedostetek vitamínů, špatný doskok atd. Měli jsme doporučený klidový režim,což znamená ležet na lůžku. V říjnu po RTG a Scintigrafickém vyšetření, nám diagnostikovali "Morbus Perthes." Dále pokračoval klidový režim a probíhala první fáze "fáze rozkladu",která trvala do ledna 2010 tzn. 4 měsíce.Kontrolu u ortopeda jsme měli každý měsíc a ten nám doporučil ústavní léčbu na Košumberku.Protože jsem byla již informovaná, že to je dlouhodobá léčba, s možností doprovázet své dítě po celou dobu léčby, zařídila jsem si Péči o osobu blízkou(POB) a spolu jsme nastoupili 2.února na Košumberk. Nyní už jsme ve druhé fázi "fáze obnovování". Musíme dávat ted velký pozor ,aby neupadl nebo si tu nožičku nějak nepoškodil. Po celou dobu léčení platí, že nesmí vůbec chodit!!!!!! Jsou tu ted 3 kluci ,kteří se tu s touto nemocí léčí a myslím si ,že když nebudu brát v potaz odloučení od zbytku rodiny, že se tu kluci nemají špatně. Existují tu dva druhy léčby. Když přijdou pacienti již od svého ortopeda s" Atlanta dlahou" (kovová tyč mezi nohama), tady tuto léčbu zachovají, ale i pro tyto pacienty platí zákaz chůze. (zapůjcí vám tu invalidní vozíček) My jsme žádnou atlantu nedostali, ani nám nebyla nabídnuta a nepamatuji si , že by někdo z doktorů kdy zmínil opereci.Po týdnu co jsme sem nastoupili, dali Toníčka na "Extenze" ,já jako laik tomu říkám závaží. Jak to vysvetlit. Dítě leží v dětské postýlce, má na nohách kožené botky a na tom jsou na páskách připevněné půlkilové závaží, které se volně pohybuje po tyčkách s ložisky a to jim umožnuje volný pohyb na postýlce, spaní na boku, pokrčení kolen atd. Vypadá to složitě, ale není a divili by jste se, jak rychle si na to děti zvyknou. Vůbec jim to nevadí. Pro rodiče to je horší pochopit a po informaci, že na tom musí být 20 hodin denně, je to těžké vstřebat. Slyšela jsem ,že to je o malinko rychlejší léčba, než s atlanta dlahou , ale děti na závažích jsou víc izolováni od kolektivu. Máme tu k dispozici školku, ale jelikož musí i tam být na závaží, moc tam nechodíme, protože je mu líto, že nemůže být mezi dětma. Ale i tak snimi paní učitelky každý den pracují a chodíme na společné zpívání. V rámci léčby tu máme k dispozici každý den cvičení s rehabilitační sestrou, každý den bazén (36stupnů), obden perličkovou lázen,rotoped, masáž a magnetoterapii 2krát denně 40 min., která urychluje obnovu kloubu. Využíváme tu i logopedie a jednou za měsíc je tu možnost zajít na keramický kroužek. Každá léčba se trochu liší, protože samozřejmě každý člověk je jiný a ani mi , kteří jsme ted tady, nemůžeme porovnávat naše děti a jejich diagnozy. Každý tu je sám za sebe a dělá vše proto, aby tu ten pobyt dítěti co nejvíce usnadnil a ikdyž to bude trvat rok, tak doufáme , že až nás pustí, odejdeme po svých a úplně vyléčení!!!!!! Určitě to není lehké, dnes jsme oslavili čtyři měsíce. To znamená ,že nemáme ani půlku za sebou , ale všechno postupuje tak jak má. Za čtrnáct dní jdeme na druhý rentgen tak uvidime co se dozvíme. Když bude rentgen v pořádku tak budeme moci začít jezdit na tříkolce. Pak by měli přijít na řadu berle, odebrání vozíčku a znovu volná chůze. Vše musí přijít, ale ve správný čas a nic se nesmí uspěchat. Máme tu moderně vybavený pokoj sami pro sebe , ven zatím moc nemůžeme, kvůli závaží,ale i to se bude časem umírnovat, jinak se tu může být venku v létě do 22h a v zimě do 20h venku, takže žádné omezení. Většinou máte všechny procedury dopoledne, nebo po obědě ,takže celé odpoledne máte volno. Taky tu moc dobře vaří i personál je fajn. Za celý můj pobyt jsem se tu nesetkala s žádným problémem. Tak všem lidem co je PERTHES trápí doporučuju, informovat se co nejvíce to jde, každý nemá dobré zkušenosti,ale já si myslím, že po vyslechnutí lidí co sem jezdí a po vyslechnutí jejich životních příběhů, si řeknete stejně jako já, že mít "Perthes" není vlastně nic hrozného. Protože vy máte šanci,že se vyléčíte, oni NE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Tvořivá hra pro nejmenšíŽďár nad Sázavou
Vítání sv. MartinaBlansko
Autismus – Porozumění je začátekPlzeň-město
Vánoční trhy v KuksuTrutnov
Frozen 1&2Ústí nad Labem Další akce nalezte zde
Pedrocotta (smetanový dezert s želé Pedro)/Další recepty nalezte zde
(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.