| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Diskuze : Zdraví : Morbus Perthes

(?)
[<<Předchozích 150] Názory 151160 z 279  [Dalších 119 >>]
Petra
  • 
1.6.2010 14:26:58
Pěkně zdravím, musím také zareagovat ohledně léčení perthese v Košumberku.
Synovi byla potvrzen perthes v říjnu. V brněnské nemocnici nám pan doktor předepsal Atlanta ortézu a cvičení, které jsme se měli naučit a doma provozovat.Díky netu jsme si našli info o léčebně v Košumberku a od ledna jsme tu. Je pozitivní, že tu se synem můžu pobývat jako doprovod a výměna rodičů je též možná.Přijeli jsme s nožičkou o 1cm kratší, svaly na zadečku ochablé a rotace nic moc.Díky koupání v bazénku s teplou vodou, perličkovým koupelím, cvičení a magnetoterapiím se nám vše srovnalo. Abych nezapomněla důležitou info, při nástupu jsme se dozvěděli, že syn nemůže chodit ani s Atlantou. Není to tu žádná hitparáda, ale jsem ráda, že jsme zrovinka v Košumberku. Věřím v dlouholeté zkušenosti primáře Broma a sestřiček fyzioterapeutek, cítím, že je náš chlapeček v dobrých rukou. Na záchody na chodbě jsem si nezvykla, ale.....Nuž každý rodič si musí rozmyslet, co je pro jeho děťátko nejlepší, já preferuji tuto konzervativní léčbu, musíme sice přežít dlouhodobé rodinné odloučení, ale výsledek by měl být BEZ OPERACE!!
Přeji všem pevné nervy a výsledné zdraví.
Silvie,dcera 7 let
  • 
5.5.2010 22:01:52
Dobrý den,

taky po přečtení předchozích článků cítím potřebu vyjádřit se k lečebně v Košumberku.
Byla jsem tam s dcerou rok když jsme jeli bylo ji taky šest. Není pravda,že doprovod je možný jen do 6 let. Vylítala jsem si to u pojišťovny a v léčebně to jen oznámila a byla jsem tam s ní celou dobu.
Je to tam fakt maras, depresivní prostředí, sestry nic moc ale na perthes odborníci. Věnují se děckám po téhle stránce 100%. Denně cvičí, mají bazén, pozdějí jezdí na koloběžce, masáže, perličková koupel........ Jsou tam fakt frajeři. Po roce mi dali dceru dohromady, nemá absolutně žádné následky, jednou za rok jezdíme na kontrolu, toť vše. Chce to jen vydržet a fakt důsledně dodržovat ten jejich režim. Hlavně tedy nechodit ani na nohu nestoupat.
Přeji Vám všem mnoho štěstí a hlavně trpělivosti Vám i Vašim ratolestem.
Dagy 107219
27.4.2010 20:11:15
Moje vyjádření k článku co napsala Ilona.
Ta holčička co je V Košumberku a léčí se s touto nemocí je moje vnučka.
Na doporučení primáře z dětske nemocnice v Brně a na dobré odkazy v této rodince jsem se rozhodla dát naší holčičku na léčbu do Košumberku.Proživáli jsme celá rodina těžké chvilky,neboť naše malá nikdy nebyla sama mimo domov.Ani na školku v přírodě nechtěla.Věřili jsme že tam budeme moci být s ní,ale bohužel má 6,5 roků a doprovod je možný jen do 6let.
Přijímala nás velice milá a příjemná sestřička a pan primář Rusňák.Sestřička nas provedla celým oddělením a se vším nás seznámila. Pokojíček kde měla naše málá být jsem také viděla. je tam s ní chlapeček stejně starý. Milé bylo i to že měla na své postýlce obrázek na přivítanou.Postýlky byly normální válendy ,tak jsem si říkala má to jako doma.Po devíti dnech když jsme za malou přijeli,jsem se vážně vyděsila. V pokoji byly jiné postele a zminované vestičky.Kdyby mě na toto někdo dopředu upozornil a vysvětlil proč to tak je mohlo se předejít mnohému nedorozumění.Ale mě bylo řečeno že to je když děti zlobí.Hned jsem to volala domů no a Ilona je ještě více impulzivní než já.Pan primář mě vysvětlil, ale až po delší době,že to měla jen jednou a to proto že se stále snažila stavět na nohy a to nesmí.Dnes po měsíční léčbě si zvykla na atlantu,kterou jsem ji doma vůbec nemohla dát.Nemocnou nožičku už i sama zvedne což doma při cvičení vůbec nešlo.Nepochybuji vůbec o kvalitách této léčebny.Jsou tam odborníci na svém místě.Jen se stále nemůžu vyrovnat s tím,že je tam sama. Ve výhodě jsou jistě děti,které tam mají maminku a určitě se i ta bolístka lépa a rychleji hojí.Ja po zkušenostech co jsem prožila se svoji dcerou,když byla ve věku vnučky,v jakém stavu mě ji dali z nemocnice,jsem prostě stále ve střehu a nedůvěřivá.Zanechalo to ve mě hluboké rány.Ale to bylo jiné onemocnění.Tak všem maminkám,které bojují s touhle nemocí přeji moc,moc sil.Rozhodně se nenechte odradit mojí hysterii,kterou prezentovala Ilona.Nyní je již vše v pořádku a v Košumberku jsou i krásné procházky. Jezdíme tam každý týden.Dagy~;((
Ivana
  • 
27.4.2010 14:25:31
Milá Lenko, velice mne mrzí diagnóza Vaší dcery, věřím že pro ni chcete jen to nejlepší. Mě tuto nemoc diagnostikovali v osmi letech, byla jsem tenkrát v první třídě. Diagnóza proběhla naštěstí rychle, takže asi do tří měsíců jsem byla v léčebně v Albrechticích. Byla jsem tam dva roky, naši si mě jednou za měsíc brali domů, jinak jsem ležela, nejaké cvičení taky probíhalo. Po dvou letech mě pan primář pustil zcela chodící domů, s tím, že jsem zdravá. Bohužel ještě před odchodem se na moje rtg podívala jiná ortopedka a zhrozila se, jak mě můžou pouštět domů, že se to sice zhojilo, ale špatně (asi dysplazie) a že v dospělosti budu mít další problémy a doporučila mě do Ostravy na Fifejdy, kde zhodnotili, že trojitá osteotomie bude to nejlepší, to mi bylo deset. Po operaci samozřejmě na šest týdnů dlaha, potom rehabilitace, lázně, které se opakovaly každý rok, mám dvě krásné dlouhé keloidní jizvy, vykřivený bok a kratší nohu, kulhám. Do školy jsem se potom normálně vrátila až do čtvrté třídy. Dnes mám 24 let a problémy, o kterých mi nikdo nikdy neřekl, že bych je mohla očekávat. Takže mi začalo další kolečko po ortopedech, nikdo mi pořádně nic neřekl, ani nevěděli co se mnou. Postupem času jsem se tak nějak dopídila, že ty problémy budou asi díky té operaci, o které mi jeden nejmenovaný ortoped řekl, že "trojitá osteotomie na perthes je jako vzít kulomet na zajíce" a že byla provedena zbytečně pozdě a v pokročilém věku. Samozřejmě že těch druhů operací je více. Jiný doktor (zahraniční) byl téhož názoru s tím, že pokud operace, tak co nejdřív po zjištění diagnózy. Dalším faktem je, že perthes u dívek nad sedm let se obecne hojí hůře, takže pokud je Vaší holčičce pět let, já osobně bych ji buď nechala doma a cvičila s ní, nebo zvážila ten Košumberk (po přečtění komentářů si začínám myslet, že pokud bych se v dětství léčila v Košumberku, k žádné operaci by nedošlo a dnes bych žádné problémy neměla). Toť můj názor. Přeji Vám i Vaší dcerce brzké uzdravení a pevné nervy!
Zdenka Š.
  • 
23.4.2010 23:03:31
Milá Lenko, zvažte prosím ještě tu operaci...V košumberku jsem zažila děti, které byly na pertehs odoperované a v Košumberku byly na rehabilitaci. Měli velké bolesti, chodily o berlích a nohy měli předtím velmi dlouho v sádře.A ty jizvy....
Existuje neoperační léčba, tak jako u mého syna - jsme to zvládli v Košumb. za necelý rok bez nějaké operace a bolesti. Nejen my, s náma tam bylo asi dalších 10 dětí a další po nás a před námi....
Kontaktujte primáře Broma v této léčebně, určitě se Vás ujme.
Nám v Motole dali strašnou atlanta dlahu, nebo operace. Vůbec se nezmínili o možnosti léčby v Košumberku. Že by šlo o peníze pro Motol za dloiuhodobou léčbu a operaci...???
Je to samozřejmě vaše rozhodnutí, jen radím jako máma, která si tím peklem s tehdy tříletým synem prošla. Dnes je mu 8 a je v pohodě, o nějakém perthesu už ani nevíme...
Z.Š.
Zdenka Š.
  • 
23.4.2010 22:55:15
Zdravím všechny. Můj názor na Košumberk ? Nejlepší volba pro nemocné dítě s perthesem. Synovi ve třech letech tuto nemoc diagnostikovali v Motole, jejich postup? Dostal atlanta dlahu ( kovová tyč mezi stehny ) s tím, že ji tak bude mít asi 10 let, možná více. Jiná možnost že není, jen operace, což zahrnuje velice dlouhou rehabilitaci.
Sama jsem si Košumberk našla a když mi pan primář zde po návštěvě řekl, že do roka bude syn chodit...neváhala jsem ani chvilku. Atlanta dlahu jsme vyhodili do popelnice a nastěhovali se já a syn do pokoje do Košumberku.
Velmi dobře působí toto na děti psychicky - doma byl syn jako plazící se, či hopkající po zadečku sám, nemohl moc mezi děti...zde v Košumberku si nepřipadal méněcenný, divný, protože takto nemocné tu byli další děti, hráli se spolu v postýlce, podporovali se, chodili do postýlkové školky, kde byli jak zde paní píše, oblečeni do vestičky, která byla za provázky přivázaná k postýlce. Proč - ježkovy voči, to je snad jasné, aby děti nevypadly. Stačí, když se malé dítě v postýlce nahne( sedí zde totiž a nožičky mají přivázané k závaží )a letí hlavou na zem.
Za necelý rok jsme šli skutečně jako plně chodící domu, bez problémů a bez jakékoli psychické újmy. Nevím, co nás čeká do budoucna, ale panu primáři Bromovi a léčebně Košumberk budu navždy velmi vděčna.
Zdenka~;((~;((~;((
Saxofonka Ela10/01 Bimbo03/04 26812
13.4.2010 14:23:32
Ilono, k tomu co píšeš ohledně Košumberku mohu dodat jen že jsem ráda, že jsme tam se synem nešli. Tvůj příspěvek mne šokoval a jsem ráda že jsem si uhájila domácí léčbu. Ale byla jsem tam na návštěvě za klučinou, který se tam s Perthesem léčil a nezdálo se mi, že by trpěl. Asi je to hodně subjektivní a taky záleží na stavu. On byl na "doléčení" po operaci a mohl se normálně s berlemi pohybovat. Moje rada v tuto chvíli je - vezměte si holčičku domů a zkuste domácí léčbu. Můj mail je pro radu v záhlaví.

Káťo - doporučuji najít si rehabilitačního lékaře, který Vás pošle na rehabilitace kde tě naučí jak s dítětem cvičit. U nás trvalo skoro půl roku, než nám řekli co mu je a jemu se tím kulháním hrozně zkrátily šlachy takže měl hybnost velmi omezenou, ale pod vedením fyzioterapeuta jsme to velmi rychle rozvičili a teď je na 100%. Zeptej se dětské lékařky, popř ortopeda, oni ti určitě někoho poradí.

Maanel, v Motole jsou šikulové, ale podle toho co jsem slyšela, jsou na tuto nemoc lepší na Bulovce. Já jsem byla se synem v Motole a nemohu si stěžovat, až na to že Motol je "fabrika na léčení" a že dle mého názoru neberou dítě jako pacienta,ale jako kus... Na Bulovce jsem nebyla, ale vím že touto nemocí se tam zabýval prof.Dungl - který mimo jiné odoperoval prez. Klausovi kyčel. Takže ho považuji za špičku v oboru. I když nevím jestli a jak po loňské havárii přijímá nové pacienty. Každopádně ať tam či tam. Operace bych se nebála obě nemocnice jsou špičková pracoviště s mnohaletýma zkušenostma. Můj syn ji má za sebou a jsem ráda, že jsme do toho šli. Mmch Atlantu nosil rok a nepomohla mu. Ale každý jsme jiný a to , co pomůže jednomu, nemusí zabrat u druhého, takže těžko radit a soudit.

Držím Vám všem palce, a ráda odpovím na každou otázku.
maanel 106616
8.4.2010 11:07:19
Dobrý den právě jsem našla váš příspěvek o tom že vaší holčičce byl zjištěn Perthes.Mám stejné zkušenosti mám dceru 5 let.Začalo to tak že jednoho dne se nemohla postavit na nohy plazila se byl víkend tak jsme odjeli na pohotovost v nemocnici zustala 5dní dělali jí veškeré vyšetření a nic nezjistily týden na to jsme šli na scintigrafii tam měli podezření na perthes tak nás pro jistotu poslaly ještě na RTG a nic tam vidět nebylo ale přesto jsme asi 3měsíce nemohly chodit doma jsme jí přenášeli a když jsme šli ven tak na kočár po 3měsících jsme šli na kontrolu a tam mi oznámili že kdyby tam něco bylo tak už by to tam dávno bylo vidět a tak jsme ukončili návštěvu u ortopeda.Ale mě to nedalo protože málá pořád kulhala tak jsme šli neurologovi protože mála se narodila s maloo dírečkou nad konečníkem a tehdy mi doktor řekl at hlídám nohy takže doktor nám nejdřív doporučil pevnou obuv asi po dvou měsících na kontrolu říkam že je to stejný tak nás poslal na Magnetickou rezonanci nic tak nás poslal opět k ortopedovi ten nás poslal znovu na RTG a zhrozily jsme se jak má ty klouby uplně zničné.Takže nám daly atlanta dlahy které nosí 24hodin denně i berle ale stěma neumí tak je používat nemusí ale po měsíci nošení dlahy tak levá noha v normě ale ta pravá je špatná takže nás p.doktorka posílá do Motola p.CHládkovi a ten rozhodne operaci do budoucna to bude lepší dokud je málá.Mám stoho docela strach ale věřím že operace bude to nejlepší přeji hodně štěstí Lenka.
Katka, 2 kluci
  • 
7.4.2010 22:51:30
Dobrý večer. U máho staršího syna se v 5 letech k vrozené vývojové vadě levé nohy přidal morbus perthes. Naštěstí kloub nebyl příliš poškozen, takže léčíme konzervativně. Lítá o berlích, cvičíme, jak nám poradili na rehabilitacích. Bohužel se mu snižuje hybnost. Poradíte mi prosím nějaké opravdu účinné cviky? V tureckém sedu to celkem jde, ale opačná rotace je velký problém. Děkuji za jakoukoliv odpověď. Katka
ilona
  • 
5.4.2010 0:23:48
Dobrý večer celou dobu hledám člověka který by opravdu poradil mám neteř v tom vašem vychvalovaném Košumberku má samozřejmě peethese a tato konzervativní léčba byla doporučena ale už nikdo se nezmínil o tom že tam budou děti připevnovat k nějaké tzv. vestě že ty déti nemohou pít ve večerních hodinách,že nemají žádný zvoneček na který by mohli zazvonit když něco potřebují nebo třeba jen když se bojí jsou to přece jen děti ne ??Pracuji ve zdravotnicví 15 let a nikdy se nestalo že by pacienti měli opruzeniny,popraskané rty,a páchli toto se stalo v Košumberku 6-leté holčičce která si tuto nemoc nenaplánovala a proto sestřičky které pracujete v tomto vychvalovaném v úvozovkách zařízení mějte srdíčko jsou to děti ono je jednoduché přijít na službu a nic skoro nedělat nikdo nezvoní nikdo nečůrá (když nedostane napít) a psychika těchto dětí vás nezajímá věřím, tomu že svým dětem byste z radostí takovým lidem dali své děti taqké nejméně na rok tak všem děkujeme za vaši péči s pozdravem Ilona -zdravotní
[<<Předchozích 150] Názory 151160 z 279  [Dalších 119 >>]

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde

(C) 1999-2025 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.

Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.